Türkgün Beslenme ve Diyet Işkın otunun bilinmeyen faydaları

Işkın otunun bilinmeyen faydaları

Canan Karatay’ın uzun zamandır önerdiği ışkın otu, bilim dünyasından da onay aldı! Sindirimden bağışıklığa kadar vücudu güçlendiren bu mucizevi bitkiyi düzenli şekilde tüketerek sağlığınızı zirveye taşıyabilirsiniz. İşte sağlığınızı demir gibi sağlam kılmanın sırrı ışkın otunun bilinmeyen yararları…

Canan Karatay’ın uzun zamandır önerdiği ışkın otu, bilim dünyasından da onay aldı! Sindirimden bağışıklığa kadar vücudu güçlendiren bu mucizevi bitkiyi düzenli şekilde tüketerek sağlığınızı zirveye taşıyabilirsiniz. İşte sağlığınızı demir gibi sağlam kılmanın sırrı ışkın otunun bilinmeyen yararları…

MUHABİR: Tülin Küre

Işkın otu, özellikle Doğu Anadolu Bölgesi’nde sıkça tüketilen ve “uçkun” ya da “dağ muzu” olarak da bilinen şifalı bir bitkidir. Yüksek antioksidan içeriği, vitamin ve mineralleriyle dikkat çeken bu bitki, sağlığa pek çok fayda sunar. Sindirimden bağışıklığa, cilt sağlığından kan şekerini dengelemeye kadar birçok alanda destekleyici etkiler gösteren ışkın otu, bahar aylarında doğadan toplanarak taze şekilde tüketilir. Hem geleneksel hem de modern tıpta giderek daha fazla ilgi gören bu şifalı bitki, doğal bir sağlık destekleyicisi olarak bilinmektedir. Peki ışkın otunun faydaları neler, hangi rahatsızlıklara iyi gelir? İşte merak edilen soruların yanıtları…

Işkın Otunun Faydaları

Antioksidan ve vitamin bakımından zengin olan ışkın otu, vücudun savunma sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı dayanıklılığını artırır. Sindirim sistemi üzerinde düzenleyici etkisiyle kabızlık problemlerine iyi gelir ve bağırsak hareketlerini teşvik eder. Işkın otu, kan şekerini dengeleme özelliklerine sahiptir ve özellikle diyabet hastalarına yardımcı olabilir.

Işkın Otu Nasıl Kullanılır?

Işkın otu genellikle taze olarak tüketilir ve çiğ olarak yenmesi en yaygın yöntemdir. Sap bölümleri soyularak ekşi ve ferahlatıcı bir atıştırmalık olarak tüketilebilir. Ayrıca, taze ışkın sapları ince ince doğranarak salatalara ilave edilebilir. Işkın otu, çorba veya et yemeklerinde kullanılabilir, yemeklere ekşi bir tat katar ve özellikle Doğu Anadolu mutfağında sıkça kullanılır. Bazı bölgelerde ışkın otundan reçel yapılır ve şekerle pişirilerek marmelat şeklinde de tüketilebilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Dünya Dünyanın en büyük havacılık gizemi çözülemedi! Malezya uçağını aramaktan vazgeçtiler

Dünyanın en büyük havacılık gizemi çözülemedi! Malezya uçağını aramaktan vazgeçtiler

Malezya Havayolları'na ait MH370 sefer sayılı uçağın enkazının bulunması için başlatılan arama çalışmaları askıya alındı.

Malezya Havayolları'na ait MH370 sefer sayılı uçağın enkazının bulunması için başlatılan arama çalışmaları askıya alındı.

KAYNAK: İHA

Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'dan Çin'in başkenti Pekin'e gitmek üzere 8 Mart 2014'te havalanan ve kaybolan Malezya Havayolları'na ait MH370 sefer sayılı uçağın enkazının bulunması için şubat ayında Hint Okyanusu'nda yeniden başlatılan arama çalışmaları askıya alındı. Malezya Ulaştırma Bakanı Anthony Loke, "Operasyon şimdilik durduruldu, bu yılın sonunda aramaya devam edecekler. Şu anda mevsimsel şartlar uygun değil" ifadelerini kullandı.

ARAMA ÇALIŞMALARI ŞUBATTA BAŞLAMIŞTI

Malezya hükümeti, geçtiğimiz aralık ayında uçağın enkazının bulunması için yeniden ABD merkezli deniz arama şirketi Ocean Infinity ile anlaşma yapmıştı. Şirket 2018'de başarısızlıkla sonuçlanan arama çalışmasının ardından bu kez "uzmanların son veri analizlerine dayanarak" belirlenen 5 bin 800 kilometrekarelik yeni bir alanda tarama yapacağını belirtmiş ve 25 Şubat'ta çalışmalara başlamıştı. Avustralya öncülüğünde 2014-2017 yılları arasında yürütülen arama çalışmalarında Hint Okyanusu'nda 46 bin 300 kilometrekarelik alan taranmış ancak sadece uçağa ait birkaç enkaz parçası bulanabilmişti.

DÜNYANIN EN BÜYÜK HAVACILIK GİZEMLERİNDEN BİRİ

227 yolcu ve 12 mürettebatı taşıyan Boeing 777 tipi MH370 sefer sayılı uçak, 8 Mart 2014'te Kuala Lumpur'dan Pekin'e giderken kaybolmuştu. Malezyalı yetkililer, uçağın kasıtlı olarak rotasından çıkarılmış olabileceğini belirtmişti. Başlatılan arama kurtarma çalışmalarında 26 ülke yer alırken, ilk aşamada hiçbir ize ulaşılamamıştı. Haftalar sonra Malezya hükümeti, MH370'in yakıtı bitene kadar uçtuğunu ve yolculuğunun Pekin'den binlerce kilometre uzakta Güney Hint Okyanusu'nun derinliklerinde sona erdiğini açıklamıştı. Uçağa ait olduğuna inanılan enkaz parçaları, Afrika kıyılarına ve Hint Okyanusu'ndaki adalara vurmuştu. Uçaktaki yolcuların yakınları Malezya Havayolları, Boeing, uçak motoru üreticisi Rolls-Royce ve Allianz sigorta grubu da dahil olmak üzere birçok şirketten tazminat talep etmişti. Malezya hükümeti, 2018 yılında Hint Okyanusu'nun güneyinde arama yapması için Ocean Infinity ile anlaşmış, uçağı bulması halinde 70 milyon dolara kadar ödeme yapmayı teklif etmiş ancak başlatılan arama çalışması başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Uçakta 150 vatandaşı bulunan Malezya, Avustralya ve Çin tarafından Inmarsat uydusu ile uçak arasındaki otomatik bağlantılara ilişkin verilere dayanarak Güney Hint Okyanusu'nda 120 bin kilometrekarelik bir alanda su altında arama yapılmıştı.

Olay, dünyanın en büyük havacılık gizemlerinden biri olarak kayıtlara geçti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *