Kütahya Seyitömer Höyük'te devam eden kazılarda 4.400 yıl öncesine tarihlenen yeşim taşından yapılmış silindir mühür ortaya çıkarıldı. Mühür, Erken Tunç Çağı II dönemine ait tabakada bulundu.
ANADOLU’NUN İLK SİLİNDİR MÜHÜRLERİNDEN
Kazı Başkanı Dr. Sevgi Gürdal, mührün İç Batı Anadolu’daki en eski silindir mühür olduğunu belirtti. Seyitömer'deki Erken Tunç Çağı II döneminden kalma silindir mührün, Troya'dakilerden yaklaşık 600 yıl önce yapıldığını vurgulayan Gürdal, "Seyitömer Höyük kazılarında daha önce Erken Tunç Çağı III ve Orta Tunç Çağı'na ait silindir mühürler bulundu ancak bu örnek, İç Batı Anadolu'daki en eski silindir mühür olma özelliği taşımaktadır." diye konuştu.
YEŞİM TAŞIYLA KÜLTÜREL ETKİLEŞİM
Mührün yeşim taşından yapıldığını ifade eden Gürdal, "Mührün ham maddesiyle ilgili araştırmalarımızda yeşim taşından yapıldığını belirledik. Yeşim, Türkiye'de nadir bulunan bir taş. Bazı medeniyetlerde kutsal kabul edilen bir taş. Buraya en yakın ise Bursa ile Kütahya arasındaki Harmancık bölgesinde var ancak bu coğrafyada yeşim taşı mor renkli, bulduğumuz mühür ise yeşil renkli. Uzmanlarla yaptığımız görüşmelerde nadir de olsa yeşim taşının yeşil örneklerinin Harmancık bölgesinde olduğunu söylediler. Uluslararası farklı kültürlerden etkilenerek yapıldığını, bölgedeki bir taş çeşidiyle üretildiğini göstermesi bakımından son derece önemli bir buluntu." diye konuştu.
ULUSLARARASI TİCARETİN KANITI
Buluntunun Mezopotamya ile olan ticari ve kültürel etkileşimleri yansıttığını vurgulayan Gürdal, "Silindir mühürler Mezopotamya'da ilk olarak 4'üncü binin ortalarında çıkıyor. Daha sonra ticari yollarla hem Anadolu'ya hem de dünyanın farklı bölgelerine yayılıyor." dedi.
SEYİTÖMER HÖYÜK’ÜN TARİHİ
Milattan önce 3000'li yıllara kadar uzanan tarihiyle dikkat çeken Seyitömer Höyük, Kütahya il merkezine 26 kilometre mesafede bulunuyor. Kazılar 1989’da kurtarma çalışması olarak başladı ve bugüne kadar 17 binden fazla eser çıkarılarak müzeye teslim edildi.