660. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde heyecan dorukta. 3 gün süren güreşler bugün son bulacak. Uzun süre Kırkpınar'da ağalık yapan Seyfettin Selim bu sene de ağalığa aday oldu. Güreşler devam ederken seyirciler, Kırkpınar'ın yeni ağası kim oldu? Seyfettin Selim kimdir, kaç yaşında, nereli? sorularına yanıt aramaya başladı.
KIRKPINAR'IN YENİ AĞASI BELLİ OLDU MU?
Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde 12 kez güreş ağalığı yapan 3 altın kemer sahibi Seyfettin Selim, bu yıl da aday olmuştu.
Seyfettin Selim, 1 milyon 22 bin lira ile 661. Kırkpınar Güreş Ağası oldu.
Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin rekortmen ağası Seyfettin Selim, ağalığa bugüne dek 4 milyon 282 bin lira ödedi.
Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin kuralları gereği üst üste 3 yıl ağalık yapanlara verilen altın kemer ödülünü üç kez alan Seyfettin Selim, Kırkpınar'ın tek üç altın kemerli ağası olarak tarihe geçti.
SEYFETTİN SELİM KİMDİR?
Selim İnşaat Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi kurucusu ve Müdürü olan Seyfettin Selim 1 Ağustos 1967’de Sakarya’nın Kaynarca İlçesine bağlı Yeşilova köyünde bir çiftçi ailesinin çocuğu olarak doğdu. Genç yaşlarda inşaat sektöründe işçi olarak çalışmaya başlayan Seyfettin Selim, ustabaşçılık, kalfalık ve taşeronluk yaparak bu sektördeki tecrübesini ve bilgi birikimini giderek artırmıştır. Ticaret hayatına müteahhit olarak devam eden Seyfettin Selim, hâlen çok sayıda kuruluşun yönetim kurulu başkanlığını, üyeliğini ve murahhas üyeliğini yürütüyor. 1997’den bu güne dek Hadımköy Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (HASİAD) üyesi olan ve aynı zamanda da 2013’te de Anadolu Aslanları İş Adamları Derneğine de (ASKON) üye olan Seyfettin Selim, sporun gelişmesi adına maddi ve manevi desteğini aralıksız sürdürüyor. Futbolla birlikte 2008-2016 tarihlerinde yağlı güreş ağalığı, güreş müsabakaları sponsorluğu, kick boks müsabakaları sponsorluğu da yapan Seyfettin Selim, Cumhuriyet tarihinin en fazla Kırkpınar Ağalığını yapmıştı.
HER YIL ADAY OLACAĞIM
Rekortmen güreş ağası Seyfettin Selim, AA muhabirine, ağalık ihalesine gerçek güreş sevdalısı bir kişi talip olana kadar, her yıl adaylığını koyacağını söyledi.
Güreşçilerin salgına bağlı bir yıldır güreşemediklerini, bu yılki güreşlerin bu nedenle kıran kırana geçeceğine inandığını ifade eden Selim, "Bu işi seven biri olmadığı müddetçe ben hep adayım. Bu sene ağalık ihalesinde güreş sevdalısı bir aday olmazsa 13. güreş ağalığına adayım. " dedi.
Ağalığın sadece ihale almakla olmayacağını, ağanın kente de hizmetleri olması gerektiğini vurgulayan Selim, "Bu sene Edirne'ye kreş yaptırdım. Mesela bunun maliyetiyle ben 10 sene daha ağalık yapardım. Ömrüm el verdiğince Kırkpınar'ın hamisi olacağım." diye konuştu.
KIRKPINAR'DA NASIL AĞA OLUNUR?
Kırkpınar Güreş Ağası, güreşlerin ve organizasyonun sorumlusuyken Edirne Belediyesince yapılan düzenleme ile simgesel bir makam haline dönüştü.
Güreşlerin düzenlenmesi, kırmızı dipli mumla güreşlere davetler yapması ve güreşe gelenleri ağırlaması gibi misyonu olan ağanın bu görevlerinin büyük bölümü, şu anda Edirne Belediyesince yapılıyor. Elindeki büyük tespihi, işlemeli cepken ve şalvarıyla otantik bir görünüm sergileyen ağa, kazandığı ihalenin ardından bir yıl süresince ağalık yapıyor.
İhaleden elde edilen gelir, Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin düzenlenmesine harcanıyor ve dereceye giren pehlivanlara ödül olarak dağıtılıyor.
Salgın nedeniyle ağalık Meclis kararıyla verildi
Edirne Belediyesinin haziran ayı meclis toplantısında Kırkpınar Yağlı Güreşleri hakkında önemli kararlar alınmıştı.
Salgın nedeniyle yapılamayan 2020 yılı güreşlerinde hem başpehlivanlık hem de güreş ağalı haklarının korunması gündeme gelmişti.
Mecliste, Ali Gürbüz'ün 2020 yılı başpehlivanı, Seyfettin Selim'in de güreş ağası olması kararı verilmişti. Her iki güreş müessesinde altın kemer verilmesi konusunda gerekli olan "üst üste 3 yıl" kuralında 2020 yılının dikkate alınmayacağının altı çizilmişti.