ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, dört gün sürecek Asya turunda Çin'in üzerinde egemenlik iddia ettiği Tayvan'a ziyaret edeceği iddiası ortalığı karıştırmıştı. Pelosi'nin uçağını kırması üzerine bölgede gerilim arttı. Tayvan'da sirenler duyulurken, Çin devlet medyası da Çin'e ait savaş uçaklarının Tayvan Boğazı'nı geçtiğini bildirdi.
PELOSİ'NİN UÇAĞI TAYVAN'A İNİŞ YAPTI
ABD Temsilciler Meclis Başkanı Nancy Pelosi ve beraberindeki heyeti taşıyan uçak Tayvan'ın başkenti Taipei'de bulunan Songshan Havaalanına indi. Böylece iki haftadır hakkında spekülasyon yapılan, ABD ile Çin arasında gerilime sebep olan ziyaret gerçekleşmiş oldu.
PELOSİ: ABD'NİN TAYVAN HALKIYLA DAYANIŞMASI HER ZAMANKİNDEN ÖNEMLİ
Tayvan'a indikten sonra ilk açıklamalarında Pelosi, "ABD'nin Tayvan halkıyla dayanışması her zamankinden daha önemli. Ziyaret Tayvan demokrasisine sarsılmaz bağlılığın göstergesi" dedi. Pelosi, yarın Tayvan lideri Tsai ile görüşecek.
ÇİN: ATEŞLE OYNAYAN KENDİNİ YAKAR
Pelosi'nin Tayvan ziyareti hakkında Çin Dışişleri Bakanlığı ise "Bu davranış, ateşle oynamak gibi, son derece tehlikeli. Ateşle oynayan kendini yakar" ifadelerini kullandı.
"KARŞILIK OLARAK ASKERİ OPERASYONLAR DÜZENLEYECEĞİZ"
Çin Savunma Bakanlığı'ndan da ziyarete ilişkin, "Yüksek alarm durumuna geçtik Pelosi'nin Tayvan ziyaretine karşılık olarak askeri operasyonlar düzenleyeceğiz" açıklaması gelirken, Tayvan Savunma Bakanlığı'ndan ise, "Tayvan yakınlarında duruma hakimiz, düşman tehditlerine karşı birliklerimizi sevk edeceğiz" denildi.
ABD DONANMASI HERHANGİ BİR SALDIRIYA KARŞI TEYAKKUZDA
Çin'in bu agresif tutumuna karşı ABD donanması Pasifik Okyanusu'na demir attı. Tayvan'da ise Çin'den gelecek herhangi bir saldırıya karşı olarak askeri güvenlik önlemleri artırıldı.
ÇİN, TAYVAN'I BİR PARÇASI OLARAK GÖRÜYOR
Çin 'Tek Çin' politikatını savunuyor ve Tayvan'ı ülkesinin bir parçası olarak görüyor. Pelosi'nin gezi kapsamında Tayvan'ı ziyaret edeceğine ilişkin söylentiler, ABD-Çin ilişkilerinde gerilime sebep olmuştu. Çin Savunma Bakanlığı, geçen hafta içinde yaptığı açıklamada, Pelosi'nin ziyaretinin gerçekleşmesi halinde askeri karşılık verebileceği uyarısında bulunmuş ve "Pelosi Tayvan'ı ziyaret ederse, Çin ordusu boş durmayacak." ifadesini kullanmıştı.
Çin Dışişleri Bakanlığı da olası ziyaretle ilgili, "Her tür olasılığa hazırlıklıyız. Eğer ABD tarafı ziyarette ısrar ederse egemenliğimizi ve toprak bütünlüğümüzü korumak için güçlü ve kararlı tedbirler alacağız." değerlendirmesinde bulunmuştu.
ABD VE ÇİN, BÖLGEDE ASKERİ HAREKETLİLİĞİNİ ARTIRDI
ABD donanmasının Pasifik'teki 7. filosuna bağlı görev yapan Ronald Reagan savaş gemisi, hafta başında harp filosuyla Singapur'dan ayrılarak kuzeydoğu yönünde Güney Çin Denizi'ne doğru hareket etmişti. Çin Halk Kurtuluş Ordusu donanması da hafta sonunda Tayvan Adası'nın karşı kıyısındaki Fucien ve Güney Çin Denizi kıyısındaki Guangdong eyaletlerinde tatbikatlar düzenlerken, bölgeler gemi trafiğine kapatılmıştı.
NİSAN'DA PLANLANAN ZİYARET İPTAL EDİLDİ
82 yaşındaki Pelosi'nin nisanda Tayvan'a yapmayı planladığı ziyaret, Kovid-19'a yakalandığı gerekçesiyle iptal edilmişti. Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, o günlerde Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaretinin "tek Çin" ilkesinin tanımladığı "kırmızı çizginin aşılması" anlamına geleceği uyarısında bulunmuştu.
Pelosi, 25 yıl aradan sonra Ada'yı ziyaret eden ilk ABD Temsilciler Meclisi Başkanı oldu. Daha önce 1997'de Newt Gingrich, bu görevi yürütürken Tayvan'ı ziyaret etmişti.