Muğla'nın Bodrum ilçesinde bir kişinin karşılaştığı iguana çevre haklında paniğe neden oldu. İguanayı görenler fotoğraflamak için de yarışa girdi. İguana zehirli mi, İguana evde beslenir mi? merak ediliyor. Türkiye'de nadir de olsa evcil hayvan olarak da beslenebiliyor. İguana ortalama yaşam süresi 19-21 yıl arasında değişiyor.
İGUANA NEDİR?
İguana sürüngenler sınıfında yer alan ve tropikal iklimde yaşayan bir kertenkele türü. Ortalama yaşam süresi 19-21 yıl arasında değişen iguanalar, genellikle ağaçlarda yaşar.
Otobur olan iguanalar meyve ve otlarla beslenirler. İguanaların boyu 1-2 metre arasında değişebilir.
Erkek iguanalar dişilerine göre daha saldırgandır ve tehlikeleri savuşturmak için kuyruklarını kırbaç gibi kullanırlar. İguana türleri ise şöyle:
İguana iguana (genç) (yeşil iguana)
Amblyrhynchus cristatus (Galapagos deniz iguanası)
Conolophus amblyrhynchus (Galapagos kara iguanası)
İGUANA ÖZELLİKLERİ
Ortalama ömrü 20 yılı bulabilir.
2 buçuk-3 kilo arasında ağırlığı değişebilir.
Boyu 2 metreyi bulabilir.
Otobur olarak beslenir.
Gençleri kahverengi yeşil arası daha lekeli, erişkinlerin renkleri daha düzgündür.
Dişileri 3-4, erkekleri 3-5 yaşlarında üreme çağına gelir.
Çiftleştikten 65 gün sonra dişi yumurtayı bırakır. 10 ila 30 adet yumurta bırakabilir.
Kuluçka süresi 90 ila 120 günü bulabilir.
İGUANA ZEHİRLİ Mİ?
Çoğu uzman zehirli iguananın olmadığını savunuyor. Bazı uzmanlara göre ise, alerji yapan iguana türleri var. İguana sahibi olmak istiyorsanız, mutlaka sahipleneceğiniz iguana türü hakkında bir veteriner hekimden bilgi almanızda fayda var.
BODRUM'DA İGUANA ALARMI
Muğla'nın Bodrum ilçesinde bir kişinin karşılaştığı iguana, mahallede kısa süreliğine panik yarattı. Egzotik kertenkele türü olan yaklaşık bir metre uzunluğundaki iguana, Yahşi Mahallesi’ndeki bahçe içerisindeki bir eve geldi. Evdeki kanepe üzerinde uyuyan 73 yaşındaki Saadet Ayaz, uyandığında iguana ile karşılaşınca şok yaşadı. Ayaz’ı gören iguana korkarak kaçıp bahçedeki ağaca tırmandı. Uzun süre ağacın dalında bekleyen hayvan, birkaç deneme yapsa da aşağı inemedi. Olayı duyan bölge sakinleri de ağacın altında toplandı. Mahalleli cep telefonları ile ilk defa gördükleri hayvanı görüntülemeye çalıştı.
İhbar üzerine Milas Milli Parklar Müdürlüğü ve Bodrum Belediyesi görevlileri bölgeye geldi. Görevliler, sırık, kepçe ve ağlarla dut ağacındaki hayvanı kurtarmaya çalıştı.İguana korkuyla önce zeytin ağacına ardından yan taraftaki çam ağacına geçti.
Bunun üzerine Bodrum Belediyesi görevlisi, çam ağacına çıktı. Görevliler ve vatandaşlar, uzun uğraşlar sonucu hayvanı çam ağacının dalından alıp kafese koydu. Vatandaşlar kafes içerisine alınan iguanayı yakından görebilmek için birbirleriyle yarıştı. İguana, Milas Milli Parklar Müdürlüğü ekiplerince Aydın’ın Nazilli ilçesindeki hayvanat bahçesine götürüldü. Hayvanın bölgedeki bir evden kaçtığı düşünülüyor.
Olay anını anlatan Ayaz, “Şurada yatıyordum, görünce hemen kardeşime bağırdım. Komşumuz Zeynep’e de haber verdim. Sürünerek buradan gitti, ağaca çıktı. Daha önce böyle bir hayvan görmedim. İlk defa görüyorum” diye konuştu.