21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Bilim Teknoloji Türk mühendislerden müthiş başarı!

Türk mühendislerden müthiş başarı!

Genç mühendislerin kurduğu bir firma sayesinde Türkiye, ilk kez bulut altı insansız hava araçlarında (BİHA) kullanılan bir kamera sistemini NATO üyesi olan bir Avrupa ülkesine ihraç etmeyi başardı.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Türk mühendislerden müthiş başarı!

Yerli ve milli savunma sanayiinde önemli başarılar elde eden Türkiye, kurduğu ekosistem ile genç ve başarılı mühendislerin de bu alanda çok değerli işlere imza atabilmesinin önünü açıyor.

İstanbul merkezli Blitz Systems firmasının Genel Müdür Kadir Doğan ve arkadaşları Türk savunma sanayii tarihinde bir ilke imza attılar ve NATO üyesi bir Avrupa ülkesine bulut altı insansız hava araçlarında kullanılabilecek bir kamera sistemini doğrudan ihraç etmeyi başardılar.

TB2 ve ANKA'dan daha küçük platformlar için üretiyoruz
TRT Haber'e değerlendirmelerde bulunan Doğan, bulut altı sınıfta insansız sistemler için görüntü sistemleri çözümü ürettiklerini belirtiyor. Doğan, ana uygulama alanlarının 3-4 metre kanat açıklığına sahip, Bayraktar TB-2 ve TUSAŞ ANKA'lardan daha küçük platformlar olduğunu vurguluyor.

Çeşitli sensörlerle, farklı yapay zeka yazılımlarıyla desteklenmiş, değişik kullanım konseptlerine göre geliştirilmiş ürünler hayata geçirdiklerine değinen Doğan, "Bunların içindeki en önemlilerden biri de içerisinde gündüz kamerası, kızılötesi kamera, lazer mesafe ölçer bulunan ve içinde dahili görüntü işleme yazılımları olan bir gimbal kamera" diyor.

Bir ihracat haberinin çok daha ötesi
Söz konusu kameranın aynı zamanda NATO üyesi olan bir Avrupa ülkesine ihraç edilmesi yönünde kısa süre önce imzaların atıldığını ifade eden Doğan, şöyle devam ediyor:


"Böylece Türkiye ilk kez bulut altı insansız hava araçları (BİHA) için kullanılabilecek bir kamerayı NATO ülkesine doğrudan ihraç edebildi. Hatırlanacağı üzere daha önce Türkiye NATO üyesi bir ülkeye S/İHA ihraç etti. O ihracatta kamera platform üzerinde satılmış oluyor. Dolayısıyla daha önce doğrudan bir kamera satışı olmadı.

Aslına bakarsanız bu durum bir ihracat başarısının çok daha ötesinde... Ülkemizin, Suriye'deki operasyonlarının ardından Kanadalı firmanın Anka ve TB-2'lerin kamerasına ambargo uygulamasını hatırlayın. Sonrasında Aselsan'ın ciddi çabalarıyla bu araçlardaki kameralar milli imkanlarla üretildi.

Ekip arkadaşlarımla birlikte bu tür durumların gelecekte daha küçük platformlar için de yaşanabileceği gerçeğinden yola çıktık. Bu nedenle biz de yerli olarak o ürünlerin daha küçüklerini, BİHA'lar için üretmeye başladık. Ve bunu Avrupa'ya da doğrudan ihraç ederek çok önemli bir pazara giriş yapmış olduk."

Teknoloji lideri olan ülkelere yapılan satışlar çok önemli
Peki bu satışın bir NATO üyesi ülkeye yapılması neden önemli? Avrupa ülkelerinin ve ABD'nin özellikle bu tür teknolojilerde dünyanın lideri olduğuna dikkat çekiyor Doğan ve "Bu kadar yüksek teknolojiye sahip bu ülkelere bu gibi yüksek teknoloji ürünleri ihraç edebilmek iki açıdan önemli. Bu yolla hem ülkemizin yüksek teknolojili ürün ihracatındaki payını artırıyoruz hem de bir Türk firması olarak batı pazarına güçlü bir giriş yapmış oluyoruz" ifadesini kullanıyor.

 

Kameradaki yazılım tamamen yerli ve milli
NATO üyesi ülkelerin askeri bir sistem alırken çok üst düzey standartları olduğunu biliyoruz. Kadir Doğan da benzer bir noktaya işaret ediyor:

"Bir NATO üyesi ülkeye askeri sistem satabilmek gerçekten de meşakkatli bir süreç. Oldukça yüksek standartları var. Yüksek teknoloji ürünlerin kendi platformlarına ve NATO sistemlerine entegre edilmesi de ciddi şartlar gerektiriyor. Biz bu şartları sağlayan ürünler geliştirdik.

Ayrıca bir başka husus da Avrupalılar genelde bu tür ürünleri kendi pazarlarından satın almak ister. Biz bunu da sahip olduğumuz teknoloji ve maliyet etkinliğimiz ile aştık ve ihracatı gerçekleştirdik.

Bizim ürünün en önemli özelliklerinden biri de içerisinde yer alan dahili görüntü işleme, haberleşme ve elektronik motor kontrol yazılımları. Biz şirket olarak bu yazılımların hepsini kendi imkanlarımızla geliştiriyoruz. Bunlar teknolojinin üst noktaları.

Havadaki platformdan yerde olan biteni kontrol edebiliyorsunuz, takip ettiğiniz bir aracın GPS konumunu net olarak belirleyebiliyorsunuz, farklı sensörlerden gelen görüntüleri anlık olarak yerdeki istasyona gönderebiliyorsunuz. Bu işlemleri bizim ekip arkadaşlarımızla geliştirdiğimiz milli yazılımımız yapıyor. Haliyle biz de henüz 1 yaşını yeni doldurmuş genç girişim olarak böyle bir işi yapmanın gurunu yaşıyoruz."

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
O ülkeden Türkiye'ye sürpriz teklif!

O ülkeden Türkiye'ye sürpriz teklif!