23 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
AÇIK
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Bilim Teknoloji Öğrenciler geliştirdi! Ayakkabıda aklınıza bile gelmeyecek özellik

Öğrenciler geliştirdi! Ayakkabıda aklınıza bile gelmeyecek özellik

Osmaniye’de bir ortaokulda 2 öğrenci öğretmenlerinin desteğiyle yaptığı projede, yürüdükçe bataryası şarj olan, aydınlatma yapan telefon şarj edebilen ve yer tespiti için GPS takip sistemi bulunan ayakkabı geliştirdi.  

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Öğrenciler geliştirdi! Ayakkabıda aklınıza bile gelmeyecek özellik

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde bulunan özel bir okulun fen bilimleri öğretmeni Osman Peker koordinesinde 7’nci sınıf öğrencisi Yusuf Bilal Bakır ve 6’ncı sınıf öğrencisi Doğa Duru Kaplan ,yürüdükçe bataryası şarj olan, aydınlatma yapan, telefon şarj edebilen ve kaybolunduğunda yerinizi tespit için üzerinde takip sistemi olan ayakkabı geliştirdi. Yapılan projenin önümüzdeki günlerde ortaokullar arası proje yarışmasına katılacağı belirtildi.

Projeyi öğrencileri ile birlikte yapan fen bilimleri öğretmeni Osman Peker, “2022-2023 eğitim öğretim yılında TÜBİTAK'ın düzenlediği ortaokullar arası yarışma çerçevesinde yenilenebilir enerji temalı bir ürün tasarladık. Bu ayakkabı yüründüğünde kendini yenileyebilir enerjiye sahip, bu enerjiyi üzerinde bulunan lityum pil ve onun üzerinde bulunan basınca duyarlı sensörlerden almaktadır. Yüründüğünde basınca duyarlı bu sensörler yüründüğünü algılıyor ve lityum pile enerjiyi depoluyor. Ayrıca üzerinde bulunan USB girişi ile bu enerjiyi kullanabiliyoruz. Ayrıca kaybolduğunuzda yerinizin tespiti için ayakkabıda GPS takip sistemi bulunmaktadır” dedi.

 

Projeye katılan 7’nci sınıf öğrencisi Yusuf Bilal Bakır ise, “Projemizde kullandığımız malzemeler şarj edilebilen lityum pil basınca duyarlı sensör led ampül bağlantı kabloları ve anahtar. Projemizin çalışma prensibi şöyle. Basınca duyarlı sensör lityum pilin üzerinde bulunuyor. Yüründüğünde basınç algılanıyor ve üretilen enerjiyi lityum pile depoluyor. Bu şekilde ayakkabı işlevini görüyor” diye konuştu.

Projede yer alan öğrencilerden Doğa Duru Kaplan da, “Ayakkabımızın üzerinde bir USB girişi bulunmaktadır. Zor durumda kalındığında telefon şarj edilebilir. Bu basit ama hayat kurtaran bir ayrıntı olabilir. Doğal afetler ve trafik kazası gibi durumlarda telefonumuzu USB girişinden şarj edebiliriz. Ayrıca kaybolma durumlarını önlemek için ayakkabıda bir de takip cihazı bulunmaktadır” şeklinde konuştu.

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Köpeği boğmaya çalışmıştı, ifadesi ortaya çıktı!

Köpeği boğmaya çalışmıştı, ifadesi ortaya çıktı!