Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı izaha göre, Bakanlık tarafından, yerlileşme ve millileşme hedefleri doğrultusunda beynelmilel ikili iş birliklerine hız verildi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cenevre'de tertip eden 2. Dünya Sıhhat Asamblesi'ndeki temasları dahilinde, Küba, Portekiz, Irak, Azerbaycan, İran, Kırgızistan, Endonezya ve Çekya Sağlık Bakanları ile ikili müzakereler gerçekleştirdi.
Bu çerçevede Endonezya Sağlık Bakanı Moeloe ile iki ülke arasında "Sağlık Alanında İş Birliği Anlaşması", Kırgızistan Sağlık Bakanı Çolpanbayev ile "2014 tarihli İş Birliği Anlaşması'nın Ek Protokolü" imza attı.
Bu anlaşmalarla Sağlık hizmetleri, bulaşıcı ve bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesi ve kontrolü, ilaç, aşı ve tıbbi aletler, insan kaynağı kapasite gelişimi konularında teknoloji paylaşımı, uzman ziyaretleri, eğitim-seminer ve çalıştaylar ile sağlık sektöründeki yatırımların karşılıklı teşvik edilmesi gibi konular ele alınacaktır.
KÜBA HEYETİ TÜRKİYE'YE GELİYOR
Bir diğer taraftan Sağlık Bakanlığından aşı yerlileştirme dahilinde son iki ayda Güney Kore, Küba, Endonezya ve Bangladeş'de bu alanda önemli çalışmalar yürütüldü ve yapılan karşılıklı ziyaretlerle aşı, ilaç, tıbbi sarf ve alet ile ilgili iş birliği imkanları gerçekleşti.
Küba ile 27 Ekim 2018'de Ankara'da imzalanan bu anlaşmanın ardından irtibatlar hız kazandı.
Sağlık Bakan Fahrettin Koca'nın, Cenevre'de gerçekleştirdiği Küba Sağlık Bakanı Portal Miranda ile ikili görüşmede, bulaşabilecek enfeksiyonlara karşı yeni aşılar, kanser aşısı ve ilaçlarının imalatı ile ilgili yaptığı bu görüşmede iki ülke arasında yeni bir grup oluşturulma kararı alındı. Alınan bu kararlar ardından önde gelen Sağlık yetkilileri sık sık görüşmeler gerçekleştirdi.
Özellikle inovatif molekül geliştirme ve onkoloji çalışmalarında ehemmiyetli deneyime sahip olan Küba'dan üst düzey bir kurul, bu hafta Türkiye'ye gelecek. Küba ilaç müessesesi BioCubaPharma Başkanı ve müessese temsilcileri, Sıhhat Bakanlığı yetkilileriyle müzakereler gerçekleştirecek.
Diğer taraftan, Türkiye'de biyoteknolojik ürünlerin Ar-Ge'sini yürütecek insan gücünün yetiştirilmesine yönelik araştırma ve eğitim merkezinin Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) bünyesinde kurulması tasarılanıyor. Sağlık Bakanlığı yetkilileri bu konuda inceleme yapmak üzere, geçtiğimiz hafta İrlanda Ulusal Biyoproses Araştırma ve Eğitim Enstitüsü'nü ziyaret etti.