20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Dünya Azerbaycan’dan dünyaya çağrı: Durdurun

Azerbaycan’dan dünyaya çağrı: Durdurun

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Ermenistan'da bulunan Metsamor Nükleer Santrali'nin büyük bir tehlike oluşturduğunu belirten bir mesaj yayımlayarak dünyaya çağrıda bulundu.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Azerbaycan’dan dünyaya çağrı: Durdurun

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Ermenistan'da bulunan Metsamor Nükleer Santrali'nin dünyanın en tehlikeli nükleer santrallerinden biri olduğuna dikkati çekerek, santralin kapatılması için dünya kamuoyuna harekete geçme çağrısında bulundu. Avrupa Birliği'nin 2020'de Ermenistan'a Metsamor'u kapatma çağırısında bulunduğu hatırlatılan açıklamada, 'Tüm ilgili uluslararası kurumları, nükleer güvenlik ve çevre ile ilgilenen sivil toplum kuruluşlarını ve bölge ülkelerini potansiyel felaketin önlenmesi konusunda halkı bilinçlendirmeye ve Metsamor Nükleer Santrali'nin kapatılması için çabaları harekete geçirmeye çağırıyoruz.' denildi.

Bakanlık, Çernobil Nükleer Santrali'nde meydana gelen patlamanın yıl dönümü dolayısıyla yazılı açıklama yayınladı.

Açıklamada, Azerbaycan'ın da Çernobil faciasından etkilenen ülkelerden olduğu, yardıma gönderilen 7 bin Azerbaycan vatandaşından 2 bininin daha sonra vefat ettiği, 5 bin kişinin ise yaşananlar nedeniyle muzdarip olduğu belirtildi.

Nükleer santrallerin güvenliğinin yalnızca bulundukları ülkeleri değil komşu ülkeleri de tedirgin etmesi gerektiği belirtilen açıklamada, Ermenistan'da bulunan Metsamor Nükleer Santrali ile bağlantılı risklerin, uluslararası toplum tarafından kapsamlı bir şekilde gözden geçirilmesi gerektiği ifade edildi.

Metsamor Nükleer Santrali'nin Çernobil'de kullanılan benzer teknolojiyle inşa edildiği ve aktif sismik bölgede bulunduğu hatırlatılan açıklamada, "Eski teknolojisi ve hassas konumu nedeniyle Metsamor, dünyanın en tehlikeli nükleer santrallerinden biridir. Çeşitli uluslararası kuruluşların tesisi 'tüm bölge için tehdit' olarak nitelendiren uyarılarına rağmen Ermenistan, Metsamor'u kullanmaya devam ediyor." denildi.

Avrupa Birliği'nin 2020'de Ermenistan'a Metsamor'u kapatma çağırısında bulunduğu hatırlatılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"Metsamor'da eski teknolojinin kullanılması ve güvenlik düzenlemelerine uyulmaması, daha geniş bölge için ciddi çevre sorunları oluşturmaktadır.

İlaveten, yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyum gibi nükleer madde kaçakçılığının tekrarlanması, santralin ve nükleer materyallerinin uygun şekilde korunmasıyla ilgili endişeleri artırmaktadır.

Tüm ilgili uluslararası kurumları, nükleer güvenlik ve çevre ile ilgilenen sivil toplum kuruluşlarını ve bölge ülkelerini potansiyel felaketin önlenmesi konusunda halkı bilinçlendirmeye ve Metsamor Nükleer Santrali'nin kapatılması için çabaları harekete geçirmeye çağırıyoruz."


Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
O ülke yeniden okulları kapattı

O ülke yeniden okulları kapattı