MHP Lideri Devlet Bahçeli, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile görüşmesinden önce gerçekleştirdiği haftalık olağan TBMM Grup toplantısındaki sözleri dikkatle takip edildi. MHP Lideri, “Kutuplaşmak yerine kucaklaşmak lazım” ifadelerini kullandı. Siyasetteki yumuşamaya katkı sağlayacak kilit mahiyetinde 3 madde sıraladı. Sorosçu Osman Kavala’nın serbest bırakılmasını isteyenlere mahkeme kararlarını hatırlattı. Sinan Ateş cinayeti ile ilgili MHP ve Ülkü Ocaklarına iftira atanlara “Kimin elinde hangi belge ve bilgi varsa mahkemeye sunmalıdır” diyerek meydan okudu. Siyaseti ayağa düşürenlerin çerçevesini çizdi ve “Kovun onları gitsin” uyarısını yaptı.

Bahçeli-Özel görüşmesi

MHP Lideri Devlet Bahçeli’yi TBMM’deki makamında ziyaret eden CHP Genel Başkanı Özgür Özel görüşme içeriğine ilişkin partisinin grup toplantısında açıklama yaptı. Randevu taleplerinin 1 gün içinde karşılanması adına MHP Liderine teşekkür ettiğini belirten Özel, görüşmenin gayet olumlu ve verimli geçtiğini dile getirdi. Özel, “Fikir alışverişi, geçmiş tecrübeleri ve kıymetli aktarımları için Sayın Bahçeli’ye teşekkür ediyorum. 31 Mart seçim sonuçlarını samimiyetle değerlendirdik ve tebriklerini kabul ettik” ifadelerini kullandı. İç ve dış politikaya dair birçok başlığın ele alındığı görüşmede Filistin ve Kıbrıs konusunun yanı sıra emekli maaşlarının da gündeme geldiğini belirtti. 7 yıl aradan sonra CHP ve MHP arasında lider düzeyinde gerçekleşen görüşme nezaket çerçevesinde gerçekleşti.

Siyaset kavga arenası değil

TBMM Grup toplantısında kürsüye çıkan MHP lideri Devlet Bahçeli, Siyasette başlayan bahar mevsiminden hiçbir komplekse kapılmadan memnuniyet duyduğunu ifade etti ve “kutuplaşmak yerine kucaklaşmak” gerektiğini söyledi. Türkiye’nin temel meselelerine ortak akılla hareket ederek kafa yormanın temel arzusu olduğunu belirtti. Siyasetin kavga arenası değil, konuşma ve düğümleri çözme sahası olduğunun altını çizdi ve siyasetin kilit tartışma konularıyla ilgili görüşlerini 3 başlık halinde sıraladı. Siyasetin yumuşama vasatı olarak Türkiye ve Türk milletinin ortak değerleri, ortak çıkarları, ortak geleceğini adres gösterdi. İkinci maddesinde DEM’lenenlerin ayılması gerektiğini, üçüncü maddede ise Türk milleti adına karar veren yargının bağımsız ve tarafsız mahkemeler olduğuna dikkat çekti.

Saati bana sorsun

Gezi davası tutukluluklarından Osman Kavala’nın yeniden yargılanması ya da serbest bırakılması tartışmalarına anayasanın 138. ve 139. maddelerini hatırlatarak cevap verdi. Kavala’nın “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldığını ve bu kararı da bağımsız ve tarafsız Türk yargısının verdiğini belirtti. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Avrupa Parlamentosu’nu ziyaretinde, “saati sorunca, sen önce Kavala’yı çıkar” sözleriyle yaşadığı diyaloğu eleştirdi ve “Sayın Özel’in saati sormak yerine PKK’ya ve FETÖ’ye verilen destekleri muhataplarının yüzüne vurması gerekmez miydi? Sayın Özel saati merak ederse, rahat olsun, bana sorabilir, köstekli saatimi açar, kendisiyle açık açık da paylaşırım” dedi.

Hodri meydan

Ankara’da gerçekleşen Sinan Ateş cinayeti üzerinden uzun bir süredir MHP ve Ülkü Ocaklarını hedef alanlara sert tepki gösteren MHP Lideri Bahçeli,  bugüne kadar niye iddianame hazırlanmadı diye soranların, hazırlanan iddianameyi de “içi boş” diyerek itibarsızlaştırmak istediklerini söyledi. MHP olarak mahkemeden beklentisini dile getiren MHP Lideri Bahçeli, “CHP’sinden İP’ine kadar malum partiler neyi biliyorsa acilen mahkemeye yetiştirmelidir” dedi ve ekledi; “Bakalım hukuki süreç Ankara’da mı bitecek, yoksa Pensilvanya’ya mı dayanacak.”

Siyaseti ayağa düşürenler

Eflatun’un “Devlet” isimli kitabından “en tehlikeli durum, devletin ayağa düşürülmesi” cümlesinden alıntı yapan MHP Lideri Bahçeli, Türk siyasetinin sorununu, “Değeri ve önemi aşikar olan bir şeyi çıkarlar uğruna, bilerek veya bilmeden aşağılanan, hor görülen, ayıplanan noktaya getirmenin adı da işi ayağa düşürmektir” sözleriyle tarif etti. Siyasetteki temel meselenin sadece seçim kazanmakla sınırlı görülemeyeceğini söyledi. Bu sözler üzerinden siyasete çağrıda bulunan MHP Lideri Bahçeli, “Siyaseti ayağa düşürenlerle beraber olup siyasetten düşmeyiniz. Kovun onları gitsinler” dedi.

Emek ve emekçi düşmanları

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü intikam gününe çevirmek için çırpınanların Taksim ısrarıyla neyi amaçlamak istediklerini soran MHP Lideri Bahçeli, “1 Mayıs 1977’deki acıklı ve vahim hadiselerin tekrarı mı planlanmaktadır? Taksim inadının altında yatan hesap nedir?” ifadelerini kullandı. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü terörize etme çabasının en başta emek ve emekçi düşmanlığına hizmet olduğunu belirtti ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin, DEM’in ve marjinal partilerin bu düşmanlığa çanak tuttuğunu ifade etti. Taş ve sopayla fiziki şiddete maruz kaldığı halde sabır ve sağlam duruş gösteren Türk polisiyle iftihar ettiğini dile getiren MHP lideri Bahçeli, “Polislerimiz asıl emekçidir, bunu görmeyenler zalimdir, haindir” dedi.

Gazze, turnusol kâğıdı oldu

Gazze’nin dünya için turnusol kâğıdı olduğunu ifade eden MHP Lideri Bahçeli, “bu süreç kimin medeni, kimin insani, kimin merhametli, kimin adil, kimin adalet ve hukuk yanlısı olduğunu gözler önüne serdi” dedi. Türkiye’nin, Uluslararası Adalet Divanı’nda İsrail aleyhine açılan soykırım davasına müdahil olma kararının önemine dikkat çekti ve İsrail’e yönelik ticaretin durdurulmasının da Türkiye için muazzam bir siyasi hamle olduğunun altını çizdi. ABD ve Avrupa’daki üniversitelerde İsrail protestosunun engellenmeye çalışıldığını belirten MHP lideri Bahçeli, “Hani nerede özgürlük ve insan haklarına riayet? Hani nerede demokratik haklara saygı? Hani nerede adalet ve hukuka bağlılık?” sözleriyle tepki gösterdi.