23 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
AÇIK
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Dünya 'Türkiye etkisini artırıyor' deyip duyurdular

'Türkiye etkisini artırıyor' deyip duyurdular

ABD merkezli Foreign Policy dergisi, Afrika ve Türkiye arasında gelişen ilişkileri mercek altına aldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Afrika dostu" olduğu belirtilen haberde "Türkiye'nin Afrika'da daha fazla nüfuz sahibi olması halinde, çok sayıda üst düzey katılımcının varlığı ABD için bir dış politika sorunu olarak görülebilir" denildi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
'Türkiye etkisini artırıyor' deyip duyurdular

16-18 Aralık tarihlerinde İstanbul'da düzenlenen 3'üncü Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'nde Ankara ile kıta arasındaki ilişkilerin ne şekilde derinleştirilebileceği ele alındı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirveyi değerlendirdiği açıklamasında, "Aldığımız kararlarla Türkiye-Afrika ilişkilerinin geleceğine damga vuracağız." dedi.

"Türkiye'nin nüfuzu artıyor"
İstanbul'daki zirveye işaret eden Foreign Policy, Türkiye'nin Afrika'da etkisini gün geçtikçe artırdığına dikkat çekti. Programın, Türkiye'nin "kıtadaki artan nüfuzunu yansıttığı" kaydedildi.

"ABD için dış politika sorunu"
Haberde, "Türkiye'nin Afrika'da daha fazla nüfuz sahibi olması halinde, çok sayıda üst düzey katılımcının varlığı ABD için bir dış politika sorunu olarak görülebilir" denildi.

Türkiye'nin, 2019'da Libya iç savaşına müdahalesinden bu yana Afrika'da alanını istikrarlı bir şekilde genişlettiği, kıtadaki yatırımları arasında Gana'da bir cami, Senegal'de bir olimpik havuz ve Somali'de 10 bin yerel askerin eğitildiği bir askeri üs bulunduğu hatırlatıldı.

Nijerya ile kritik görüşme
Erdoğan'ın son olarak Nijerya ile daha yakın ilişkiler kurmak istediği, Türk savunma yetkililerinin ocak ayında Nijerya'nın başkenti Abuja'da yetkililerle görüşeceği bilgisine yer verildi.

Nijerya Devlet Başkanlığı'ndan yapılan "Türk teknolojisi, ülkeyi teröristlerden kurtarma sürecini ve çabalarını kesinlikle hızlandıracaktır" açıklamasına işaret edilirken, Fas ve Tunus'un ilk Türk SİHA'larını eylül ayında aldığı anımsatıldı.

"Erdoğan Afrika dostu"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Afrika dostu" olduğu, geçen ekim ayında Angola, Nijerya ve Togo'yu kapsayan dört günlük kıta turuna çıktığı kaydedildi.

Artan ticaret hacmi
Öte yandan, Türkiye'nin kıtadaki yatırımlarının 2003'te 5.4 milyar dolar olduğu, bunun 2020'de 25.3 milyar dolara yükseldiğinin altı çizildi.

 

Rakamlarla Türkiye-Afrika ilişkileri
Bu arada 2021'in ilk 11 ayındaki ticarette 30 milyar doları yakalayan Türkiye, kıta çapındaki yatırımlarında 6 milyar dolara ulaştı. 2005'te 12 olan kıtadaki büyükelçilik sayısı bu yıl itibarıyla 43'e çıktı. Ankara'da 10 Afrika ülkesinin büyükelçiliği varken, bugün bu sayı 37 olarak kayıtlara geçmiş durumda.

Erdoğan, "Dünyadaki en büyük diplomatik temsilciliğimizi Somali'de açtık. Türkiye Burslarımızdan yararlanan Afrikalı öğrencilerin sayısı 14 bini aştı" açıklamasını yapmıştı.

30 Afrika ülkesine 50 ziyaret
"Bugüne kadar 30 Afrika ülkesine 50 ziyaret gerçekleştirdim" diyen Erdoğan, şu ifadeleri kullanmıştı:

"Bu ziyaretlerde her türlü zorluğa rağmen yılmadan çalışan, ter döken, hayata umutla sarılan mütevekkil insanlar gördüm. Afrikalı kardeşlerimizin gayreti, mücadelesi ve azmine daima büyük bir saygı ve hayranlık duydum."

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
O ülke durmadan Bitcoin alıyor!

O ülke durmadan Bitcoin alıyor!