27 Eylül 2024
weather
25°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
AÇIK
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Dünya 2021PDC Dünya'ya çarparsa neler olur?

2021PDC Dünya'ya çarparsa neler olur?

ABD ve Avrupa'dan bilim insanları Dünya’ya asteroid çarpması halinde uygulanacak tedbirler için bir adım attı.    

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
2021PDC Dünya'ya çarparsa neler olur?

ABD ve Avrupa'dan bilim insanları, Dünya'ya asteroid çarpacak olması halinde hangi tedbirleri alabileceklerini görmek için olası bir senaryo hazırladı ama elde edilen sonuçlar pek umut vaat edici değil.

Çeşitli büyüklüklerde göktaşlarının Dünya yakınlarından geçeceği ve gezegeni etkileyebileceği haberleri sık sık gündemde kendine yer bulsa da birçoğunun doğruluğu teyit edilmiyor.

ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve Avrupa Uzay Ajansı'ndan (ESA) araştırmacılar ise böylesi bir senaryonun gerçek olması halinde neler olacağını görmek için 1 haftalık tatbikat düzenledi. 35 milyon mil uzaktaki bir asteroidin Dünya'ya yaklaştığı ve 6 ay içinde çarpacağı simülasyonu üzerinde çalışan araştırmacılar, eldeki teknolojilerle böylesi bir çarpışmanın engellenemeyeceğini ve göktaşının Avrupa'nın doğusuna düşeceğini ortaya koydu.

​Simülasyonda Dünya'ya yaklaşan asteroide 2021PDC adı verildi. Senaryoya göre asteroid ilk 19 Nisan'da tespit edildi. 1 hafta sonra da bilim insanları bundan 6 ay sonra, yani 20 Ekim'de Dünya'ya yüzde 5 ihtimalle çarpacağı hesaplaması yaptı.

Tatbikatın 2. gününde ise 2 Mayıs tarihine atlandı ve yeni hesaplamalar 2021PDC'nin Avrupa ya da Afrika'nın kuzeyini vuracağı gösterdi. Asteroidin yok edilmesi için uzaya misyon gönderilmesi seçeneği göz önünde bulunduruldu ama bu kadar kısa süre zarfında bu yöntemin işe yaramayacağı sonucuna varıldı. Bir diğer seçenek de nükleer patlayıcı cihaz kullanarak asteroidi Dünya'ya çarpmadan parçalamaktı ama 2021PDC'nin boyutu itibarıyla bu yöntemin de işe yarayıp yaramayacağı müphem kaldı.

Tatbikatın 3. gününde 30 Haziran tarihine atlandı ve asteroidin tam nereye düşeceği daha da netleşmeye başladı. Hesaplamalar Avrupa'nın doğusunu hedef olarak gösterdi.

4. günde de etkilenecek alanın Almanya, Çekya ve Avusturya sınırına yakın bir alan olduğu tespit edildi. Nükleer bomba atılmış kadar etki yaratacağı belirlenen çarpma felaket karşısında araştırmacıların elindeki tek seçenek ise söz konusu bölgeyi tahliye etmek kaldı.

​NASA'nın gezegen savunma yetkilisi Lindley Johnson, yaptığı basın açıklamasında, "Bu tatbikatlar, gelecekte potansiyel bir tehlikeyle karşı karşıya kalınması halinde koordine olabilmek için gezegen savunma toplumunun birbiriyle ve hükümetlerle iletişim kurmasına yarıyor" ifadelerini kullandı.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Haddini aşan Anastasiadis'e tokat gibi cevap

Haddini aşan Anastasiadis'e tokat gibi cevap