21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Bilim Teknoloji 'Milli Dikey Atım Sistemi' için tarih verildi

'Milli Dikey Atım Sistemi' için tarih verildi

ROKETSAN firması tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen "Milli Dikey Atım Sistemi"nin 2023 yılında teslim edilmesi hedefleniyor.  

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
'Milli Dikey Atım Sistemi' için tarih verildi

ROKETSAN, Milli Dikey Atım Sistemi (MDAS) geliştirme faaliyetlerini son hızla sürdürüyor.

ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci ve ROKETSAN Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Yiğit tarafından düzenlenen basın toplantısında verilen bilgilere göre sistem, sıcak atış (Hard-Launch) konseptine sahip olacak.

TCG İSTANBUL'a MDAS
TCG İSTANBUL Fırkateyni’nde ABD üretimi Mk41 Dikey Atım Sistemi (VLS) yerine Milli Dikey Atım Sistemi’nin kullanılacağı biliniyor. İkinci’ye göre MDAS takvimiyle TCG İSTANBUL’un teslimat takvimi örtüşüyor ve sistemin teslimatında gecikme yaşanmayacak. Sistemin 2023 yılında teslim edilmesi bekleniyor.

İkinci tarafından yapılan açıklamalarda MDAS’ta hangi füzelerin kullanılacağına dair bir bilgi verilmezken bu konu hakkında Deniz Kuvvetleri Komutanlığıyla görüşmelerin sürdüğü belirtildi.

Mk-41 VLS muadili
Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan BARBAROS Sınıfı Fırkateynler ile bir kısım GABYA Sınıfı Fırkateynler tarafından kullanılan Lockheed Martin üretimi Mk 41 VLS, ESSM gibi füzelerin ateşlemesini gerçekleştirmektedir. Dikey atım sistemi alanında tamamen ABD’ye bağımlı olan Türkiye, MDAS Projesi ile bu alandaki ihtiyacını kendi imkanlarla gidermeyi amaçlamaktadır.

Milli Dikey Atım Sistemi ile donatılacak ilk geminin, 2027 yılında Türk Donanması’na teslim edilecek ilk TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhripi’nin olması planlanıyordu. Ancak Mk41 tedarikinde çıkartılan zorluklar sebebiyle proje hızlandırıldı ve İ Sınıfı Fırkateynler’de de MDAS kullanılmasına karar verildi.

Aslında MDAS Projesi, bir dikey atım sisteminden çok daha fazlasını ifade ediyor. Türkiye’nin, MDAS sistemine hiçbir yabancı füzenin entegre edilmemesi ve hiçbir yerli füzenin de Mk41 gibi yabancı atım sistemlerine entegre edilmemesi gibi bir tutumu var. Dolayısı ile Türkiye, TCG İSTANBUL Fırkateyni’nin envantere alınacağı 2020 tarihine kadar MDAS’da kullanılacak yerli füzeleri de üretmeyi amaçlıyor. Füze alanında hem Roketsan hem de TÜBİTAK-SAGE çalışmalar gerçekleştirmekte.

Milli Dikey Atım Sistemi, hem hava savunma füzelerini hem de satıhtan satha füzeleri ateşleme kabiliyetine sahip olacak. Yani GEZGİN Füzesi’nin de MDAS’tan atılması planlanıyor.

SavunmaSanayiST

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
'ABD Çin'e savaş ilan ediyor'

'ABD Çin'e savaş ilan ediyor'