Elon Musk, 277 milyar dolarlık serveti ile dünyanın en zengin iş insanı konumunda bulunuyor. Elon Musk son olarak, yeni yatırımlarına Twitter'ı da ekleyerek dikkatleri üzerine çekti. Twitter'ı satın alma sürecinde büyük mücadele veren Elon Musk'ın Twitter'da köklü yenilikler yapması ve ifade özgürlüğü, reklam, algoritma değişikliği konularına ağırlık vermesi bekleniyor.
Satın almanın ardından Twitter kurucusu Jack Dorsey de, Elon Musk'u şirketin devamı ve sürekliliği için 'tek çözüm' olarak gördüğünü ifade etti.
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Murat Kırık, Elon Musk ve Twitter konusunda sabah.com.tr'nin sorularını yanıtladı.
İşte Ali Murat Kırık'ın çarpıcı değerlendirmeleri:
ELON MUSK ŞİMDİ NE YAPACAK?
*Dijital dünya açısından bakıldığında, Twitter'ın satışı son derece önemli bir gelişme. 44 milyar dolarlık bir satış işlemi gerçekleştirildi. Bundan önce yüzde 9.2'lik hisseyi de yine Elon Musk almıştı. Elon Musk, Twitter'da yeni biçimlemeler ve değişimler meydana getireceğini ifade etmişti.
Özellikle en büyük eleştirisi Twitter'daki ifade özgürlüğü konusuydu. İfade özgürlüğünün doğru bir şekilde işleyemediğini ifade ediyordu. Eski ABD Başkanı Donald Trump'a da bu konuda haksızlık edildiğini düşünüyordu.
MUAZZAM BİR POTANSİYEL
*Elon Musk'ın için ciddi anlamda bir yatırım. Elon Musk'ın şu ana kadar, hiçbir zaman boşa yatırım gerçekleştirmediği görüldü. Bu yatırımın altında da çok farklı etmenleri aramamız önemli. Bir inovasyon sürecine girileceğini ifade ediyordu. Twitter için "muazzam bir potansiyel" değerlendirmesi yapıyordu.
*Elon Musk'ın, Twitter'ı şu ana kadar kişisel olarak bir pazarlama aracı olarak kullandığını gördük. Twitter'daki her açıklaması büyük bir ses getiriyordu. Kripto paralar, özellikle alt-coin'lere yönelik açıklamaları ile değişimler/dalgalanmalar meydana geliyordu. DogeCoin açıklamalarını da hatırlarsak, Elon Musk'ın ciddi bir anlamda etkisi olduğunu söylemek mümkün. Şu an tamamen buraya odaklanmış durumda. Twittter, onun için SpaceX ve Tesla'dan sonra 3. büyük şirket halini alacak.
YENİ NESİL MEDYA PATRONLUĞU
*Elon Musk'ın yeni nesil bir medya patronu da olma amacı var. Çünkü; Bütün siyasi, ekonomik, toplumsal gelişmeler buradan kamuoyuna sunuluyor. Bu isteğin altında yatan en büyük etmen, yeni nesil medyayı biçinlendirmek. Facebook'u - İnstagram'ı ikinci plana atarak, yenilik ve değişimler ile Twitter'ı sosyal medyanın 1 numarası haline getirmeyi hedefliyor.
BÜYÜK GELİR ELDE EDECEK
*Elon Musk'ın 82 milyondan fazla Twitter'da takipçisi var. Bunun ciddi anlamda müşteri potansiyeli olduğunu görüyor. Elon Musk'ın attığı tweetlerde de kendi ürünlerini bir pazarlama aracı olarak kullandığını gördük. Elon Musk'ı diğer iş insanlarından ayıran en önemli detay kendi hayran kitlesi ve Twitter'daki takipçi sayısı.
Bundan sonraki süreçte de Twitter gündemini Elon Musk biçimlendirmiş olacak. Kendi ürünlerini pazarlama stratejisini de buradan belirlemiş olacak. Rakip firmaların geride kalmasına sebebiyet verecek. Bu da kendisine daha fazla gelir elde etme şansı doğuracak.
ELON MUSK TWİTTER İÇİN HANGİ ADIMLARI ATABİLİR?
*Twitter'ı özgürlükler ve sahte hesaplar açısından da eleştirmişti. Sahte ve bot hesaplara karşı ciddi adımlar atacağını ifade etmişti. Telefon numaraları ve mail hesapları ile tek bir hesabın yönetilmesi söz konusu olabilir. Ama; ID (vatandaşlık numarası) ile giriş bir kaçış süreci getirir. Twitter'ın doğası gereği de anonimlik çok ön planda yer almasını sağlıyor.
-Twitter için bakılırsa, çok ciddi değişikler meydana gelecektir. Edit (Düzenleme) butonu gelebilir. Elon Musk tarafından yapılacak ilk değişiklik de bu olabilir.
-Twitter'ı eleştirdiği bir nokta da algoritma yapısı. Algoritmalara yönelik değişimler meydana gelebilir. İnsanların takip ettiği alan - kelime - içeriklere göre algoritma değişikliği ortaya çıkabilir ve reklam süreci buradan yürütülebilir. Instagram ve Facebook benzeri...
-Kendisi tarafından çok fazla tanıtımının yapıldığı DogeCoin üzerinden pazarlama ve ödeme süreci geliştirebilir. Bu da ön planda yer alıyor. Spam-bot-kripto para dolandırıcılığına yönelik adımları olacaktır.
-İçerik denetimi konusunda Twitter'ın çok fazla katı kuralları var. Burada kontrol ve denetime daha farklı bir boyut ve esneklik katacaktır. Daha demokratik bir hale getirebilir. Ama bu özgürlük kime ve neye göre gerçekleşecek? Konu ABD ve Twitter olunca bunun da ne kadar cereyan edeceğini şimdiden tahmin etmek güç. Çünkü, bugüne kadar hiçbir sosyal medya mecrasında özgürlük anlayışını göremedik. Tamamen, ideolojik söylemler ön planda yer aldı. Bu girişim kağıt üstünde yapılabilir ama uygulamada pek bir değişiklik ve ifade özgürlüğü geleceğini ben düşünmüyorum.
JACK DORSEY HANGİ PLANDA?
*Elon Musk, Jack Dorsey'in arkadaşı. Bu satış sürecinde ikilinin bir dirsek temasında olduğunu düşünüyorum. Çalışanlar ve hissedarlar, yaratacağı değişiklikle sebebi ile Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasını istemiyordu. Jack Dorsey'in bu süreçte açıklama yaptığını görmedik, sessiz kaldı. Bu durumda, arka planda Jack Dorsey etkisini görebileceğimizi bize gösterebilir.
SOSYAL MEDYA SAVAŞLARI KAPIDA: BÜYÜK HEDEF...
*Twitter'ın sevilen kısımlardan en önemlisi, reklam ve pazarlama kısmının geri planda olmasıydı. Reklam ve pazarlama Twitter'da 2. planda yer almaktaydı. Bundan sonra, yayıncılar ile Youtube benzeri bir model geliştirebilir. İnsanlar hem içerik üretecek, hem de gelir elde edecekler. Tabii, bundan Elon Musk da kazanç sağlayacak.
Satın alımın en temel nedeni ekonomik. Elon Musk'ın dünyanın en zengin insanı olarak arayı açmak için (diğer rakipleri ile) Twitter'ı hedeflediğini söylemek mümkün. Yeni nesil medyanın patronu olarak, diğer sosyal medya araçlarına da savaş açacağını söyleyebiliriz. Twitter'ı kendi alanında eşsiz kılmak için çabalayacak. Instagram, Facebook ve Youtube gibi diğer mecraları da reklam alanında geride bırakmak isteyecektir.