Venera Pirmatova ve Tolkun Orozobayeva adlı ses sanatçıları, folklor yeteneğini sergileme imkanı olmayan ve "ak eleçekli apalar" olarak da adlandırılan 250 nineyi "Türkü kervanı" projesi kapsamında bir araya getirdi.
"Issık Göl Fest-2024" adı verilen etkinlikte buluşan kadınlar, Issık Göl kıyısındaki tatil merkezi Çolpon-Ata şehrindeki çeşitli mekanlarda sahne aldı.
Kırgız ve Kazak kadınlar, toplumda doğum günü, misafirlik, ziyaret, düğün gibi etkinliklerde yaygın olan türküleri etkinlik kapsamında seslendiriyor.
Nineler, geleneksel kıyafetleriyle geldi
Kırgız ve Kazak kadınlara özgü geleneksel kıyafet, başörtü ve gümüş takıların yanı sıra iş hayatlarında verilen başarı madalyaları ile etkinliğe katılıp türkü söyleyen "nineler", yöresel oyunlarını ve Kırgız kadınlara özgü başörtüsü "eleçek"i tanıtarak hem birbirleriyle hem de toplumla geleneklerini paylaştı.
Çeşitli yarışmaların da yapıldığı etkinliğin sonunda dereceye giren takımlara ödüller ve sertifikalar verildi.
"Kırgız vatanperver ve halk türkülerini söylemeyi tercih ediyorum"
Kırgızistan ile Çin sınırına yakın Oş Bölgesi'ndeki Alaikuu köyünden katılan 60 yaşındaki Klara Çordonova, bu etkinliği yeni dostluklar edinmek için tercih ettiğini belirtti.
Küçüklüğünden beri türkü söylemeyi çok sevdiğini ve iş hayatı boyunca çeşitli etkinliklere katıldığını anlatan Çordonova, Kırgız vatanperver ve halk türkülerini söylemeyi tercih ettiğini söyledi.
Göğsünde çok sayıda madalya taşıyan Çordonova, madalyaların çoğunun eğitime katkılarından dolayı verildiğini bildirdi.
"Kazak ve Kırgız dostluğunu yaşatmak için buradayım"
Kazakistan'dan katılan Roza Süyümbekova, Kırgız yazar Cengiz Aytmatov ile Kazak yazar Muhtar Şahanov'un dostluğunu yaşatmak için burada olduğunu ifade etti.
Süyümbekova, Kırgız ile Kazakların birbirinin edebiyatına ilgi gösterdiğini belirterek, "Medeniyetimiz, edebiyatımız, anamız ve yerimiz kutsaldır. Kazaklar Kırgız türkülerini söylüyor. Kırgızlar da Kazak türkülerini söylüyor." diye konuştu.
Nineler hem türkü söyledi hem de yarışmalara katıldı
Etkinliğin organizatörlerinden Venera Pirmatova, Kırgız ve Kazak nineleri Issık Göl'ün kıyısında bir araya getirdiklerini kaydetti.
Evde torun bakan, ev işleriyle meşgul emekli kadınlara ülkeyi, yöresel ve bölgesel kültürü tanıtmaktan gurur duyduklarını ifade eden Pirmatova, "Kırgız nineleri daha önce de Özbekistan ve Kazakistan'a götürdük. Bu yıl ninelerimizi Issık Göl'e getirdik." dedi.