20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Sağlık Tüberküloz nedenleri

Tüberküloz nedenleri

Mycobacterium tuberculosis bakterisi TB'ye neden olur.TB'si olan bir kişi (ciğerleri etkilenen) öksürdüğü, hapşırdığı, tükürdüğü, güldüğü veya konuştuğunda havaya yayılır.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Tüberküloz nedenleri

Tüberküloz nedenleri

Mycobacterium tuberculosis bakterisi TB'ye neden olur.TB'si olan bir kişi (ciğerleri etkilenen) öksürdüğü, hapşırdığı, tükürdüğü, güldüğü veya konuştuğunda havaya yayılır.

TB bulaşıcıdır, ancak yakalanması kolay değildir. Yaşadığınız veya birlikte çalıştığınız birinden TB yakalama şansı bir yabancıdan çok daha yüksektir. En az 2 hafta boyunca uygun tedavi gören aktif TB'li kişilerin çoğu artık bulaşıcı değildir.

Tüberkülozu önleme

Aktif TB'niz varsa, yüz maskesi hastalığın başkalarına yayılma riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Aktif TB'nin başkalarına bulaşmasını önlemek için birkaç genel önlem alınabilir.

Okula ya da işe gitmeyerek ya da biriyle aynı odada uyumayarak diğer insanlardan kaçınmak, mikropların başkalarına ulaşma riskini en aza indirmeye yardımcı olacaktır. Maske takmak, ağzı kapatmak ve havalandırma odaları bakteri yayılımını da sınırlayabilir.

Risk faktörleri

Bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde aktif tüberküloz gelişme riski en fazladır. Örneğin, HIV virüsü bağışıklık sistemini baskılayarak vücudun TB bakterilerini kontrol etmesini zorlaştırır. Hem HIV hem de TB ile enfekte olan kişilerin, HIV olmayanlara göre aktif TB gelişmesi olasılığı yüzde 20-30 civarındadır.

Ayrıca tütün kullanımının aktif TB gelişme riskini arttırdığı bulunmuştur. Dünyada TB vakalarının yaklaşık yüzde 8'i sigara ile ilgilidir.

Aşağıdaki koşullara sahip kişilerde risk artışı vardır:

  • Şeker hastalığı

  • Bazı kanserler

  • Yetersiz beslenme

  • Böbrek hastalığı

Ayrıca, kanser tedavisi gören insanlar, çok genç veya yaşlı olanlar ve uyuşturucu kullananlar daha fazla risk altındadır.

TB'nin daha yaygın olduğu belirli ülkelere seyahat etmek de risk seviyesini arttırır.

Tüberküloz oranı yüksek olan ülkeler

  • Afrika - özellikle Batı Afrika ve Sahra altı Afrika

  • Afganistan

  • Güneydoğu Asya: Pakistan, Hindistan, Bangladeş ve Endonezya dahil

  • Çin

  • Rusya

  • Güney Amerika

  • Batı Pasifik bölgesi - Filipinler, Kamboçya ve Vietnam dahil

Komplikasyonlar

Eğer tedavi edilmezse, TB ölümcül olabilir. Çoğunlukla akciğerleri etkilese de kanda da yayılabilir ve aşağıdaki gibi komplikasyonlara neden olabilir:

Menenjit: beyni örten zarların şişmesi.

Omurga ağrısı.

Eklem hasarı.

Karaciğer veya böbreklerde hasar.

Kalp hastalıkları: Bu daha nadirdir.

Günümüzde uygun tedavi ile, tüberküloz vakalarının büyük çoğunluğu tedavi edilebilir. Ancak, doğru tedavi olmazsa, tüberküloz hastası kişilerin üçte ikisine kadar ölür.

Tüberküloz tedavisi

TB vakalarının çoğu doğru ilaç verildiğinde ve doğru şekilde uygulandığında iyileştirilebilir. Antibiyotik tedavisinin kesin tipi ve uzunluğu, bir kişinin yaşına, genel sağlığına, ilaca karşı potansiyel direncine, TB'nin gizli veya aktif olup olmadığına ve enfeksiyonun yerine (yani, akciğerler, beyin, böbrekler) bağlıdır.

Gizli TB'li insanlar sadece bir tür TB antibiyotiğe ihtiyaç duyabilirken, aktif TB'li kişiler (özellikle MDR-TB) sıklıkla birden fazla ilaç reçetesi gerektirecektir.

Antibiyotiklerin genellikle nispeten uzun bir süre alınması gerekir. TB antibiyotik tedavisi için standart süre yaklaşık 6 aydır.

TB ilaçları karaciğer için toksik olabilir ve yan etkiler nadir görülmekle birlikte, meydana geldiklerinde oldukça ciddi olabilirler. Potansiyel yan etkiler doktora bildirilmeli ve şunları içermelidir:

  • Koyu idrar

  • Ateş

  • Sarılık

  • İştah kaybı

  • Mide bulantısı ve kusma

TB bulguları ortadan kalksa bile, herhangi bir tedavi sürecinin tamamen tamamlanması önemlidir. Tedaviden kurtulan herhangi bir bakteri, reçete edilen ilaca dirençli hale gelebilir ve gelecekte TB gelişmesine neden olabilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Yürek yakan görüntü! İneğine sarılıp ağladı

Yürek yakan görüntü! İneğine sarılıp ağladı