21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Otomobil Hafif ticari yükü sırtladı

Hafif ticari yükü sırtladı

Otomotiv Sanayii Derneği, üretim ve ihracat adetleri ile pazar verilerini açıkladı. Ocak 2022’de toplam üretim, toplam pazar ile otomobil üretimi ve satışı azaldı. Fakat Türkiye’de çok önemli olan hafif ticari araçların üretimi yüzde 15, satışı yüzde 8,9 arttı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Hafif ticari yükü sırtladı

Yavuz Müftüoğlu / TÜRKGÜN

Türkiye otomotiv sanayi ve ekonomisi için önemli bir yere sahip olan ticari araçlar hem üretimde hem de satışta kendini gösterdi. Bir önceki yılın Ocak ayına göre, 2022’nin Ocak ayının üretim ve satışında tek artanı hafif ticari araçlar olarak adeta yükü sırtlamış oldu.

Otomotiv Distribütörleri Derneği’nden (ODD) aldığımız bilgilere göre otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı 2022 yılı Ocak ayında yüzde 12 azalarak 38 bin 131 adet oldu. Otomobil satışları da yüzde 17,9 azalarkın, hafif ticari araç pazarı ise yüzde 8,9 artarak 9 bin 111 adet satış gerçekleştirdi.

HAFİF TİCARİDE ÜRETİM ARTTI

Pazarda durum böyleyken Ocak ayı üretim adetleri için Otomotiv Sanayii Derneği’nin (OSD) hazırladığı verilere baktığımızda, toplam üretimin yüzde 15 azalıp, 90 bin 520 adette kaldığını görüyoruz. Otomobil üretimi de yüzde 31 azalarak, 47 bin 778 adet gerçekleşirken, hafif ticari araç üretimi yüzde 15 arttı. Bu arada otomotiv pazarının en çok satan hafif ticari araçları yüzde 66 ile yerli markalar oldu. Traktör üretimiyle birlikte de toplam üretim 94 bin 114 adede ulaştı.

İHRACATIN LİDERİ YİNE OTOMOTİV

Bu arada ihracatın lideri yine otomotiv sanayi oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, otomotiv sanayi ihracatı Ocak ayında toplam ihracattan aldığı yüzde 13 pay ile ilk sıradaki yerini korudu. Ocak ayında otomotiv ihracatı 2021’in aynı ayını göre adet bazında yüzde 13 oranında azalarak 67 bin 799 adet olarak gerçekleşti. Otomobil ihracatı ise yüzde 27 oranında azalarak 34 bin 999 adet oldu. Aynı dönemde, traktör ihracatı da yüzde 11 artarak bin 371 adet olarak kayıtlara geçti. Bu dönemde, toplam otomotiv ihracatı 2,1 milyar doları bulurken, otomobil ihracatı yüzde 22 azalarak 623 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

ISUZU’NUN PAZAR PAYI YÜZDE 40

Türkiye’nin ticari araç markası Anadolu Isuzu, OSD 2021 verilerine göre yurtiçi pazardaki güçlü konumunu daha da pekiştirdi. OSD’nin 2021 yılına ilişkin verilerine göre Anadolu Isuzu, orta sınıf (6-16 ton) kamyon segmentindeki şampiyonluğunu yüzde 40 pazar payı ile 2021 yılında da sürdürdü.

Isuzu orta sınıf kamyonlar, yüksek performanslı, çevreci motorlarının yanı sıra ticari kullanımda kritik öneme sahip olan dayanıklılık, güç ve ekonomik işletme maliyeti ve yüksek manevra kabiliyeti gibi önemli ölçütlerdeki avantajları ile rekabette öne çıkıyor.

TUĞRUL ARIKAN

 

Anadolu Isuzu Genel Müdürü Tuğrul Arıkan, ‘’Anadolu Isuzu olarak geride bıraktığımız 2021 yılında yurt dışı pazarların yanı sıra yurt içinde de önemli başarılar elde etmiş olmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kandil'den elektrik alan CHP

Kandil'den elektrik alan CHP