24 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
AÇIK
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Bilim Teknoloji Türk mühendisleri geliştirdi! İlk kez NATO'da görücüye çıktı

Türk mühendisleri geliştirdi! İlk kez NATO'da görücüye çıktı

Türk mühendislerin geliştirdiği askeri metaverse teknolojileri altyapısı 'MiliVerse'ün ilk tanıtımı NATO'da yapıldı.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Türk mühendisleri geliştirdi! İlk kez NATO'da görücüye çıktı

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, NATO Müttefik Dönüşüm Komutanlığı, çevrim içi ve fiziksel olarak Eğitim Teknolojisi Konferansı düzenledi. Yetkinlik durumuna göre sınırlı sayıda katılımcının davet edildiği etkinlik, 10 firmadan gelen 100'den fazla üst düzey yönetici ile 10-12 Ağustos'ta gerçekleştirildi.

Metaverse alanında güçlü altyapı, ürün ve projeleri bulunan BİTES, "NATO'nun eğitim ve öğretimini dönüştürmek için gelişen metaverse teknolojilerinden faydalanmak" konulu sunumuyla "workshop" verdi.

BİTES Üst Yöneticisi Uğur Coşkun ve İş Geliştirme Direktörü İhsan Yusuf Akbuğa tarafından gerçekleştirilen sunumla şirketin askeri metaverse teknolojileri altyapısı "MiliVerse"ün ilk tanıtımı da NATO'da yapıldı.

- TASARIM EKİPLERİ DİJİTAL İKİZLER VE ÇEVRELER OLUŞTURUYOR

Türk savunma sanayisi başta olmak üzere farklı sektörlerin yazılım tabanlı ihtiyaçlarını karşılayan BİTES için metaverse yeni bir kavram değil. BİTES kuruluşundan beri geliştirdiği 3 boyutlu içerikleri, sentetik çevre modellerini ve simülasyonlarını değişen müşteri ihtiyaçlarına göre farklı teknolojik çözümlerle sunuyor.

Şirket, yeni bir konsept olarak gündeme gelen metaverse kavramının kurumsal dünyada yaygınlaşması için Türkiye'de öncülük ediyor. BİTES, metaverse teknolojilerinin gelecek dönemde kurumsal firmaların farklı gereksinimlerine yönelik uygulamalar olarak kullanılması için çalışmalarını sürdürüyor.

BİTES, metaverse ile kullanıcıların cihazdan bağımsız 3 boyutlu ortamlarda birbirleriyle etkileşime girebildiği ve deneyimler paylaşabildiği dijital çevre modelleri ve dijital ikizler tasarlıyor.

Şirket, en güncel metaverse teknolojilerinin kullanıldığı platformlar geliştirirken "metaverse konseptinin" kullanıcı ihtiyaçlarına özelleşmiş fonksiyonlarını ve kullanıcı deneyimini en üst seviyeye taşımak için tasarım ekipleriyle yoğun çalışmalar yürütüyor.

- İLK ADIM SAVUNMADA ATILDI

BİTES, Türkiye'de ve savunma sanayisinde bir ilk olarak gerçekleştirilen SahaExpo 2020 Sanal Fuarı ve SahaExpo 2021 Hibrit Fuarı ile metaverse yolunda önemli aşama kaydetti.

SahaExpo 2020 statik ve görsellerden oluşan bir uygulamayken SahaExpo 2021 dinamik ve 3 boyutlu modellerden oluşan bir uygulama olarak hayata geçirildi.

BİTES'in sanal ve hibrit fuar sistemi XperExpo altyapısıyla geliştirilen ve ilk kez NATO'da tanıtılan Miliverse ise baştan sona kullanıcıların ihtiyaçları doğrultusunda konfigüre edilebiliyor, 3 boyutlu sanal organizasyonlar ve kurumsal gereksinimlere yönelik yenilikçi bir çözüm sunuyor.

- KİŞİSELLEŞTİRİLEBİLİR AVATAR SİSTEMİ, TÜM CİHAZLARDAN ERİŞİM

MiliVerse uygulamasına, kullanıcıların kendilerini sanal ortamlarda daha iyi ifade edebilmeleri için kişiselleştirilebilir avatar sistemi entegre edildi. Bu sistemle birlikte kullanıcılar sanal ortamda kendi dijital ikizlerini diledikleri gibi tasarlayabiliyorlar.

Kullanıcılar MiliVerse ortamına bilgisayarlarındaki güncel tarayıcılardan, cep telefonu ve tabletlerden ve Oculus Quest VR gözlüklerden eş zamanlı erişebiliyor, birbirleriyle etkileşime girebiliyorlar. Bir kullanıcı uygulamaya VR gözlüğünden girerken diğer bir kullanıcı da mobil cihazından sisteme dahil olarak aynı ortamda deneyim paylaşabiliyor ve eğitim alabiliyor.

- GÖZLÜĞÜ TAKAN KENDİSİNİ ATAK HELİKOPTERİNİN YANINDA BULUYOR

Uygulama, kullanıcıları ana salon ve bu salondan erişilebilen 4 farklı sanal ortamla karşılıyor. Bu 4 sanal ortam. 2 farklı bakım hangarı, BİTES Showroom'u ve konferans odasından oluşuyor.

MiliVerse'ün teknoloji gösterimi için Türk savunma sanayisinin ihracat başarısı da yakalayan ürünlerinden Atak helikopteri seçildi.

Geliştirilen bakım-onarım modellemesiyle TUSAŞ tarafından üretilen Atak'a erişmek isteyen kullanıcı, VR gözlüğü ile giriş yaparak helikopterinin belirlenmiş söküm-takım prosedürlerini yönlendirmelerle yapabiliyor. Diğer cihazlardan giriş yapan kullanıcılar ise söküm-takım prosedürlerini canlı izleyebiliyor.

Diğer sanal deneyim alanında ise Türk Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan eğitim uçağı KT-1T bakım hangarında yer alıyor. VR gözlüğü ile giriş yapan bir kullanıcı uçakla yönlendirmeler vasıtasıyla etkileşime girebiliyor ve diğer cihazlardan giriş yapan kullanıcılar ise bu deneyimi canlı takip edebiliyor.

Uygulamanın bir diğer sahnesinde ise BİTES'in firma alanı yer alıyor. Firma alanını ziyaret eden kullanıcılar şirketin ürünlerini 3B olarak inceleme, doküman, görsel ve videolardan detay bilgilere erişim fırsatı buluyor. Kullanıcılar ürünlerle etkileşime girebiliyor, ürün sorumluları ile sesli etkileşime geçebiliyor ve ürün hakkında detaylı bilgi alabiliyor.

Üç boyutlu fütüristik bir tasarıma sahip konferans odasında da kullanıcılar gerçek dünyadaki deneyime benzer şekilde istedikleri yere oturma, sinevizyondaki paylaşımları ve konferansı canlı olarak izleme şansına sahip oluyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
''Abdülhamid Han'' komşuyu çaresiz bıraktı

''Abdülhamid Han'' komşuyu çaresiz bıraktı