Türkgün Sağlık Virüsle soğuk algınlığı nasıl ayırt edilir?

Virüsle soğuk algınlığı nasıl ayırt edilir?

Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Hasan Bayram, "Ölümcül koronavirüs ile mevsim geçişinde yaşanan grip nasıl ayırt edilir?" sorusuna cevap verdi.    

Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Hasan Bayram, "Ölümcül koronavirüs ile mevsim geçişinde yaşanan grip nasıl ayırt edilir?" sorusuna cevap verdi.    

Kuru öksürük ve koranavirüs belirtisi öksürüğü ayırt edebilmek için Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Hasan Bayram, "Basit bir gribin birkaç günde gerilemesini bekleriz. Ancak şikayetler gerilemiyor, ateş yükseliyorsa ve özellikle kuru öksürükte artış ve beraberinde nefes darlığı varsa o zaman bir hastaneye başvurmak gerekir." ifadelerini kullandı. 

"Basit bir gribin birkaç günde gerilemesini bekleriz"
Grip belirtileri gösteren virüsteki öksürükle, bu dönemlerde yaşanan öksürüğün ayırt edilebilmesi için açıklama yapan Prof. Dr. Bayram, bu süreçte yapılabilecekler için, şunları kaydetti:

Aslında koronavirüs; mevsim geçişlerinde gördüğümüz nezle, grip, basit soğuk algınlığı belirtileri ile başlangıçta birbirine çok benziyor. Kuru öksürük, burun akıntısı, boğaz ağrısı, halsizlik, kırgınlık olabiliyor. Korona da virüslerle ortaya çıkan ve soğuk algınlığı ile grip benzeri bulgulara yol açan bir hastalık. Dolayısıyla grip ve soğuk algınlığında ne yapıyorsak onu yapmamız gerekir.

Basit bir gribin birkaç günde gerilemesini bekleriz ancak şikayetler gerilemiyor, ateş yükseliyorsa ve özellikle kuru öksürükte artış ve beraberinde nefes darlığı varsa o zaman bir hastaneye başvurmak gerekir. Bu söylediklerim herhangi bir kronik hastalığı olmayan, normalde sağlıklı bir birey için geçerli.

"Ayırt etmek zor"
Polen mevsiminin geldiğini hatırlatan Bayram, şöyle konuştu: Özellikle astım hastalarında, alerjik nezlesi olan hastalarda burun akıntısı, nefes darlığı, hırıltı öksürük gibi şikayetler olabiliyor. Bunlar polene mi bağlı, yoksa araya basit bir soğuk algınlığı girdiği için mi, yoksa koronaya mı bağlı bunu ayırt etmek zor. Ancak bu hastalar bu döneme kadar gözlemedikleri bir durumla, kontrol altına alınamayan öksürük ve yüksek ateşle karşılaşıyorsa, bir hekime başvurmakta fayda var. Astım ve Koah hastalarında da yüksek ateş varsa, balgam çıktıysa doktora başvurmalılar. Korona olmasa bile bakteriyel rahatsızlık ya da, zatürre olmuş olabilir.

''Basit nezle gripte nefes darlığı çok görülmez"
Prof. Dr. Bayram özellikle yüksek ateşe dikkat çekerek, sözlerini şöyle tamamladı: Belirtilerde net bir ayrım yapmak gerçekten zor. Şimdiye kadar koronada gördüğümüz, öksürük daha yaygın oluyor. Ama basit bir soğuk algınlığında, alerjik nezlesi olanlarda, astımı olan birinde de kuru öksürüğü görebiliyoruz. Çok yoğun kuru öksürük varsa biraz daha üzerinde durabiliriz. Yüksek ateş varsa bu önemlidir. Yine basit nezle gripte nefes darlığı çok görülmez.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Galeriler Yaşam Kahve Çeşitlerinin İsimleri Nereden Geliyor? İşte En Popüler Kahvelerin İlginç Hikâyeleri

Kahve Çeşitlerinin İsimleri Nereden Geliyor? İşte En Popüler Kahvelerin İlginç Hikâyeleri

Kahve, dünya genelinde milyonlarca insanın vazgeçilmezi. Kimileri için güne zinde başlama ritüeli, kimileri içinse sosyalleşmenin bahanesi. Farklı tatlar ve tariflerle karşımıza çıkan kahve çeşitlerinin isimlerinin nereden geldiğini hiç merak ettiniz mi? İşte dünyaca ünlü kahvelerin adlarının kökenleri ve ardındaki ilginç hikâyeler…

Kahve, dünya genelinde milyonlarca insanın vazgeçilmezi. Kimileri için güne zinde başlama ritüeli, kimileri içinse sosyalleşmenin bahanesi. Farklı tatlar ve tariflerle karşımıza çıkan kahve çeşitlerinin isimlerinin nereden geldiğini hiç merak ettiniz mi? İşte dünyaca ünlü kahvelerin adlarının kökenleri ve ardındaki ilginç hikâyeler…

MUHABİR: Eylül Şahin
Kahve Çeşitlerinin İsimleri Nereden Geliyor? İşte En Popüler Kahvelerin İlginç Hikâyeleri 1

1. Cappuccino

İtalyan kahve kültürünün simgelerinden biri olan Cappuccino, ismini 16. yüzyılda Avusturya’da yaşayan Kapusen (Capuchin) rahiplerinin giydiği kahverengi cübbelerden alır. Köpüklü süt ve espresso karışımının oluşturduğu renk, bu cübbelere benzetildiği için bu isim tercih edilmiştir.

1 / 10
Kahve Çeşitlerinin İsimleri Nereden Geliyor? İşte En Popüler Kahvelerin İlginç Hikâyeleri 2

2. Espresso

İtalyanca "esprimere" yani “sıkmak” ya da “basınçla çıkarmak” fiilinden türetilen Espresso, adını demleme yönteminden alır. Sıcak suyun yüksek basınçla kahveden geçirilmesiyle hazırlanan bu yoğun içimli kahve, hızlı hazırlanmasıyla da “çabuk” anlamına gelen bir diğer anlamı taşır.

2 / 10
Kahve Çeşitlerinin İsimleri Nereden Geliyor? İşte En Popüler Kahvelerin İlginç Hikâyeleri 3

3. Americano

İkinci Dünya Savaşı sırasında İtalya’da görev yapan Amerikan askerleri, sert buldukları espressoyu sulandırarak içmeye başlar. Bu yeni versiyon, zamanla Americano adıyla kahve menülerinde yerini alır.

3 / 10
Kahve Çeşitlerinin İsimleri Nereden Geliyor? İşte En Popüler Kahvelerin İlginç Hikâyeleri 4

4. Café Latte

Latte, İtalyanca’da “süt” anlamına gelir. Café Latte, adını yüksek miktarda süt içermesinden alır. Espresso üzerine bolca sıcak süt eklenerek hazırlanan bu içim yumuşak kahve, özellikle kahveye yeni başlayanlar arasında oldukça popüler.

4 / 10
Kahve Çeşitlerinin İsimleri Nereden Geliyor? İşte En Popüler Kahvelerin İlginç Hikâyeleri 5

5. Caffè Macchiato

İtalyanca’da “lekeli” ya da “benekli” anlamına gelen macchiato, bir fincan espressoya az miktarda süt köpüğü eklenerek hazırlanır. Kahvenin üzerine eklenen süt “lekesi”, bu kahvenin adının da ilham kaynağıdır.

5 / 10
Kahve Çeşitlerinin İsimleri Nereden Geliyor? İşte En Popüler Kahvelerin İlginç Hikâyeleri 6

6. Mocha

Çikolata severlerin favorisi olan Mocha, adını Yemen’in batı kıyısında yer alan Mocha liman kentinden alır. Bu şehir, 15. ve 16. yüzyıllarda kahve ticaretinin önemli merkezlerinden biri olarak bilinir. Süt, çikolata ve espresso karışımıyla elde edilen mocha, tatlı bir kahve deneyimi sunar.

6 / 10
Kahve Çeşitlerinin İsimleri Nereden Geliyor? İşte En Popüler Kahvelerin İlginç Hikâyeleri 7

7. Filtre Kahve

Filtre kahve, adını demleme işleminden alır. Öğütülmüş kahve çekirdeklerinin sıcak suyla buluşturulup bir filtreden süzülmesiyle hazırlanır. Her ne kadar farklı bölgelerde farklı isimlerle anılsa da temel hazırlama yöntemi filtreleme olduğundan bu ismi almıştır.

7 / 10
Kahve Çeşitlerinin İsimleri Nereden Geliyor? İşte En Popüler Kahvelerin İlginç Hikâyeleri 8

8. Arabica

Kahve çekirdeği türlerinden biri olan Coffea Arabica, ismini Arap tüccarlar aracılığıyla dünyaya yayılmasından alır. Yemen ve Etiyopya kökenli bu tür, daha az kafein içerdiği ve aromatik yapısıyla tanındığı için oldukça tercih edilir.

8 / 10
Kahve Çeşitlerinin İsimleri Nereden Geliyor? İşte En Popüler Kahvelerin İlginç Hikâyeleri 9

9. Türk Kahvesi

Osmanlı döneminde Yemen Valisi Özdemir Paşa tarafından İstanbul’a getirilen kahve çekirdekleri, Türk usulüne göre cezveyle pişirilerek sunulmaya başlanmıştır. Bu özel demleme yöntemiyle hazırlanan kahve, Türk Kahvesi adıyla dünya literatüründe kendine özgü bir yer edinmiştir.

9 / 10
Kahve Çeşitlerinin İsimleri Nereden Geliyor? İşte En Popüler Kahvelerin İlginç Hikâyeleri 10

10. Ristretto

İtalyanca’da “kısıtlı” veya “yoğun” anlamına gelen Ristretto, espressonun daha az suyla hazırlanan versiyonudur. Aynı miktarda kahve kullanılarak daha kısa sürede demlendiği için aroması daha yoğundur ve daha küçük hacimli bir içecek olarak sunulur.

10 / 10
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *