20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Bilim Teknoloji Güneş ışığı ile uçan hava aracı geliştirecekler

Güneş ışığı ile uçan hava aracı geliştirecekler

ABD'de bulunan Pensilvanya Üniversitesi’nden bir araştırma grubu ultra hafif mylar materyalden üretilecek disk şeklindeki hava aracı ile 30-50 mil kadar yükselebilmenin yolunu buldu.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Güneş ışığı ile uçan hava aracı geliştirecekler

Pensilvanya Üniversitesi'nde bulunan bir araştırma grubu tarafından geliştirilen disk şeklindeki hava aracı güneş ışığından gelecek enerji ile Dünya atmosferinin en üst noktalarına kadar yükselebilecek. Atmosferin bir tabakası olan mezosfer üzerinde araştırmalar yapılması için mühendisler hava aracının kullanılabilmesini umuyor. Mezosfer; hakkında en az bilgi sahip olunan ve en az üzerine araştırma yapılan atmosfer tabakası. Mühendisler keşfettikleri yöntem ile erişilmesi oldukça zor bir bölge olan mezosfere ulaşabilmek istiyor.

The Debrief tarafından yapılan habere göre, hava aracının yükselebilmesi için faydalanılacak olay fotoferez olarak adlandırılmakta. Yeterli ışığın bulunması durumunda fotoferez sayesinde mikroskobik partiküllerin ve pozitif yüklü toz zerreciği kristallerinin yükselebildiği daha öncesinde gösterilmişti. Araştırma grubu daha büyük ancak hafif bir cismin havada yükselebilmesi için fotoferezden faydalanmanın bir yolunu keşfetti.

Ultra hafif karbon nanotüplerden oluşan yapıya güneş ışığı çarptığı zaman nanotüpler ısınıyor. Böylece havadaki gaz molekülleri geçici bir süre için hapsolmuş hale geliyor ve disk şeklindeki hava aracının üst kısmının sıcaklığında artış gözlemleniyor. Termodinamik yasalarına göre parçacıklar daha yüksek sıcaklıklarda daha hızlı hareket eder. Bunun sonucunda hava aracının üst kısmındaki moleküller ve alt kısmındaki moleküllerin hızı arasında bir fark meydana gelir. Hava aracının üst kısmındaki moleküllerin daha hızlı hareket etmesi sebebiyle de hava aracı yükselmeye başlar.

Araştırma grubu vakum ortamında gerçekleştirdikleri deney ile fotoferez sayesinde birkaç milimetrelik yükselme sağladı. Bu, şimdiye kadar fotoferez ile en stabil yükselmenin gösterildiği başarılı bir deney olarak değerlendiriliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bilim Kurulu Üyesi İlhan: Sayılar daha da artabilir

Bilim Kurulu Üyesi İlhan: Sayılar daha da artabilir