Bu yıl, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nın 80. yıl dönümü kaydediliyor. Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) tarafından, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı Anma Günü çerçevesinde yapılacak etkinliklerin organizatörlerine profesyonel grafikerler tarafından hazırlanan tek tip görsel materyalleri kullanma çağrısı yapıldı.
KTMM Başkanı Refat Çubarov, 12 Mayıs 2024 tarihinde sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, 18 Mayıs 2024 tarihinde Kırım Tatar halkının Sovyetler Birliği komünist rejimi tarafından anavatanı Kırım'dan sürgün edilmesinin 80. yıl dönümünün kaydedileceğini hatırlattı.
Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı kurbanlarının Ukrayna başta olmak üzere Kırım Tatarlarının yaşadığı tüm ülkelerde yapılacak farklı etkinliklerle anılacağını belirten Çubarov, “Kırım Tatarları sadece, anavatanlarında, 10 yıldır Rus barbarlarının işgali altında olan Kırım'da 1944 Soykırımı sonucu ölen akraba ve dostlarının anısını gelenek ve göreneklerine göre anamayacaklardır.” ifadelerini kullandı.
Bununla birlikte Çubarov, KTMM’nin 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı Kurbanları Anma Günü vesilesiyle dünyanın farklı ülkelerinde anma etkinlikleri organize eden kişilere ve örgütlere tek tip görsel kullanma çağrısında bulunarak, “Ukraynaca, Kırım Tatarca, İngilizce ve Türkçe dillerinde tasarlanan görseller ayrıca poster, pankart vb. şekillerde baskıya imkan verecek formatta hazırlanmışlardır.” açıklamasında bulundu.
Çubarov ilgili dosyaları almak için Elvina Seitbullaeva’ya yazılı olarak başvurulması gerektiğini belirtti.
18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI
Sovyet yönetimi, Vatan Kırım’ın demografik yapısını değiştirmeyi amaçladı. Ancak Kırım Tatarları, bağrından koparıldıkları o aziz vatanı, Kırım’ı hiçbir zaman unutmadı. Sürgün yıllarında, sürgün edildikleri yerlerde vatana dönmek için çaba gösterdi. Nihayet, yıl 1989’u gösterdiğinde Kırım Tatarları, yavaş yavaş ata topraklarına dönmeye başladı. O tarihten itibaren Kırım Tatarları yaşadıkları yokluklara rağmen vatanda kalma mücadelesini sürdürdü.
Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu. Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri, hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başladı. Ancak yaklaşık 150 bin Kırım Tatarı maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Türkistan’da kaldı.
2015 yılında Ukrayna Parlamentosu, Kırım Tatar Sürgünü’nü soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan etti.
2019 yılında Letonya ve Litvanya, 2022’de ise Kanada 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü'nü soykırım olarak tanıdı.
Rusya Kırım’ı işgal etmeden önce 18 Mayıs 1944 Sürgünü kurbanları Kırım’ın farklı yerleşim yerlerinde düzenlenen etkinliklerle anılıyordu ancak 2014’ten sonra işgalciler anma etkinliklerini yapılmasını yasakladı.
Ukrayna anakarası başta olmak üzere dünyanın farklı yerlerinde yaşayan Kırım Tatarları her yıl 18 Mayıs’ta anma etkinlikleri düzenliyor.