Avrupa Birliği (AB), 2025 yılında Özbekistan’da Aral Denizi havzasındaki bozulmuş arazileri restore etmek için yeni bir çevre projesi hayata geçirecek. Proje, AB’nin "Yeşil Orta Asya" girişimi kapsamında yürütülecek.
8,8 MİLYON AVROLUK AB HİBESİ
Kırım Haber Ajansı’nın aktardığına göre; Projenin finansmanı Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) ve Avrupa Yatırım Bankası (EIB) tarafından sağlanacak. AB, proje kapsamında 8,8 milyon avroluk bir hibe tahsis etti.
ÖNCELİKLİ HEDEF: ARAZİLERİN RESTORASYONU
Çalışmalar kapsamında, özellikle Aral Denizi’nin küçülmesiyle çevresel sorunlardan etkilenen Karakalpakistan bölgesine odaklanılacak. Projede öncelikli olarak bozulmuş arazilerin restorasyonu hedeflenirken, bölge halkının sosyo-ekonomik ve çevresel koşullarının iyileştirilmesine de önem verilecek.
Proje kapsamında, kurumuş Aral Denizi yatağında yeşil kuşak oluşturulacak. Ayrıca, meyan kökü ve kuşburnu gibi ekonomik değeri yüksek bitkilerin ekimi teşvik edilecek.
Arazi kullanımı ve orman yönetimi planlamasına yönelik çalışmalar yapılacak. Ayrıca, yerel toplulukların tarım ve doğal kaynakları sürdürülebilir şekilde kullanabilmesi için kapasite geliştirme programları yürütülecek.
PROJE 2025’TE BAŞLIYOR
Kredi anlaşmalarının 2025’te Özbekistan ile AFD (30 milyon avro) ve EIB (30 milyon avro) arasında imzalanması planlanıyor. Proje, bölgenin ekolojik dengesini yeniden sağlamaya katkı sunacak.

ARAL DENİZİ’NİN KURUMA SÜRECİ
Eskiden 68 bin kilometrekarelik bir alanı kaplayan Aral Denizi, 1960’lardan itibaren hızla küçüldü ve 2010’larda neredeyse tamamen kurudu. Bu durumun başlıca nedeni, denizi besleyen nehirlerden pamuk ekimi için aşırı su çekilmesi ve hatalı sulama teknikleri oldu.