21 Kasım 2024
weather
13°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Bilim Teknoloji Milli Muharip Uçak müjdesi!

Milli Muharip Uçak müjdesi!

Milli Muharip Uçak Projesi'ndeki son durumu paylaşan TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, "Türkiye'nin en önemli projesi açık ara Milli Muharip Uçak'tır. 18 Mart 2023'te motor çalıştırıyor, hangardan çıkıyor ancak bunu uçurmak için 2 yıllık test süreci var. Uçak havaya kalktığı zaman geriye dönüşü yok. 2028'de Hava Kuvvetlerine bu uçağı yerli ve milli olarak teslim ediyoruz" dedi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Milli Muharip Uçak müjdesi!

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) tarafından "Havacılık Sanayiinde Yerlilik Vizyonu ve Türkiye'nin Milli Projeleri" başlığıyla düzenlenen "SUBÜ Konuşmaları"na video konferansla katıldı.

SUBÜ Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Çay, moderatörlüğünde gerçekleşen etkinlikte konuşan Kotil, hedeflere ulaşmak için çok çalışmanın önemine değindi.

Kariyerindeki gelişmelerden bahseden Kotil, TUSAŞ'ın kuruluş amacını ve faaliyet alanlarını anlattı.

TUSAŞ bünyesinde yaklaşık 4 bin mühendisin çalıştığını söyleyen Kotil, 2028 itibarıyla bu sayının 10 bine çıkacağını, bunların çoğunun genç mühendislerden oluşacağını aktararak, "Bize gelecek arkadaşlardan tek istediğimiz, süper İngilizce'ye sahip olmaları. Kullandığımız tüm dokümanlar İngilizce. Önümüzdeki yıl son sınıf öğrencilerini okullarını bitirmeden işe alacağız." dedi.


Milli Muharip Uçak Projesi'ndeki son duruma ilişkin gelen soruyu cevaplayan Kotil, "Türkiye'nin en önemli projesi açık ara Milli Muharip Uçak'tır. 18 Mart 2023'te motor çalıştırıyor, hangardan çıkıyor ancak bunu uçurmak için 2 yıllık test süreci var. Uçak havaya kalktığı zaman geriye dönüşü yok. 2028'de Hava Kuvvetlerine bu uçağı yerli ve milli olarak teslim ediyoruz." şeklinde konuştu.

Helikopter üretiminin kendilerinin en güçlü saha olduğunu vurgulayan Kotil, T129 sayesinde mühendislerin ve teknisyenlerin helikopterci olarak yetiştiğini, Gökbey'le de bu sürecin pekiştiğini dile getirdi.

TUSAŞ'ın hedeflerinden bahseden Kotil, "Elde ettiğimiz ciro açısından baktığımızda dünyada ilk 50'lerdeyiz. Amacımız 2028 itibarıyla TUSAŞ'ın ilk 10'a girmesi. Bunu Türk Hava Yollarında Allah nasip etti, bu sefer TUSAŞ olarak gerçekleştirmek istiyoruz." ifadesini kullandı.

"F-35'in verilmemesi daha çok çalışmamız anlamına geliyor"
Türkiye'nin haberleşme ve gözetleme uydu çalışmalarının devam ettiğine değinen Kotil, F-35 programına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Türkiye'ye F-35 vermeyeceğini açıkladığını hatırlatan Kotil, kararın doğru olmadığını vurguladı.

Konunun ikinci boyutunun endüstriyel iş birliği olduğuna işaret eden Kotil, şöyle konuştu:


"F-35, 5. nesil bir savaş uçağı. Milli Muharip Uçak ise 5. nesil bir savaş uçağı ama ondan biraz farklı. Amerikalıların iki tip savaş uçağı var; F-22 ve F-35. Aslında F-22, bir saldırı uçağıdır. Havadan havaya yeteneği daha yüksektir. F-35, daha çok havadan karaya hedefleri vurmak için yapılmıştır. Milli Muharip Uçak, ikisinin ortasına oturuyor. F-35'in verilmemesi, daha çok çalışmamız anlamına geliyor. Zaten bunu yapmaya kararlıydık ama bu sefer kararın ötesinde mecburuz artık."

Kotil, hava sanayisinde yazılımların önemli olduğunu bildirerek, gençlerin yazılıma yönlenmelerini tavsiye etti.

Vecihi Hürkuş ve Nuri Demirağ gibi isimlerin geçmişte gösterdikleri gayretlerin kendilerine enerji olduğunu aktaran Kotil, "Bugün bu kadar çalışıyorsak, onların payı çoktur. Allah onlardan razı olsun." dedi.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bakanlık Biontech aşısı için harekete geçti

Bakanlık Biontech aşısı için harekete geçti