18 Ekim 2024
weather
12°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Beslenme Ve Diyet Bu 5 alışkanlığı hemen bırakmalısınız! Uzmanlar uyardı

Bu 5 alışkanlığı hemen bırakmalısınız! Uzmanlar uyardı

Günlük alışkanlıklar sağlığımızı önemli ölçüde etkiliyor. Masum görünen ama üzerinde büyük etkileri olan bazı alışkanlıklar hayatımızı ciddi oranda şekillendiriyor. Fizyoterapist Chris Boettcher, son araştırmalara dayanarak kilo aldıran, uykuyu bozan 5 şaşırtıcı alışkanlıkları ortaya koydu.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Bu 5 alışkanlığı hemen bırakmalısınız! Uzmanlar uyardı
KAYNAK: Hürriyet

'Sağlık basittir’ diyen Boettcher, listesini internet üzerinden paylaştı ve halihazırda 700.000 kişi tarafından görüntülendi.

İşte sağlığımızı etkileyen o alışkanlıklar: 

1-YATMADAN HEMEN ÖNCE PARLAK IŞIĞA MARUZ KALMAK

Yatakta ekrana bakmanın komplikasyonlarından biri uykuyu bozabilmesidir. Çünkü bu ekranlar, beyinde uyku vaktinin geldiğini bildiren melatonin salınımını engelleyebilen mavi ışık saçıyor.
Boettcher, bundan kaçınmak için mavi ışık engelleyiciler kullanılmasını veya yatmadan bir saat önce ekranların kapatılmasını öneriyor.

2-GAZLI İÇECEK VE MEYVE SUYU TÜKETMEK

Kalorili içecekleri tüketmek bize cazip gelebilir ancak bunlardan kaçınmak en iyisi.

Bir kutu gazlı içecekte ortalama 39 gram şeker bulunuyor. Bu miktar hem erkekler hem de kadınlar için önerilen günlük şeker miktarının üzerinde. Bir bardak portakal suyunda ise 25 gram şeker bulunuyor.

Uzmanlar, lif içermediği için bu şekerin doğrudan kan dolaşımına karıştığını ve bunun da kandaki şeker seviyesinde ani artışa yol açtığını söylüyor.

Boettcher, meyve suları, gazlı içecekler ve alkolden alınan sıvı kalorileri kesmenin kilo kaybı ve genel sağlık açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

3- MASA BAŞINDA HAREKETSİZ KALMAK

Tahminlere göre, Amerikalıların yüzde sekseninden fazlası masa başı işlerde çalışıyor. Yani bu kişiler günde sekiz saatten fazla hareketsiz kalıyor, bu da onların sağlıkları üzerinden olumsuz etkilere yol açabilir.

Boettcher, altı saatten fazla bir süre masada kalmanın duruş bozukluğu, kilo alımı ve kronik hastalık riskinin artması gibi çok sayıda komplikasyon riskini artırdığını söylüyor.

Bu iddia, masa başında çalışanların herhangi bir nedenden dolayı ölme ihtimalinin, masada çalışmayanlara göre yüzde 13 daha fazla olduğunu ortaya koyan araştırmalarla da destekleniyor.

Boettcher, çalışanların bu olumsuz etkilerden kurtulmak için her saat ayakta durma, esneme veya yürüme gibi hareketler yapmaya çalışmaları gerektiğini söyledi.

4-KAHVALTIDA GEVREK YEMEK

Kahvaltılık gevrek şirketleri bize kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu hatırlatmayı severler. Ancak bu gevrekler, genellikle rafine karbonhidratlar ve şekerlerle doludur ve tüketildiğinde kan şekerinde ani artışlara neden olabilir.Boettcher, "Günün ilerleyen saatlerinde kronik yorgunluk ve açlık hissetmenizin nedeninin bu gevrekler olduğunu, gevrek yerine yerine yumurta, yulaf ezmesi, çilek ve kuruyemiş gibi protein ve yağlara dayalı bir kahvaltı yapılmasını tavsiye ediyor.

5-İLK İŞ OLARAK TELEFONA UZANMAK

Sabah ilk iş olarak e-postalarınızı ve bildirimlerinizi kontrol etmek için telefonunuzu elinize almak size cazip gelebilir ancak Boettcher, güne başlamanın daha kötü bir yolu olmadığını, mesajlarınızı kontrol etmeden önce, dışarıda biraz hareket ederek zaman geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Uzmanlar, sabahın erken saatlerinde telefon kullanmanın stres tepkisini tetikleyebileceğini, vücutta kortizol salınımına yol açabileceğini ve bunun da gün içindeki ruh halini etkileyebileceğini söylüyor.
Yapılan araştırmalar, telefonların beyin göçü etkisi yarattığını ve insanların yakınındayken bilişsel kapasitelerinin azaldığını ortaya koyuyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bolu Dağı'nda geçecekler dikkat! 50 gün kapalı kalacak!

Bolu Dağı'nda geçecekler dikkat! 50 gün kapalı kalacak!