20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Sağlık Hemofili nedenleri ve belirtileri

Hemofili nedenleri ve belirtileri

Hemofili, kanın düzgün şekilde pıhtılaşmadığı nadir bir durumdur. Çoğunlukla erkekleri etkiler.Pıhtılaşma faktörleri olarak adlandırılan proteinler, yaralanma bölgesinde kanamayı durdurmak için trombositlerle birlikte çalışır. Hemofili hastaları, normal insanlardan daha düşük miktarda Faktör VIII veya Faktör IX üretir. Bu, kişinin yaralanmadan sonra daha uzun bir süre kanama eğiliminde olduğu ve iç kanamaya daha yatkın olduğu anlamına gelir.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Hemofili nedenleri ve belirtileri

Hemofili nedir?

Hemofili, kanın düzgün şekilde pıhtılaşmadığı nadir bir durumdur. Çoğunlukla erkekleri etkiler.Pıhtılaşma faktörleri olarak adlandırılan proteinler, yaralanma bölgesinde kanamayı durdurmak için trombositlerle birlikte çalışır. Hemofili hastaları, normal insanlardan daha düşük miktarda Faktör VIII veya Faktör IX üretir. Bu, kişinin yaralanmadan sonra daha uzun bir süre kanama eğiliminde olduğu ve iç kanamaya daha yatkın olduğu anlamına gelir. Bu kanama, beyin gibi hayati bir organda meydana gelirse ölümcül olabilir.

Hemofili nedenleri

Hemofili bir kan pıhtılaşma bozukluğudur. Hemofilide kan, olması gerektiği gibi pıhtılaşmaz. Hemofili normalde kalıtsal bir hastalıktır. Bir insan onunla doğar. X kromozomundaki pıhtılaşma faktörü genlerinden birindeki kusur nedeniyle meydana gelir. Hemofili erkeklerde görülür, çünkü gen anneden oğula geçebilir.

Erkeklerde tipik olarak ikinci bir X kromozomu yoktur, bu nedenle kusurlu geni telafi edemezler. Kadınların çoğunda XX cinsiyet kromozomu bulunurken, erkeklerde XY cinsiyet kromozomları vardır. Dişiler hemofili taşıyıcıları olabilir, ancak hastalığa yakalanma olasılıkları yoktur. Bir kızın hemofili olması için, her iki X kromozomunda anormal bir gene sahip olması gerekir ve bu çok nadirdir.

Bazen, hemofili, spontan bir genetik mutasyon nedeniyle de edinilir. Bozukluk ayrıca, vücutta kandaki pıhtılaşma faktörlerine karşı antikorlar oluşturması ve ardından pıhtılaşma faktörlerinin çalışmasını durdurması durumunda da gelişebilir.

von Willebrand hastalığı

von Willebrand hastalığı (vWD), hastaların burun kanamaları, kanamalı diş etleri ve aşırı adet dönemleri gibi sık kanamaya eğilimli olduğu başka bir genetik kanama bozukluğudur.

Hemofili aksine, vWD erkekleri ve kadınları eşit şekilde etkiler. Hemofili gibi, vWD'nin ciddiyeti kandaki protein seviyesine bağlıdır. Kandaki protein seviyesi düştükçe kanama artar.

Hemofili belirtileri

Hemofili semptomları arasında aşırı kanama ve kolay morarma vardır. Semptomların ciddiyeti kandaki pıhtılaşma faktörlerinin seviyesinin ne kadar düşük olduğuna bağlıdır.

Kanama dışarıdan veya içten oluşabilir.

Herhangi bir yara, kesik, ısırma veya diş yaralanması aşırı dış kanamaya neden olabilir.

Spontan burun kanamaları yaygındır.

Daha önce durmuş olan kanamanın ardından uzun süreli veya devam eden kanama olabilir.

Aşırı iç kanama belirtileri idrar veya dışkıda kan ve büyük derin çürükler içerir.

Diz ve dirsek gibi eklemlerde de kanama olabilir, şişmeler, dokunmalar, sıcak ve hareket etmek acı verici olur.

Hemofili hastaları, kafasına gelen bir yumruğun ardından beyinde iç kanama yaşayabilir.

Beyin kanaması belirtileri baş ağrısı, kusma, uyuşukluk, davranış değişiklikleri, sakarlık, görme problemleri, felç ve nöbetleri içerebilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Diyabet türleri nelerdir?

Diyabet türleri nelerdir?