Amasya il merkezine 35 kilometre mesafedeki Yedikır Barajı, çevresindeki 900 dekarlık Yaban Hayatı Koruma Sahası ile bölgenin önemli doğal yaşam alanları arasında yer almaktadır. Baraj, 1985 yılında inşa edilmiş olup, çeşitli canlı türlerine ev sahipliği yapması nedeniyle 1989 yılında Yaban Hayatı Koruma Sahası ve sit alanı ilan edilmiştir. Ayrıca, sosyal tesisleri ve piknik alanlarıyla da ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.
Çeşitli Kuş Türlerine Ev Sahipliği Yapıyor
Son yıllarda yaşanan kuraklık nedeniyle su seviyesi düşen Yedikır Baraj Gölü, pelikan, angut, karabatak ve telli turna gibi kuş türlerini ağırlamaktadır. Bu türler belirli dönemlerde görsel bir şölen oluşturarak ziyaretçilere eşsiz bir deneyim sunmaktadır.
Amasya Üniversitesi'nden Uzman Görüşü
Amasya Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi zoolog Murat Karavin, Yedikır Baraj Gölü'nün Türkiye'nin önemli sulak alanlarından biri olduğunu belirtti. Bölgede 250'ye yakın kuş türünden 170'ine ev sahipliği yapan baraj gölü, kuşların üremeleri için önemli bir alan olarak öne çıkmaktadır.
Pelikan Adası ve Üreme Sahaları
Karavin, Yedikır'ın pelikanların üremesi için önemli bir role sahip olduğunu vurgulayarak, baraj gölündeki ada şeklindeki yerin "pelikan adası" olarak anıldığını ifade etti. Bu sayede, pelikanların ülkedeki üreme alanlarından birine sahip oldukları belirtilmektedir.
Drone İle Görüntülendi
Yedikır Barajı Yaban Hayatı Koruma Sahası, dron kullanılarak görüntülendi. Sahadaki doğal yaşamın detaylı bir şekilde incelenmesine olanak tanıyan dron çekimleri, bölgenin doğal zenginliklerini ortaya koymaktadır.