Türkgün Beslenme ve Diyet İftarda Sağlıklı Beslenme Önerileri

İftarda Sağlıklı Beslenme Önerileri

Günlük hayatta sağlıklı beslenmek, vücudu zinde tutmak ve sağlıklı şekilde yaşamak için oldukça önemlidir. Bu husus, özellikle Ramazan ayında çok daha büyük önem kazanmaktadır. Ramazan ayında günde uzun saatler oruç tutulması, hem oruç tutarken vücudun zorlanmaması hem de sağlığın korunması için beslenmeye dikkat edilmesini gerekli kılar.

Günlük hayatta sağlıklı beslenmek, vücudu zinde tutmak ve sağlıklı şekilde yaşamak için oldukça önemlidir. Bu husus, özellikle Ramazan ayında çok daha büyük önem kazanmaktadır. Ramazan ayında günde uzun saatler oruç tutulması, hem oruç tutarken vücudun zorlanmaması hem de sağlığın korunması için beslenmeye dikkat edilmesini gerekli kılar.

MUHABİR: Çiğdem Özkan

İftarda sağlıklı beslenme, sağlığı korumanın yanında uzun saatler aç kaldıktan sonra yenen yemeğin mideyi rahatsız etmemesine de katkı sunar. Özellikle iftarda yanlış besin seçmek halsizlik, mide bulantısı ve kan şekerinde dengesizlik gibi sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir.

İftarda Hangi Besinler Tüketilmeli?

Ramazan ayında oruç tutarken, uzun süreli açlık sonrasında vücudun doğru şekilde beslenmesi gerekmektedir. Bu beslenme, vücudun ihtiyaç duyduğu enerjinin tekrar kazanılması ve sindirimin kolaylaşması için gereklidir. Doğru besin seçimi vücudun rahatlamasına ve enerjisini toplamasına neden olurken yanlış besin seçmek de kan şekerinde dalgalanmalara, hazımsızlığa ve mide sorunlarına yol açabilir. Bu gibi sorunlarla uğraşmamak için iftara genellikle hafif besinlerle başlamak gerekir.

Peygamber efendimizin de orucu açmak için önerisi olan hurma veya su ile oruç açılarak hafif başlangıçlar yapılabilir. Bu noktada hurmanın içinde bulunan doğal şeker, vücudun kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olurken ılık su da vücudun sindirim sistemini rahatlatır. 

Su veya hurma gibi hafif başlangıçlardan sonra çorba tercih etmeyi unutmamak gerekir. Özellikle uzun saatler aç kaldıktan sonra mideyi yormayacak ve sağlıklı olan çorbaların tercih edilmesi gerekmektedir. Çorba sonrası ana yemek olarak protein içerikli yemekler, karbonhidrat ağırlıklı yemekler veya sebze yemekleri tercih edilebilir.

İftarda tatlı tercihleri, kan şekerin hızla yükselmesine neden olabilir. Bu nedenle doğru tatlı tercihi yapmak oldukça önemlidir. İftarda güllaç, sütlaç, yoğurtlu veya meyveli tatlılar tercih edilebilir. Ancak baklava, kadayıf ve şekerpare gibi aşırı şekerli veya şerbetli tatlılar bünyeye ağır gelecektir.

Orucu Açarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Oruç ibadeti Müslümanlara sabrı ve nefis terbiyesini öğreten bir ibadettir. Tan yelinin ağarmasından güneş batışına kadar tutulan oruçlarda bireyler ihtiyaçlarından feragat ederek zorluklara karşı sabretmeyi öğrenmektedir. İslam’ın beş temel esasından biri olan oruç ibadeti her ne kadar sabırla alakalı bir ibadet olsa da iftarda ve sahurda sağlıklı yiyecekler tüketmek Allah’ın bize emanet ettiği vücudumuzun haklarından biridir. Bu noktada orucu açarken tercih edilen yemekler ve yemek yeme şekli, vücut sağlığımız için büyük önem taşır. Peki orucu açarken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

  1. Hurma veya Su İle Oruç Açmak: Uzun süre aç kalmanın ardından bir anda mideyi ağır yiyeceklerle doldurmaktan ziyade daha hafif yiyeceklere yönelmek gerekir. Bu noktada peygamber efendimizin de bir tavsiyesi olarak hurma tercih etmek ve ılık su içmek, iftar için iyi bir başlangıç olacaktır.
  2. Çorba İçmeyi Unutmayın: Çorba, mideyi yemeye hazırlamak ve sindirimi rahatlatmak için olmazsa olmazlardan biridir. Özellikle mercimek, ezogelin veya sebze çorbası bu noktada tercih edilebilecek sağlıklı çorba çeşitlerinin başında gelmektedir.
  3. Dinlenerek Yemek Yemek: Uzmanlar çorba içtikten sonra birkaç dakika mideyi dinlendirmenin sağlıklı olacağını dile getirmektedir. 
  4. Dengeli Beslenmek: Ana yemek olarak çok yağlı olmayan ve hafif yemekler tercih edilmesi tavsiye edilmektedir.
  5. Yavaş Yiyin: Yavaş yemek yemek hem midenin yorulmasını önler hem de sindirimi kolaylaştırır. Bu nedenle yemekleri yavaş yemek gerekmektedir.
  6. Bol Su Tüketin ve Gazlı İçeceklerden Uzak Durun: İftarda bol su tüketmek mideyi rahatlatır, sindirimi kolaylaştırır ve oldukça sağlıklıdır. Bunun yanında gazlı içeceklerin tercih edilmesi ise midede şişkinliğe ve hazımsızlığa neden olabilir.

İftarda Sindirimi Kolaylaştıran Besinler Nelerdir?

İftarda sindirimi kolay yiyecekler uzun süre besinsiz kalan mideyi yormamak ve sindirim işlemini kolaylaştırmak için tercih edilmelidir. Bu besinler genellikle hafif, besleyici ve sindirim açısından kolay besinler olmalıdır. Bu noktada sindirim açısından kolay yiyeceklerin başında çorbalar gelir. Çorbalar, uzun süre besinden uzak kalan mide için hafif bir besin olarak öne çıkar ve mide dostudur. 

Ayrıca ana yemek olarak da genellikle hafif ve protein bazlı besinlerin tercih edilmesi gerekmektedir. Özellikle tavuk, hindi veya balık gibi protein ürünlerini haşlanmış olarak tercih etmek iftarda sindirimi kolaylaştırır. Ayrıca ana yemeğin yanında yoğurt veya kefir tercih etmek de sindirimi kolaylaştıran bir diğer unsurdur.

İftar Sonrası Hafif Tatlı Seçenekleri Nelerdir?

İftarda mideyi yormayan besinler tercih etmek kadar iftar sonrasında mideye ağır gelmeyecek tatlı tercih etmek de oldukça önemlidir. Bu noktada iftar sonrasında tercih edilebilecek tatlılar arasında en önde gelenleri genellikle sütlü tatlılardır. İftar sofralarının olmazsa olmazları arasında bulunan güllaç, tarçınla süslenmiş sütlaç veya kolay sindirilebilir yapısıyla öne çıkan muhallebi bu tatlılara örnektir. 

Ayrıca iftar sofralarında doğal şeker içeren meyveli tatlılar da tercih edilebilir. Bu noktada özellikle uzak durulması gereken tatlılar arasında baklava, künefe, kadayıf veya şekerpare gibi bol şekerli ve ağır tatlılar bulunmaktadır.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *