17 Kasım 2024
weather
12°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Kültür Sanat Türkçe yapı bakımından hangi dil grubuna girer? Türkçe'nin uzak lehçeleri nedir?

Türkçe yapı bakımından hangi dil grubuna girer? Türkçe'nin uzak lehçeleri nedir?

Okulların açılmasıyla beraber öğrencilere verilen ödevler internet üzerinden araştırılıyor. Öğrenciler, Türkçe yapı bakımından hangi dil grubuna girer? Türkçe'nin uzak lehçeleri nedir? gibi sorulara cevap arıyor. İşte detaylar..

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Türkçe yapı bakımından hangi dil grubuna girer? Türkçe'nin uzak lehçeleri nedir?

Dünyanın en zengin dillerinden biri olan Türkçe ile araştırmalar hızlandı. Türkçe, köken bakımından dünya dilleri içinde Altay dilleri arasındadır. Türkçe tipolojik açıdan hangi dil grubunda olduğuna dair bilgiler araştırılmaya devam ediyor.

TÜRKÇE'NİN UZAK LEHÇELERİ NEDİR?

Türk dilinin uzak lehçeleri, Çuvaş, Saha/Yakut ve Halaç Türkçeleridir. Çuvaş ve Saha/Yakut Türkçeleri yazı dili iken Halaç Türkçesi yazı dili değildir.

TÜRKÇE TİPOLOJİK AÇIDAN HANGİ DİL GRUBUNA GİRER?

Yeryüzündeki diller, genellikle köken bakımından ve yapı bakımından olmak üzere iki şekilde sınıflandırılmışlardır. Köken bakımından Türkçe, dünya dilleri içinde Altay dilleri arasında gösterilmiştir. Bu gruba Türkçenin dışında Moğolca ve Mançu-Tunguzca da yer alır. Bazı araştırmacılara göre Korece ve Japonca da bu gruba dahil edilebilir.

Diller, yapılarına göre, yani tipolojik sınıflandırmaya tâbi tutulunca Türkçe, eklemeli diller grubunda yer alır. Bu grupta Türkçe ile birlikte Macarca, Fince, Moğolca gibi diller de bulunur. Türkçe sondan eklemeli bir dildir. Eklemeli dillerde yeni kelimeler ve terimler türetmek oldukça kolaydır. Türkçe bu bakımdan yeni kelimeler türetmeye elverişli bir dildir ve zengin bir ek sistemi mevcuttur. Fransız Türkolog Jean Deny, Türkçenin yapısının mükemmelliğini matematik formülüne benzetmiştir.

Türkçe dünyanın en zengin dillerinden biridir. Türkçeye bu zenginliği sağlayan çeşitli güç kaynakları mevcuttur: Bu güç kaynaklarının başında tarih gelir. Türkçe, kökleri binlerce yıl önceye uzanan yeryüzünün sayılı dillerindendir. Türkçenin yaşını ortaya koymaya çalışan araştırmacılar Sümercedeki kelimelerle Türkçeyi karşılaştırmışlardır. Osman Nedim Tuna bu konuda araştırma yapan isimlerin başında gelir. Tuna’ya göre Sümerce ile Türkçe arasında ortak 168 kelime vardır. Türkçenin dünyanın köklü dillerinden oluşunun bir başka kanıtı da, ortaya çıkışı yüzyıllar alan üst anlamlar ve mecazlı kullanımların Türkçede bolca kullanılmasıdır.

Lehçeler bir tarafa bırakılacak olursa, yalnızca Türkiye Türkçesinin yazı dilinin söz varlığı bugün 114 bini aşmıştır. Türkçe kelime hazinesi açıdan sahip olduğu bu zenginlik ile de dünya dilleri arasında önemli bir yere sahiptir.

Türkçe, dünya dilleriyle etkileşim hâlinde olmuş ve olacaktır da. Başka dillerden Türkçeye kelime geçtiği gibi Türkçeden de başka dillere kelimeler geçmiştir. Bugün, Çincede 300, Farsçada yaklaşık 3000, Urducada 227, Arapçada yaklaşık 2.000, Rusçada yaklaşık 2.500 olmak üzere çok sayıda TÜRKÇE kelime başka dillerde kullanılmaktadır.

Türkçenin yaygınlığı da onun güç kaynaklarındandır. 1980’lerde UNESCO tarafından hazırlanan bir raporda Türkçenin konuşucu bakımından dünyanın beşinci büyük dili olduğu açıklanmıştır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
MHP’li Kaşıkçı’dan İnşaat Mühendisleri Odası’na hodri meydan

MHP’li Kaşıkçı’dan İnşaat Mühendisleri Odası’na hodri meydan