20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Bilim Teknoloji FNSS 'ZAHA' ile çıkarma yapacak!

FNSS 'ZAHA' ile çıkarma yapacak!

FNSS firması tarafından Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın amfibi zırhlı araç ihtiyacını karşılamak amacıyla geliştirilen "Zırhlı Amfibi Hücum Aracı" (ZAHA) IDEF2021’de sergilenecek.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

FNSS’nin, 23 adedi personel taşıyıcı, 2 adedi komuta kontrol aracı ve 2 adedi kurtarma aracı olmak üzere, toplam 27 adet araç teslim edeceği projede mühendislik geliştirme faaliyetleri tamamlanarak kalifikasyon aşamasına geçildi. 2021 yılı içerisinde kalifikasyon testlerinin tamamlanması ve ilk ürün tesliminin yapılması planlanan proje, 2022 yılında tamamlanacak.

Geçtiğimiz 2 yıl boyunca, ön prototip aracı ile dayanıklılık, denizde performans, karada performans, kendini düzeltme özelliği gibi, SSB ve DzKK ile yürütülecek olan kalifikasyon testlerinin provası niteliğinde olan pek çok mühendislik testi ve alt sistem kalifikasyonları başarıyla tamamlandı. Kalifikasyon testleri devam eden ZAHA, benzerlerine göre daha yüksek balistik ve mayın korumasına sahip olup, günümüzün en gelişmiş görev donanımları ile donatıldı.

 

ZAHA projesinde, araç içi ve diğer araçlar ile haberleşme, LHD sınıfı TCG Anadolu gemisi ile iletişim sistemleri gibi alt sistem tedarikleri için azami oranda yerli ve milli imkanlar kullanılmış olup, proje kapsamında periskop, palet, yol tekeri, hız azaltan gibi pek çok alt sistemin yerlileştirilmesi yapıldı.

ZAHA, Araç içerisinde taşınacak personel sayısı, balistik ve mayın koruma seviyeleri ve karada ve suda sağlanacak performans kriterleri alanlarında, benzerlerine üstünlük sağlıyor.

Proje kapsamında yine FNSS tarafından ZAHA’ya özel olarak tasarlanan ve üretilen ÇAKA Uzaktan Komutalı Kule (UKK), yerli ve milli silah sistemlerinin arasında yerini alıyor. Adını büyük Türk denizcisi, Çaka Bey’den alan "ÇAKA Uzaktan Komutalı Kule" deniz piyadelerimizin emrine girecek olan ZAHA’nın vurucu gücü olacak.

 

Silahlı Kuvvetlerin sahip olacağı en hızlı amfibi araç olan ZAHA, kara ve deniz gereksinimleri dengelenerek, görev tanımı gereği hem bir askeri kara aracının hem de bir askeri deniz aracının sahip olması gereken tüm özellik ve kabiliyetleri üzerinde barındıracak.

Silahlı Kuvvetler envanterinde bulunan, hem deniz hem de kara için tasarlanmış ilk ve tek personel taşıyıcı araç olan, aynı zamanda alabora olma durumunda kendini düzeltme ve deniz durumu 4’e kadar operasyon kabiliyetlerine sahip ilk ve tek yerli amfibi araç olan ZAHA ile FNSS, ilklere imza atmaya devam ediyor.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
O ülkeye 'Korvet' teslimatı

O ülkeye 'Korvet' teslimatı