19 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Yaşam Nisan ayında hangi balıklar yenir?

Nisan ayında hangi balıklar yenir?

Nisan ayında hangi balıklar yenir? sorusu Nisan ayına girilmesiyle birlikte sıklıkla sorulur oldu. Sağlıklı beslenmeye düşkün ve balık yemeyi seven vatandaşlar Nisan ayında hangi balıkların yeneceğini merak ediyor. Mevsimsel özellikler balıkların lezzetini etkileyen faktörler arasında. Bununla birlikte her balığın yağlandığı ve lezzetlendiği belirli aylar vardır. Peki, Nisan ayında hangi balıklar yenir? Hangi ayda hangi balık güzel olur? İşte merak edilen o soruların detayları...

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Nisan ayında hangi balıklar yenir?

Nisan ayında hangi balıklar yenir? balık sezonu kapanmadan bol bol balık tüketmek isteyen vatandaşlar, Nisan ayında hangi balık yenir sorusunun yanıtını arıyor. Hem doğal hem ucuz hem lezzetli hem de sağlıklı olan balık, pek çok ailenin sofrasında baş köşede yer alıyor. Ancak, her balık her mevsim ve ayda aynı lezzette olmuyor. Havanın ve suyun soğukluğu balıkların lezzetinde farklılaşmaya neden oluyor. Bu yüzden pek çok şef ve balık uzmanı balıkları tüketilmesi önerilen aylara göre sınıflandırıyor. Balıkların hengi ayda daha lezzetli olduğunu öğrenmek isteyen vatandaşlar ise, internette araştırma yapmaya devam ediyor. Peki, Nisan ayında hangi balıklar yenir? Hangi ayda hangi balık güzel olur? İşte konunun detayları...

Nisan ayında hangi balıklar yenir?

Uzmanların önerisine göre Nisan ayında yenmesi gereken balıklar; kalkan, eşkina, gümüş, kefal, mezgit, tekir, barbunya, mercan, levrek, kılıç ve kırlangıçtır.

Hangi ayda hangi balık güzel olur?

Ocak
Kefal ve hamsi tam olarak yağlanmıştır. Lüfer, palamut, uskumru ve istavrit halen lezzetlidir. Çinekop, kofana ve mezgit boldur.  Tekir ve kırlangıç çok tutulur. Barbunya, kılıç, mercan ve sinarit az tutulur.

Şubat
Kalkan mevsimi başlamıştır. Tekir gene boldur. Uskumru, lüfer ve palamut artık yağını kaybetmeye başlamıştır. Gümüş balığı ve kefal lezzetlidir. Hamsi artık yağını ve lezzetini kaybetmektedir. Ayrıca istavrit, zargana, mezgit yine tezgâhlardadır.

Mart
Kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli olduğu zamandır. Uskumru artık çiroz olmaya yüz tutmuştur. Gümüş balığı artmaya başlar. Lüfer ve palamut yağını kaybetmiştir, tava ve pilaki yapılmaya uygundur. Kofananın ızgarası olur. Minakop ve tekir her zaman olduğu gibi lezzetlidir. Barbunya bol miktarda çıkar ve çok lezzetlidir.

Nisan
Balık türlerinin bol olduğu bir dönemdir. Kalkanın en lezzetli  ve en bol olduğu zamandır. Eşkinanın sezonu başlar çok lezzetlidir. Mercan, levrek, kılıç ve kırlangıç bollaşır. Dolayısıyla diğer aylara oranla daha ucuzdur. Gümüş, kefal, mezgit, tekir vebarbunya lezzetlidir ve çok tutulur. Zargana bu ayda da devam eder.

Mayıs
Levrek, barbunya, dil balığı, tekir, kılıç, kırlangıç ve iskorpit fazla çıkar ve lezzetlidir.Uskumru, torik, palamut, hamsi ve istavrit artık yağını kaybetmiştir. Kefal halen lezzetlidir. Mezgitin halen zamanıdır.

Haziran
Verimsiz dönem başlamış, balıklar azalmıştır. Mezgit, levrek ve biraz barbunya çıkar.  Bu ayda en lezzetli balık karagözdür, yağlanıp lezzetlenmiştir. Kırlangıç da lezzetlidir. Tekir, barbunya, gelincik, mercan, sinarit ve eşkina bulunur. Fakat pahalıdır.

Temmuz
Balığın en az olduğu aydır. Sardalya mevsimi başlamıştır, Ekim ortasına kadar yenebilir. Sardalyanın asma yaprağı içinde ızgarasının tam zamanıdır. Kolyoz, istavrit, uskumru, tava ve haşlamaya elverişlidir. Tekir ve barbunya yine lezzetlidir. Levrek ve çipura vardır, mezgit ve istavrit az da olsa bulunur.

Ağustos
Çingene palamudu sezonu başlamıştır. Sardalyanın en lezzetli zamanlarıdır. Kılıç, mercan, sinarit gayet lezzetlidir. İzmarit de yağlanmış lezzetlenmiştir.

Eylül
Balık sezonu açılmıştır. Sardalya ve kılıç lezzetlidir. Palamut yağmur suyunu yedikçe irileşmiştir. Aynı zamanda bollaşmıştır. Lüfer sezonu yaklaşmaktadır, biraz pahalıdır. Kolyoz, izmarit ve istavrit lezzetlidir. Kırlangıç bolca çıkar.

Ekim
Geçici olarak yazın Karadeniz'de beslenen balıkların Marmara'ya göçe başladıkları aydır. Bu yüzden bol miktarda tutulur. Lüfer lezzetini kazanmış,  istavrit de yağlanmıştır.Palamut boldur. Barbunya ve tekirin en yağlı ve lezzetli zamanıdır. İzmarit, sardalya, levrek, mercan, torik, sinarit ve eşkina hem bol hem de lezzetlidir.

Kasım
Verimli ve bol balıklı bir aydır. Uskumrunun en iyi zamanıdır. Torik artmıştır, lakerdası yapılır. Pisinin en lezzetli olduğu aydır.  Lüfer, eşkina, çinekop, palamut, torik, zargana, levrek, mezgit ve istavrit bol miktarda çıkar ve de çok lezzetlidir. Hamsi de çıkmıştır ve çok lezzetlidir.

Aralık
Hamsi, tekir, palamut, lüfer, çinekop, barbunya, mezgit, istavrit bol ve lezzetlidir. Uskumru, lüfer, palamut ve torik yağlıdır ve her türlü yemeği yapılır. Hamsi de lezzetlidir.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Tokayev, ilk resmi ziyaretini Rusya'ya gerçekleştiriyor

Tokayev, ilk resmi ziyaretini Rusya'ya gerçekleştiriyor