Türkgün Türk Dünyası Aliyev: Ermenistan açıklamalarımızı görmezden geliyor

Aliyev: Ermenistan açıklamalarımızı görmezden geliyor

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Güney Kafkasya'da çatışma sonrası durumdan barışçıl kalkınma ve iş birliğine geçmek istediklerini, Ermenistan'ın ise barış anlaşması müzakerelerinin başlatılmasına ilişkin açıklamaları görmezden geldiğini söyledi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Güney Kafkasya'da çatışma sonrası durumdan barışçıl kalkınma ve iş birliğine geçmek istediklerini, Ermenistan'ın ise barış anlaşması müzakerelerinin başlatılmasına ilişkin açıklamaları görmezden geldiğini söyledi.

İlham Aliyev, temaslarda bulunmak için Azerbaycan'a gelen Romanya Dışişleri Bakanı Bogdan Aurescu, Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg, Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis ve Avrupa Birliği (AB) heyetini kabul etti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre Aliyev, AB üyesi bakanların ziyaretinin AB'nin bölgesel meselelere katılımının iyi bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Aliyev, AB üyesi üç ülkenin Azerbaycan ziyaretinin Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki ihtilaftan sonraki mevcut durumla ilgili olduğunu, bu yıl ve gelecek yıl çatışma sonrası duruma yönelik temel yaklaşımların geliştirileceğini düşündüğünü bildirdi.

"Ermenistan'daki seçimlerden sonra olumlu bir yanıt bekliyoruz"

Azerbaycan'ın bu konudaki tutumunun çok açık olduğunu vurgulayan Aliyev, "Biz, Güney Kafkasya'da çatışma sonrası durumdan barışçıl kalkınma ve iş birliğine geçmek istiyoruz. Maalesef Ermenistan hükümetinden böyle bir şey duymadık. Ermenistan hükümeti, barış anlaşması müzakerelerinin başlatılmasına ilişkin açıklamalarımızı görmezden geliyor." ifadelerini kullandı.

Aliyev, Ermenistan'daki seçim öncesi durumun bu tür açıklamalar yapmaya elverişli olmaması ihtimali bulunduğunu belirterek şunları kaydetti:

"Fakat şimdi Ermenistan'daki seçimlerden sonra olumlu bir yanıt bekliyoruz. Ermenistan'daki temaslarınızda da bu konuyu görüşeceğinizi düşünüyorum. Çünkü Ermenistan ile barış anlaşmamız yoksa barış da yok demektir. Sadece iki ülke arasında değil, Güney Kafkasya'da da barış yok demektir. Barışa ve sürdürülebilir kalkınmaya, öngörüye, sıfır savaş riskine ihtiyacımız var, savaşa ihtiyacımız yok. Daha önce de savaşa ihtiyacımız yoktu."

Bu konunun AB ile aktif iş birliği yapabilecekleri alanlardan olduğunu ifade eden Aliyev, AB'nin bölgesel meselelere müdahil olduğunu göstermesinden memnuniyet duyduğunu, Güney Kafkasya'da barış, uzlaşma, kalkınma ve iş birliği amacına hizmet eden her türlü girişimi takdir ettiklerini bildirdi.

Aliyev, şimdi çatışma sonrası gelişme durumunda olduklarını vurgulayarak, "Dağlık Karabağ sorunu çözüldü. Bu konuda müzakere edilecek bir şey yok. 10 Kasım 2020'de imzalanan üçlü bildiri, bazı uluslararası politikacıların sunmaya çalıştığı gibi sadece bir ateşkes anlaşması değil. Bu belgeye bakan herkes, bunun sadece ateşkesle ilgili olmadığını, daha birçok konuyu ele aldığını görecektir. Çatışma sonrası durumu düşünmemiz gerekiyor. Biz sayfayı çevirmeye, ilerlemeye ve bölgesel istikrara katkıda bulunmaya hazırız." ifadelerini kullandı.

Romanya Dışişleri Bakanı Aurescu, üç bakan, bir özel elçi ve AB Dış İlişkiler Servisi çalışanlarının Azerbaycan ziyaretinin, mayısta Lizbon'da yapılan AB dışişleri bakanlarının gayri resmi toplantısında kararlaştırıldığını belirtti.

Aurescu, tarafların da mutabakatı olursa çatışma sonrası dönemde kalkınma süreçlerine dahil olmak için çabalarını artırmayı hedeflediklerini bildirdi.

Avusturya Dışişleri Bakanı Schallenberg, bölgenin çatışma sonrası bir dönem yaşadığını belirterek, barış dönemine ve kalıcı barışçıl bir çözüme geçişin önemini vurguladı.

Schallenberg, AB'nin ekonomik alanı da dahil olmak üzere Güney Kafkasya'ya büyük ilgisinin olduğunu kaydetti.

Romanya Dışişleri Bakanı Aurescu, Avusturya Dışişleri Bakanı Schallenberg ve Litvanya Dışişleri Bakanı Landsbergis, Azerbaycan'ın ardından Ermenistan ve Gürcistan'da da temaslarda bulunacak.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Dünya Xi Jinping'in Vietnam ziyareti! 45 yeni işbirliği anlaşması imzalandı

Xi Jinping'in Vietnam ziyareti! 45 yeni işbirliği anlaşması imzalandı

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Vietnam'da 45 işbirliği anlaşması imzaladı. Ziyareti, ABD'nin gümrük vergileri sonrası iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirme çabaları bağlamında gerçekleşti. Xi, tedarik zincirleri ve ticaretin artırılması için çağrılarda bulundu.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Vietnam'da 45 işbirliği anlaşması imzaladı. Ziyareti, ABD'nin gümrük vergileri sonrası iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirme çabaları bağlamında gerçekleşti. Xi, tedarik zincirleri ve ticaretin artırılması için çağrılarda bulundu.

KAYNAK: İHA

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Vietnam’ın başkenti Hanoi'de siyasi temaslarda bulundu. Xi’nin temasları sırasında iki ülke arasında farklı alanlarda 45 işbirliği anlaşmasının imzalandığı bildirildi.
 

ABD Başkanı Donald Trump’ın 2 Nisan’da duyurduğu karşılıklı gümrük vergilerinin yankıları sürerken, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping Vietnam’ın başkenti Hanoi'de siyasi temaslarda bulundu. Vietnam Devlet Başkanı Luong Cuong tarafından karşılanan Xi, daha sonra Vietnam Komunist Partisi Genel Sekreteri To Lam ve Vietnam Başbakanı Pham Minh Chinh ile bir araya geldi. Çin ve Vietnam basınında yer alan haberlere göre Xi’nin temasları sırasında iki ülke arasında farklı alanlarda 45 işbirliği anlaşması imzalandı. Detayları açıklanmayan anlaşmalardan bazılarının tedarik zincirlerinin güçlendirilmesi ve demiryolu ulaşımı konusunda işbirliği yapılmasını öngördüğü belirtilirken, ayrıca Çin Uluslararası Ticareti Geliştirme Konseyi ile Vietnam Ticaret ve Sanayi Odası arasındaki işbirliğini artırma konusunda mutabık kalındığı aktarıldı.
 

Xi Vietnam'a gelmişti
 

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, dün Güneydoğu Asya turunun ilk durağı olan Vietnam'a gelmişti. Çinli lider, başkent Hanoi'de bulunan Noi Bai Uluslararası Havalimanı'nda Vietnam Devlet Başkanı Luong Cuong tarafından karşılanmıştı. Vietnam Komünist Partisi'nin gazetesi Nhandan'da köşe yazısı yayınlanan Xi, ABD’nin gümrük vergilerine karşı Vietnam ile daha güçlü bağlar kurulması çağrısında bulunarak "İki taraf, üretim ve tedarik zincirleri konularında işbirliğini güçlendirmelidir" ifadedelerini kullanmıştı. Çinli lider, iki ülke arasında ticaretin artırılması ve yapay zeka ile yeşil ekonomi konularında Hanoi ile daha güçlü ilişkiler kurulması gerektiğini dile getirmişti.
 

Zamanlaması dikkat çekmişti
 

Xi’nin Vietnam ziyaretinin ABD'nin 2 Nisan'da duyurduğu karşılıklı gümrük vergilerinin ardından gelmesi dikkat çekmişti. Çin, ABD'nin yüzde 46 oranında gümrük vergisi getirdiği Vietnam ile birlikte Trump'ın en yüksek gümrük vergilerine maruz kalan ülkelerden biri olmuştu. Trump ilk etapta Çin'e yüzde 34’lük gümrük vergisi getirirken, oranın Çin’in misilleme hamlesi nedeniyle yüzde 145’e çıkarıldığı bildirilmişti. Trump, son olarak ABD'ye misilleme yapmayan ülkelere yönelik vergileri 90 gün süreyle durdurma kararı almıştı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *