Türkgün Bilim Teknoloji Dijital Dönüşüm Ofisi'nden gençlere siber güvenlik eğitimi!

Dijital Dönüşüm Ofisi'nden gençlere siber güvenlik eğitimi!

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi koordinasyonunda 4 ilde açılan siber güvenlik meslek yüksekokulları, yeni dönemde 100 öğrenciyi "siber güvenlik analisti ve operatörü" olarak yetiştirecek

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi koordinasyonunda 4 ilde açılan siber güvenlik meslek yüksekokulları, yeni dönemde 100 öğrenciyi "siber güvenlik analisti ve operatörü" olarak yetiştirecek

KAYNAK: AA

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi koordinasyonunda Ankara, İstanbul, İzmir ve Kocaeli olmak üzere 4 ilde açılan siber güvenlik meslek yüksekokulları, yeni dönemde 100 öğrenciye "siber güvenlik analisti ve operatörü" olma imkanı sunacak.

AA muhabirinin Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisinden edindiği bilgiye göre, Yükseköğretim Kurumu imzalanan işbirliği protokolü kapsamında, teknoparkı olan Ankara ve Ege üniversiteleri ile Gebze ve İstanbul teknik üniversiteleri bünyesinde açılan siber güvenlik meslek yüksekokulları, 2023 güz döneminde Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü Ön Lisans Programı'yla eğitime başladı.

Ankara, İstanbul, İzmir ve Kocaeli olmak üzere 4 ilde açılan siber güvenlik meslek yüksekokulları, 2023 yerleştirme sonuçlarına göre 10 binden fazla ön lisans programı arasında taban puanlar baz alınarak yapılan sıralamada ilk 10'a girdi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu taban puanlara göre ilk sırada yer alırken, Gebze Teknik Üniversitesi 4'üncü, Ankara Üniversitesi 6'ncı ve Ege Üniversitesi 8'inci sıraya yerleşti. Geçen dönem 25 kişilik kontenjanlara sahip bu okullara yeni dönemde 100 öğrenci alınacak.

2023-2024 döneminde öğrencilerin ortalama yüzde 30'u birini sınıfa devam ederken, kalanı İngilizce hazırlık eğitimi gördü. Birinci sınıfa devam eden öğrenciler, temel programlamadan bilişim ve ağ teknolojisine, işletim sistemleri ve güvenliğinden siber güvenliğe girişe, veri tabanı uygulamalarından güvenli ağ tasarımına, cihaz yönetimiyle sanallaştırmadan bulut teknolojilerine kadar çok farklı konuda dersler aldı. Öğrencilere ikinci sınıfta da sızma testi, mobil teknolojiler ve güvenliği, güvenli yazılım geliştirme, siber güvenlik yönetişimi ile siber olay yönetimi konularında dersler verilecek.

Burs ve staj imkanı

Okullara, Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi üye firmalarının katkılarıyla başlatılan "Sektörel İşbirliği Programı"yla burs ve eğitmen desteği verilirken, böylece firmalar ve öğrencilerin yakın temasta olması da sağlanıyor.

Firmalarla staj, bitirme projesi, mesleki eğitim konularda da işbirliği yapılıyor. Öğrenciler, teorik bilgilerin pratikte nasıl kullanıldığını öğrenme imkanı buluyor.

Son sınıf öğrencileri için de zorunlu iş yeri eğitim uygulamasına başlanacak. Bu kapsamda da yine Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesine üye firmalardan destek alınacak.

Öğrencilerin, üniversitelerdeki siber güvenlik kulüplerinin faaliyetlerine katılmaları da teşvik ediliyor.

Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından da bu öğrencilere yaz döneminde hafta içi her akşam en az 1 saat olmak üzere 4 haftalık eğitim veriliyor.

Öğrencilerin kazanacağı yetkinlikler

Bu okullardaki öğrenciler "siber güvenlik analisti ve operatörü" olarak çok sayıda yetkinliğe sahip olacak. Bu yetkinlikler, bilgi sistemlerinin güvenlik açıklarını belirlemek, potansiyel tehditleri ve riskleri değerlendirmek, bu konudaki güvenlik politikalarını ve prosedürlerini iyileştirmek, ağ ve sistemlerdeki anormal aktiviteleri izlemek, saldırı girişimlerini tespit ederek koruma önlemleri geliştirmek, bunun için siber güvenlik araçlarını kullanmak, siber güvenlik olaylarını değerlendirerek müdahale etmek, bilgi sistemlerindeki zayıf noktaları tespit etmek, bilgi güvenliği ihlali durumunda hızlı ve etkili bir şekilde müdahale etmek olarak sıralandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Dünya Ukrayna: Geçici ateşkes sağlanmalı

Ukrayna: Geçici ateşkes sağlanmalı

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha, Rusya-Ukrayna savaşının sona ermesi için geçici ateşkesin acil sağlanması gerektiğini belirtti. Paris'teki görüşmelerde ABD, Fransa, İngiltere ve Almanya ile barış çabaları ve güvenlik garantileri üzerinde duruldu.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha, Rusya-Ukrayna savaşının sona ermesi için geçici ateşkesin acil sağlanması gerektiğini belirtti. Paris'teki görüşmelerde ABD, Fransa, İngiltere ve Almanya ile barış çabaları ve güvenlik garantileri üzerinde duruldu.

KAYNAK: AA

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha, Rusya-Ukrayna savaşının sona erdirilmesi için geçici ateşkesin mümkün olan en kısa sürede sağlanması gerektiğini söyledi.

Sybiha, X hesabından yaptığı açıklamada, Fransa'nın başkenti Paris'te Avrupa Birliği (AB) ve ABD'li yetkililerle yaptığı görüşmeleri değerlendirdi.

Gün içinde ABD heyeti ile görüştüklerini aktaran Sybiha, ayrıca Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy ve Almanya Dışişleri Bakanlığı Siyasi Direktörü Günter Sautter ile bir araya geldiğini belirtti.

Sybiha, "Barış çabalarındaki ilerlemeyi kaydettik ve ABD liderliğinin ve katılımının önemini vurguladık. Ukrayna barış çabalarında kararlıdır ve savaşın mümkün olan en kısa sürede sona ermesini istiyor." ifadelerini kullandı.

Ukrayna'nın, Suudi Arabistan'ın Cidde kentindeki görüşmelerde geçici ateşkes teklifini kabul ettiğini hatırlatan Sybiha, şunları kaydetti:

"Bunun, mümkün olan en kısa sürede sağlanması gerekiyor. Rusya'ya yönelik baskının artırılmasının adil ve kalıcı bir barışa ulaşmak için kritik öneme sahip olduğunu vurguladım."

Sybiha ayrıca, Paris'teki görüşmeler sırasında, Ukrayna'nın güvenlik garantisi olarak yabancı askerlerin ülkesine olası konuşlandırılması konusunu da ele aldıklarını aktardı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *