KADİR YILDIZ / TÜRGÜN GAZETESİ
CHP ve özellikle İP, her fırsatta PKK uzantısı HDP ile yapılan ittifakı inkâr etseler de, yapılan açıklamalar nasıl bir kirli ortaklık kurulduğunu gözler önüne seriyor. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, CHP ve İP ile önceki seçimlerde kurdukları Kandil merkezli ittifakı hatırlatarak, AK Parti kaçkınlarının kurduğu yeni partilere de çağrıda bulundu. Buldan’ın bu zilleti, “demokrasi ittifakı” diye tanımlaması ise ihanete nasıl bir kılıf hazırlandığını ibret verecek biçimde belgeledi.
Daha önce de “Artık kimse kapalı kapılar ardında HDP ile ittifak görüşmeleri yapmayacak, yapamayacak. Halkımız şeffaf, açık bir ittifak istiyor” diyerek CHP ve İP’e ayar veren Pervin Buldan, yaptığı son açıklamada ise, “31 Mart ve 23 Haziran, demokrasi ittifakının neler başarabileceğini ortaya koydu. Şimdi bu ittifakı daha da büyütme ve genişletme zamanı” diyerek, Davutoğlu ve Babacan’ın da bu ittifakın içerisinde yer alması gerektiğini işaret etti. Pervin Buldan’ın açıklamaları zilletin ortaklarında anında karşılık buldu. İP Milletvekili Hasan Subaşı, Selahattin Demirtaş için yaptığı tahliye yorumları ile HDP’ye mesaj yolladı. Ahmet Davutoğlu’nun Gelecek Partisi zaten kurulduğu günden itibaren, CHP-HDP-İP ile ortak hareket ediyor. Ali Babacan’ın Deva Partisi ise mesajlarını siyaset üstü bir görüntü oluşturmaya çabalayan Abdullah Gül üzerinden veriyor.
BULDAN NOKTAYI KOYDU
HDP Eş Genel Başkanı Buldan, Cumhuriyet gazetesine verdiği röportajda, “31 Mart ve 23 Haziran, demokrasi ittifakının neler başarabileceğini ortaya koydu. Şimdi bu ittifakı daha da büyütme ve genişletme zamanı” ifadelerini kullandı. HDP’li Buldan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve İP lideri Akşener’in kabul etmediği gizli ittifak tartışmalarına son verdi ve ‘31 Mart ve 23 Haziran seçimlerinde’ ittifakın kurulduğunu söyledi.
“İTTİFAKI GENİŞLETME ZAMANI”
Pervin Buldan, “Toplumun her kesimine yaşananları anlatacağız ve konuşacağız. Her bir buluşmamız demokrasiye ve topluma nefes aldıracaktır. Biz gençler ve kadınlarla bu baskıyı aşacağız. Demokrasi ittifakıyla bunu başaracağız. Demokrasi güçleriyle ‘demokrasi’ konusunda da birlikte hareket etmekte son derece ısrarlı ve kararlıyız. 31 Mart ve 23 Haziran, demokrasi ittifakının neler başarabileceğini ortaya koydu. Şimdi bu ittifakı daha da büyütme ve genişletme zamanı” ifadelerini kullandı ve Davutoğlu ve Babacan’ın da bu ittifakın içerisinde yer alması gerektiğine işaret etti.
BU KAÇINCI İTİRAF
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan daha önce de, “Artık kimse kapalı kapılar ardında HDP ile ittifak görüşmeleri yapmayacak, yapamayacak. Halkımız bunu kabul etmiyor. Halkımız, şeffaf, açık bir ittifak istiyor” diyerek, CHP ve İP’e sitemde bulunmuştu. Buldan’ın, CHP ve İP ile yapılan ittifakı “Karşılarında ezilen halkların ittifakı var. Cizre ile Gezi’nin ittifakı var. İstanbul ile Diyarbakır’ın, İzmir ile Hakkâri’nin ittifakı var” diye anlatması ise tam bir PKK ağzı olarak değerlendirilmişti.
İP İTTİFAKTAN MEMNUN
İP Milletvekili Hasan Subaşı’nın son günlerde üst üste HDP’li Selahattin Demirtaş ile ilgili yaptığı tahliye yorumları ittifakın devam etmesi için yapılmış bir jest olarak yorumlandı. İP’in HDP ile aynı karede yer almama, ama aynı hedef üzerinden birleşme niyeti Selahattin Demirtaş üzerinden kendini gösterdi. Subaşı’nın yaptığı açıklamalara parti yönetiminden herhangi bir tepkinin gelmemesi de dikkat çekti. İP yönetiminin Demirtaş için yapılan açıklamalara sessiz kalması planlı bir strateji olduğu yorumlarını güçlendirdi. İP bir yandan HDP’nin duruşunu reddederken diğer taraftan da aradaki buzları eritmek için perde arkasında açıklamalar yaptı. İP Milletvekili Hasan Subaşı’nın Selahattin Demirtaş’ın tahliyesini isteyen açıklamaları da bu şekilde değerlendirildi.
DAVUTOĞLU HAZIR, BABACAN JESTİ GÖRDÜ AHMET
Ahmet Davutoğlu’nun Gelecek Partisi’ni kurmasıyla birlikte CHP-HDP-İP ittifakıyla aynı söylemleri kullanması ittifak için zemin oluşturma çabası olarak yorumlanmıştı. Davutoğlu, parlamenter sisteme dönüş, dış politikadaki eleştiriler ve HDP’ye Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğu üzerinden yaktığı yeşil ışıkla göstermiş oldu.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile sık sık aynı platformlarda bir araya gelmesi ve yüzde 99 ortak noktalarla aynı fikirdeyiz ifadeleri aynı blokta yer alacaklarını gözler önüne serdi. Abdullah Gül’ün aktif siyasete girmeden siyaset üstü bir görüntü verme çabası Demokratik Muhalefet bloğunun ortak adayı olma çabası olarak yorumlandı.
Ali Babacan’a verdiği desteğin arakasında ise Demokratik Muhalefet bloğuna Ali Babacan üzerinden siyasi yön vermesi olarak değerlendirildi. Gül’ün bir gazeteye verdiği röportajında muhalafet ile aynı söylemde buluşmaları ise dikkat çekti. S-400 meselesinde yanlış yapıldığı, Türkiye’nin hard-power’ını fazla kullandığı, parlamenter sisteme dönülmesi gerektiği, HDP’ye yönelik tecridin olduğu, Kürt sorununun uluslararası bir meseleye dönüştüğü ve Gezi olayları ile gurur duyduğunu ifade etmesi ortak noktalarının çok yönlü olduğuna dair verilen önemli mesajlar arasında yer aldı. Babacan’ın ise Demirtaş’ın tutukluğu üzerinden verdiği tahliye mesajları, HDP ile aynı blokta yer alma çabasına yakılan bir ışık olarak değerlendirildi.