18 Ocak 2025
weather
5°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Türk Dünyası Kazakistan tarihinin dönüm noktası: Jeltoksan Olayları

Kazakistan tarihinin dönüm noktası: Jeltoksan Olayları

Kazakistan’da 38 yıl önce Almatı sokaklarında başlayan Jeltoksan direnişi, Sovyetler Birliği’ne karşı bağımsızlık ateşini yaktı. Jeltoksan Olayları, Kazak halkının özgürlük mücadelesinde bedel ödediği ve bağımsızlık için direndiği bir dönemin simgesi oldu.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kazakistan tarihinin dönüm noktası: Jeltoksan Olayları
KAYNAK: Haber Merkezi

Kazakistan’da 1986’da yaşanan Jeltoksan Olayları, bağımsızlık yolunda en önemli dönemeçlerden biri olarak tarihe geçti. Almatı sokaklarında başlayan bu direniş, Sovyetler Birliği’nin dağılma sürecini hızlandırdı. 

JELTOKSAN OLAYLARI NASIL BAŞLADI?

Jeltoksan Olayları, Kazak Türkçesiyle Jeltoksan Köterilişi; Sovyetler Birliği Genel Sekreteri Mihail Gorbaçov’un, Kazakistan Komünist Partisi Birinci Sekreteri olan Kazak kökenli Dinmuhammed Kunayev’i görevden alarak yerine Rusya’dan Genadi Kolbin’i atamasıyla Aralık 1986’da başkent Almatı’da başlayan protestolardır. "Jeltoksan", Kazak Türkçesinde "aralık" anlamına gelir. Bu atama Kazaklar için bardağı taşıran son damla oldu. Kazakistan Devlet Üniversitesi’nde öğrenciler öncülüğünde başlayan bu gösteriler kısa sürede büyüyerek Kazak halkının özgürlük ve bağımsızlık mücadelesinin önemli bir sembolü haline gelmiştir. Kazak halkı, o günleri "Jeltoksan" (Aralık) adıyla anıyor.

ALMATI SOKAKLARINDAKİ DİRENİŞ

17 Aralık’ta binlerce öğrenci ve vatandaş Brejnev Meydanı’nda toplandı. Ancak, Sovyet yönetimi sert müdahalede bulunarak Moskova’dan 70 bin asker sevk etti. Silahsız Kazak gençlerinin üzerine ateş açıldı, çok sayıda kişi yaşamını yitirdi. 17-18-19 Aralık tarihlerinde Brejnev Meydanı'nda 200 kişi hayatını kaybetti. 

SOVYETLER İÇİN BİR DÖNÜM NOKTASI

Jeltoksan Olayları, yalnızca Kazakistan için değil, diğer Sovyet Cumhuriyetleri için de bir ilham kaynağı oldu. Gürcistan, Ermenistan, Baltık ülkeleri ve Ukrayna gibi birçok halk, benzer taleplerle bağımsızlık mücadelelerine başladı.

BAĞIMSIZLIK YOLUNDA ATILAN İLK ADIMLAR

Jeltoksan Olayları’nın ardından Kazakistan'da önemli gelişmeler yaşandı. 24 Nisan 1990’da devlet başkanlığı makamı tesis edildi ve 1 Aralık 1991’de yapılan seçimle Nursultan Nazarbayev ilk devlet başkanı seçildi. 16 Aralık 1991’de ise Kazakistan bağımsızlığını resmen ilan etti.

JELTOKSAN’IN TARİHSEL ÖNEMİ

Jeltoksan Olayları, Kazak halkının özgürlük ateşinin hiçbir zaman sönmediğini ve bağımsızlık için her türlü bedeli ödemeye hazır olduğunu gösterdi. Bugün, Kazakistan’ın bağımsızlık yolunda ödediği bedellerin bir simgesi olarak hafızalardaki yerini koruyor.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kokina çiçeğinin anlamı nedir? Yılbaşından neden kokina alınır?

Kokina çiçeğinin anlamı nedir? Yılbaşından neden kokina alınır?