15 Kasım 2024
weather
12°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Sağlık Bu belirtilere dikkat! Yalan söyleme hastalığına yakalanmış olabilirsiniz

Bu belirtilere dikkat! Yalan söyleme hastalığına yakalanmış olabilirsiniz

Patolojik yalancılık, belirgin bir psikolojik güdü ya da dışsal yararı belirlenemeyen sık görülen ve tekrarlanan yalan söyleme ile nitelendirilir. Yalan söyleme hastalığı nedir? Yalan söyleme hangi hastalıkların habercisidir? Patolojik yalancılık ile nasıl başa çıkılır? Psikiyatri Uzmanı Dr. Seda Yavuz, yalan söyleme hastalığı hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için anlattı.  

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Bu belirtilere dikkat! Yalan söyleme hastalığına yakalanmış olabilirsiniz

Sizi yalan söylemeye mecbur bırakan ve zorlayan durumları bir düşünün; incinmekten çekiniyorsunuz, yalanın şuan için doğrudan daha yararlı olduğunu düşünüyorsunuz, sorunları önlemeye çalışıyorsunuz. Bunları beyaz yalan olarak adlandırabiliriz. Gelin bu konuyu uzmanından okuyalım...

Bazı beşerler başkalarından daha sık palavra söylese de, bu ekseriyetle bir zihinsel sıhhat durumunun işareti olmuyor. Lakin patolojik palavra yani palavra söyleme hastalığının farklı bir halde kıymetlendirilmesi gerekiyor. Palavra söyleme hastalığı (mitomani) kişilik bozukluğu üzere, altta yatan bir zihinsel sıhhat durumunun bir işareti olabiliyor. Palavra söyleme hastalığı “Patolojik yalan” antisosyal, narsisistik ve histrionik kişilik bozuklukları dahil olmak üzere çeşitli kişilik bozukluğunun bir belirtisi olarak görülüyor. Borderline kişilik bozukluğu üzere öbür durumlar da sık sık palavra söylemeye yol açabiliyor. Memorial Antalya Hastanesi Psikiyatri Bölümü’nden Uz. Dr. Seda Yavuz, palavra söyleme hastalığı hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Yalan söyleme hastalığı (mitomani) kişilik bozukluğu gibi, altta yatan bir zihinsel sağlık durumunun bir işareti olabiliyor. Yalan söyleme hastalığı “Patolojik yalan” antisosyal, narsisistik ve histrionik kişilik bozuklukları dahil olmak üzere çeşitli kişilik bozukluğunun bir belirtisi olarak görülüyor. Borderline kişilik bozukluğu gibi diğer durumlar da sık sık yalan söylemeye yol açabiliyor.

MİTOMANİ NEDİR?

Yalan söyleme hastalığı yani patolojik yalan, yalan söylemenin alışkanlık haline gelmesi durumudur. Psikiyatride mitomani olarak adlandırılır. Bu belirtiye sahip kişilere mitoman denir. Yalan söyleme hastalığı yani “Patolojik yalan” kendi başına bir hastalık değildir, başka psikiyatrik rahatsızlıkların belirtisi olabilmektedir. Bazı kişilik bozuklukları, dürtü kontrol bozuklukları, anksiyete bozuklukları veya depresyon görülen psikiyatri hastalarında yalan söyleme davranışı görülebilir.


PATOLOJİK YALANCI KİMLERE DENİR?

Patolojik yalancı, hikayelerini genellikle insanları etkileyeceğine inandığı bir şekilde süsleyen kişidir. Patolojik bir yalancı, normal bir yalancıdan farklı olabilir, çünkü patolojik bir yalancı, söylediği yalanın -en azından toplum içinde- doğru olduğuna inanır ve rolü yapar. Patolojik olarak yalan söyleyen insanlar, günlük olağan iletişimlerinde yalana başvurabilirler ve çoğunlukla bu yalanlara ihtiyaç duyarlar. Yalanlar ve abartmalar olmadan konuşmalarını sürdüremezler. Birey o yalanların içinde kendine hayali bir dünya oluşturur ve söyledikleri yalanlara inanmaya başlarlar.

Mitomani hastalığı belirtileri
Bu belirtiye sahip kişiler genellikle odak noktası olmak isterler. Dikkatleri üzerine çekmek için yoğun bir istek ve arzu duyan kişi bunu başarabilmek adına olayları inanılmayacak derecede büyütmeye, abartmaya, dramatize etmeye başlar. Bunu sağlamak için de mecburen yalana başvurur. Patolojik yalancılar genellikle kendilerini doğruyu söylediklerine ikna ederler ve bu da yalan makinesi testlerini ve diğer sorgulamaları değiştirebilir. Bir yalanı yakalandığında, patolojik yalancılar düşmanca davranmaya veya yalan söyledikleri gerçeğini göz ardı etmeye çalışırlar.

Kişiler “yalan söyleme” şikayetiyle çok nadiren doktora başvururlar. Daha sıklıkla karşılaşılan, kişilerin mecburen tedaviye gelmesi veya getirilmesi ve eşlik eden diğer belirtiler konuşulurken ortaya çıkmasıdır. Mitomani tedavisinde dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biri yalan söyleme davranışının başka bir psikiyatrik hastalığın belirtisi olup olmadığı eğer eşlik eden bir ruhsal rahatsızlık varsa buna yönelik; antidepresan, antipsikotik veya sakinleştirici ilaçlar kullanılabilir. Mitomanik kişilerin tedavisinde psikoterapi oldukça önemlidir. Ayrıca teşhis sonrası hasta yakınlarının da psikolojik yönden desteklenmesi gerekir.

PATOLOJİK YALANCILIĞIN TEDAVİSİ
Mitomaninin terapisinde kişilerin kötülük yapma amacıyla değil; psikolojik bir dürtüyle yalan söylediği kabul edilerek, fark edilen yalanlara kızgınlıkla veya suçlamayla tepki gösterilmemelidir. Mitomanik kişilerin yalan söylediği fark edildiğinde, konuşma daha fazla devam ettirilmeden, o noktada sona erdirilebilir. Bu davranış esnasında, yalan söylemeye devam edildiği takdirde, kendisiyle konuşulmayacağı belirtilebilir. Bu gibi negatif pekiştirme davranışlarıyla kişilere doğruyu söyleme alıştırılabilir. Mitomani hastalarıyla yalan konusunda konuşulurken destekleyici olunması faydalıdır. Kendilerine başkalarını etkilemelerine gerek olmadığı hatırlatılabilir. Yargılamadan veya utandırmadan, kişilere bu durumla alakalı profesyonel yardım alınması teşvik edilebilir.

PATOLOJİK YALANCILIK İLE BAŞA ÇIKMANIN 4 KURALI
-Öfkelenmemeye çalışın. Ne kadar sinir bozucu bir durum olursa olsun, patolojik bir yalancıyla karşılaştığınızda öfkenizin sizi yenmesine izin vermemek önemlidir.

-Bu durumun sizinle ilgili olmadığını unutmayın.

-Yardımcı ve destek olmaya çalışın.

-Tıbbi yardım almasını önerin.

“Mitomani hastalığı nasıl anlaşılır?” diye merak edenler için konuyu sizler için araştırdık.

Mitomani belirtileri kısaca
Yalanda ısrarcı olması, herhangi bir çıkarı olmamasına rağmen devamlı yalan konuşması, söylediği yalanlara kendisinin de inanması, yalanı ortaya çıkmasına rağmen pişmanlık duymaması ve yalanı ortaya çıkınca agresif ve alıngan tavırlar.

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bunu da gördük! Kargo aracında yakalandı

Bunu da gördük! Kargo aracında yakalandı