19 Eylül 2024
weather
24°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
KAPALI
24°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Sağlık Kronik hastalara sakatat uyarısı

Kronik hastalara sakatat uyarısı

Adana'da sakatat tüketimi yaygınlaşırken, İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hilmi Erdem Sümbül, protein ve vitamin açısından zengin olduklarını belirtiyor. Haftalık 500 gramı aşmamak önemli. Şeker hastaları için içerisinde pirinç olmayan sakatatlar tercih ediliyor. Ancak uzmanlar, kolestrol konusunda uyarıda bulunuyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kronik hastalara sakatat uyarısı
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

Adana'da kronik hastalar artık içerisinde pirinç olmayan sakatatları tercih ederken İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hilmi Erdem Sümbül, “Sakatatlar gerçekten protein ve yağ açısında, demir ve vitaminler açısından zengin gıdalar. Haftalık 500 gram sakatatı aşmamalıyız. Porsiyonu aşılmayan sakatat yararlı" uyarısında bulundu.
Kebabın başkenti olarak bilinen Adana'da sevilen bir diğer lezzet de sakatat. Özellikle gece geç saatlerde aperatif bir yemek türü olarak yoğun ilgi gören sakatat, son dönemlerde şeker hastaları da içerisinde pirinç olmayan, şırdan ve işkembenin doğranmasıyla yapılan ‘Et damar' sakatatını tercih etmeye başladı.
Ancak uzmanlar kolestrol açısından sakatatın fazla tüketilmesinin zararlı olabileceğini belirtiyor.

“Sakatatlar protein ve vitamin açısından zengin”
 

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hilmi Erdem Sümbül, konuyla ilgili İhlas Haber Ajansı'na konuştu. Doç Dr. Sümbül, “Adana'da çok fazla sakatat tüketimi var. Sakatatlar gerçekten protein ve yağ açısında, demir ve vitaminler açısından zengin gıdalar. Ancak uygun şartlarda saklanmadığı ve tüketilmediğinde ciddi gıda zehirlenmelerine yol açabiliyor” dedi.

“Haftalık 500 gram sakatat aşılmamalı”
 

Son dönemlerde artan ‘Et damar' tüketimine de değinen Doç. Dr. Sümbül, sakatat tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerektiğini anlatarak, “Hayvanın işkembe ve şırdanın doğranmasıyla ‘Et damar' sakatatı üretiliyor. Bakıldığında protein açısından çok zengin. Proteinle birlikte doğmuş yağ da fazla olduğu için kolesterol ataklarına yol açabiliyor. Haftalık 500 gram sakatatı aşmamalısınız. Dikkat edildikten sonra bir problem yok” ifadelerini kullandı.

“Sakatattan vazgeçemiyorlar”
 

Kentte uzun yıllardır sakatat ürünleri satan Güngör Güler ise son dönemlerde ‘Et damar' sakatatın rağbet gördüğünü belirterek, “Et damar sakatatları müşteriler çok beğendi. Fazlasından kaçınmalarını söylüyoruz. Adanalılar sakatattan vazgeçemiyor. Hasta olanlar dahi sakatat tüketiyor. O nedenle içerisinde pirinç olmayan sakatat yoğun bir şekilde satılıyor. Kuzu şırdanına talep çoğaldı. Alttan gelen ürünler şırdanı destekliyor” diye konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Küçükçekmece'deki kadın cinayetiyle ilgili yeni gelişme

Küçükçekmece'deki kadın cinayetiyle ilgili yeni gelişme