22 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Dünya ABD'den üç yıl sonra geri dönüş sinyali

ABD'den üç yıl sonra geri dönüş sinyali

ABD'de Biden yönetimi, Ortak Kapsamlı Eylem Planı'na (JCPOA) geri dönüş sinyali verdi. İran tarafı ise yaptırımların devam etmesi durumunda anlaşmaya dönmenin anlamsız olacağını açıkladı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
ABD'den üç yıl sonra geri dönüş sinyali

ABD'de eski Başkan Donald Trump'ın yönetimi, 14 Temmuz 2015'te Viyana'da varılan İran Nükleer Programı'ndan resmi olarak Mayıs 2018'de çekilmişti. ABD Başkanı Joe Biden'ın yönetimi ise nükleer anlaşmaya geri dönüş için yeşil ışık yaktı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Cenevre'de BM destekli Silahsızlanma Konferansı'na yaptığı açıklamada, ABD'nin nükleer anlaşmayı 'uzatmak ve güçlendirmek' istediğini dile getirdi.

"YAPTIRIMLAR KALKMAZSA, GERİ DÖNÜŞ ANLAMSIZ"
ABD'den gelen haberlere İran'dan yanıt gecikmedi. İranlı yetkililer, Washington'ın hala devam eden yaptırımları kaldırmaması durumunda anlaşmaya geri dönüşünün anlamsız olacağı ifade edildi. İran'ın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Majid Takht-Ravanchi, ABD'nin anlaşmaya geri dönüşüne yönelik yaptığı açıklamada, "Bir mektuptaki imzayı basitçe kabul edemeyiz. İmzaya, eylemleri doğrulamak için bir süreç eşlik etmezse, anlamsız olacaktır" ifadelerini kullandı.

İRAN İLE ABD ARASINDA NÜKLEER DÜĞÜM
Donald Trump'ın ABD Başkanı olmasından sonra Washington 2018'de anlaşmadan çekilmiş ve İran'a yeniden yaptırım uygulamaya başlamıştı. İran da Temmuz 2019'da nükleer anlaşmanın bazı maddelerini, 5 Ocak 2020'de de anlaşmadan kaynaklanan tüm taahhütleri askıya aldığını açıklamıştı.

BEYAZ SARAY: İRAN'IN NÜKLEER SİLAHA SAHİP OLMASINI ÖNLEMENİN EN İYİ YOLU DİPLOMASİ
Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, İran'ın nükleer anlaşma koşullarını yerine getirmekten uzak olduğunu söyledi.

Psaki, günlük basın brifinginde, İran ile nükleer anlaşma konusunda gelinen son durumu değerlendirdi.

Daha önce de belirttikleri gibi, İran ile nükleer anlaşma konusunda kapılarının açık olduğuna işaret eden Psaki, bu konuyu diplomatik yollarla görüşmeye açık olduklarını vurguladı.

Psaki, "Açık olduğumuz şey, diplomatik müzakeredir ve bu konudaki görüşümüz şudur; Beyaz Saray: İran'ın nükleer silaha sahip olmasını önlemenin en iyi yolu diplomasidir." ifadesini kullanarak, bu sebeple Tahran ile masaya oturmaya hazır olduklarını belirtti.

İran'ın "Gerekirse yüzde 60'a kadar uranyum zenginleştirebiliriz" şeklindeki açıklamasının hatırlatılması üzerine Psaki, şunları söyledi:

"İran, anlaşma koşullarını yerine getirmekten oldukça uzak ve bu durum son haftalarda değişmedi. Diplomasi, nükleer silaha erişmelerini önlemenin en iyi yolu ama bu demek değildir ki İran anlaşma koşullarını yerine getirmeyecek."

Psaki, İran ile muhtemel diplomatik müzakereler konusunda çatının P5+1 yapısı olduğunu, bu kapsamda Avrupa Birliği'nden (AB) gelecek davete icabet edeceklerini, İran'ın katılıp katılmayacağının beklendiğini belirtti.

İran'da tutuklu bulunan Amerikan vatandaşlarının serbest bırakılması konusuna da değinen Sözcü, Tahran ile birkaç doğrudan ve dolaylı kanal üzerinden bu konuyu görüştüklerini söylemekle yetindi. DHA/AA

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Interpol tarafından kırmızı bültenle aranan DEAŞ'lı terörist yakalandı

Interpol tarafından kırmızı bültenle aranan DEAŞ'lı terörist yakalandı