26 Kasım 2024
weather
-1°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Otomobil Elektrikli araçlar, sunduğu konforla keyif veriyor! Sultan makamı

Elektrikli araçlar, sunduğu konforla keyif veriyor! Sultan makamı

Tüm dünyada elektrikli otomobiller hızla popülerleşirken önümüzdeki yıllarda pek çok ülke fosil yakıtları tamamen kaldıracak. Otomotiv sektörü devrim niteliğinde bir dönüşümün eşiğine giriyor.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Elektrikli araçlar, sunduğu konforla keyif veriyor! Sultan makamı

Yavuz Müftüoğlu / TÜRKGÜN

Elektrikli otomobillerin sayısı her geçen gün artıyor. Bu araçlar, hem çalışma prensibiyle hem de sürüş şekliyle alışkın olduğumuz araç deneyiminden çok farklılar. Son dönemde yaşanan akaryakıt krizi nedeniyle tüketicilerin elektrikli araçlara ilgisi artarken, piyasaya çıkan yeni modeller ve düşen maliyetler satışlara da olumlu yansıyor. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) verilerine göre, 2015 yılında 86 olan elektrikli araç modeli sayısı 2020’de 368’e çıktı. En fazla modele ve en büyük pazara sahip ülke Çin olurken, bunu model sayısının iki katına çıktığı Avrupa takip etti. Daha fazla model çeşitliliği elektrikli araç satışlarını da olumlu yönde etkiledi. Küresel otomotiv veri ve pazar eğilimleri alanında araştırmalar yapan JATO Dynamics’in verilerine göre, ağustosta Avrupa’da satılan elektrikli ve hibrit araçların sayısı ilk defa dizel araçların sayısını aştı.

YOĞUN REKABET

Elektrikli araçların kullanımının yaygınlaşmasında önemli altyapı yatırımlarından biri olan batarya üretiminde ise dünyanın en büyük otomobil üreticileri arasında yoğun bir rekabet yaşanıyor. Japon şirket Toyota 2030’a kadar batarya üretimi için 13,5 milyar dolarlık yatırım yapacağını açıklarken, ABD’nin en büyük otomobil üreticilerinden Ford, Güney Koreli ortağı SK Innovation ile ABD’- de 3 batarya fabrikası ve elektrikli kamyonet montaj tesisi kurmak için toplamda 11,4 milyar dolarlık yatırım planladıklarını açıkladı. Türk otomotiv sanayisinin yaklaşık 70 yıllık köklü bir geçmişi bulunuyor. Elektrikli araç yeni ve gelişmekte olan bir pazar. Bu pazardan alınabilecek maksimum paydayı Türkiye’nin Otomobili (TOGG) ile alabiliriz.

2023 yılı dönüm noktası olacak

Ülkemizde, 250 şarj noktasıyla en geniş yayılıma sahip olan şarj operatörü şirketlerinden Sharz. net, elektrikli araç dünyasına dair öngörülerini paylaştı. Elektrikli otomobile geçiş sürecinde Türkiye’nin son 10 yılda gelişim gösterdiği belirtilirken, mevcutta 6000 elektrikli aracın trafiğe kayıtlı olduğu ifade edildi. Elektrikli araç sayısının kısa bir süre içerisinde hızlı bir şekilde artacağını belirten Sharz.net Genel Koordinatörü Ayşe Ece Şengönül, “Elektrikli araç sayımızın ülke genelinde 2023 yılı sonuna kadar 3 katına ulaşmabileceğini vurgulayarak, tuşlu telefonlar ve tüplü televizyonlar gibi, içten yanmalı motorlar da kısa süre içerisinde hayatımızdan çıkacak” dedi.

ARAÇ BAKIMINDA KAPSAMLI EĞİTİM

Euromaster, ülkemizde pazarı hızla büyüyen hibrit ve elektrikli araçlara yönelik sunduğu güvenli servis hizmetleriyle dikkatleri çekiyor. Bu alandaki araçların profesyonel düzeyde bakım-onarım hizmeti almasını hedefleyen Euromaster, bayilerine yönelik bir eğitim programı da başlattı. Euromaster bu kapsamda hibrit ve elektrikli araçların teknolojisi, güvenlik konuları, kritik parçaları ve bakımlarının yapılmasındaki teknik unsurları kapsayan detaylı eğitimler veriyor. Eylül ayında, TS 12047 sertifikasına sahip İstanbul’daki bayilerine eğitimler veren Euromaster, yıl sonuna kadar Ankara ve İzmir’deki bayilerinin de eğitimlerini tamamlamayı planlıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
"Ben gidiyorum"

"Ben gidiyorum"