24 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
AÇIK
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Dünya BAE'li şirketten Türkiye için yeni karar

BAE'li şirketten Türkiye için yeni karar

Birleşik Arap Emirlikleri merkezli lojistik şirketi Dubai Port World'den Türkiye yatırımları konusunda açıklamalar geldi. Şirket, 2022 yılında Türkiye yatırımlarına devam edileceğini duyurdu.  

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
BAE'li şirketten Türkiye için yeni karar

BAE ile normalleşen ilişkiler yatırımın da rotasını değiştirdi. BAE’den savunma, tarım, enerji, gıda ve bilişim sektörlerine 10 milyar dolar yatırım planlanıyor. Ticaretin de yüzde 40 artması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iki günlük resmi ziyaret için gittiği Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) başkenti Abu Dabi'den iş dünyası eli dolu döndü. 10 milyar dolarlık yatırım için kollar sıvandı. Körfez'den başta savunma sanayisi olmak üzere tarım, enerji, gıda ve bilişim sektörlerine de yatırım planlanıyor. Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan'ın 24 Kasım'daki Türkiye ziyaretinde enerji finans ve ticaret alanlarını kapsayan 10'dan fazla anlaşma imzalandı. Ek olarak da Türkiye'de 10 milyar dolar seviyesinde bir fon oluşturuldu.

İki ülke arasında yatırımlara bakınca Türkiye'de BAE'nin son yılların en büyük yabancı yatırım anlaşmalarından bazılarına imza attığı görülüyor. BAE, Türkiye'de en çok yatırım yapan 15 ülke arasında yer alıyor. 2020'de Türkiye'ye doğrudan 5 milyar dolar yatırım yapıldı. Türkiye'nin de 2019'da BAE'ye yatırım miktarı 310 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye'nin başlıca ihraç ürünleri, kıymetli taşlar ve metaller, makinalar ve elektrikli cihazlar
İki ülke arasındaki ticarette de hızlı bir gelişim var. Petrol dışı ticaret geçen yıl 2020'ye oranla yüzde 54 artışla 13.7 milyar dolara ulaştı. Türkiye BAE'nin 11'inci büyük ticaret ortağı. BAE ise Türkiye'nin ikili ticaret hacmi en yüksek olan ülkeler sıralamasında 12'nci sırada geliyor. İki ülke arasında 2019'da ticaret hacmi 7.3 milyar dolardı. 2020 ve 2021'de bu rakam 8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. İlişkilerin normalleşmesiyle Birleşik Arap Emirlikleri'yle ticaret hacminin yüzde 40 artacağı tahmin ediliyor. Türkiye'nin başlıca ihraç ürünleri, kıymetli taşlar ve metaller, makinalar ve elektrikli cihazlar. Türkiye'nin BAE'den ithal ürünleri arasında ise altın, alüminyum, mücevherat, petrol yağları, kimyasal maddeler ve demir başı çekiyor.

İlgi bir hayli büyük
DIŞ Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, BAE ile ekonomide yeni ve güçlü bir sürecin başladığını belirterek, "Tarım, gıda, enerji, bilişim, savunma sanayi başta olmak üzere birçok sektörle ilgili olduklarını beyan ettiler. Türkiye'de yatırım yapma iştahları çok yüksek" dedi. En kısa sürede İstanbul ya da BAE'de ticaret ve sanayi odası federasyonları ile seri toplantılara başlayacaklarını anlatan Olpak, "Öncelikle bize çok güçlü bir müteahhitlik sektörümüz olduğunu ve bu kasımızdan faydalanmak istediklerini söylediler. 'Bizim bu alanda açığımız ve ihtiyacımız var' dediler. Biz de başta bu alan olmak üzere seri toplantılarla 10-15'er kişilik gruplar halinde görüşmeler gerçekleştireceğiz" diye konuştu.


BAE şirketinden açıklama
BIRLEŞIK Arap Emirlikleri'nin Gayrisafi Yurtiçi Hasılası'nın üçte birinden fazlasını gerçekleştiren Dubai ekonomisinde, tedarik zincirinin her alanında olduklarını belirten DP World Yarımca CEO'su Kris Adams, "Türkiye'de 46 bin hektarlık alanda 700 kişilik bir ekiple hizmet veriyoruz. Uzun süredir Türkiye'nin potansiyelini takip ederek yatırıma devam ediyoruz. 50 milyon doları 2020'de olmak üzere yaptığımız 600 milyon dolar yatırımla Marmara'nın en büyük konteyner limanlarından biriyiz. Son 10 yılda Türkiye limanlarına çok sayıda yabancı yatırım yapıldı. Önümüzdeki 10 yıl içinde bu yatırımların artacağını öngörüyoruz. Biz de Türkiye'nin gerek coğrafi konumu gerek potansiyeline olan inancımızla 2022'de de yatırımlarımıza devam edeceğiz" dedi.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İsrail’den Ankara ziyareti öncesi flaş çıkış!

İsrail’den Ankara ziyareti öncesi flaş çıkış!