BM Güvenlik Konseyinde (BMGK) barış gücü operasyonlarına ilişkin oturum düzenlendi.
Üye ülkeleri bilgilendiren Lacroix, BM barış gücü operasyonlarının kurulduğu dönemde asli görevinin tarafsız gözlem sağlamak, raporlama yapmak ve çatışmaların barışçıl yollarla çözümünü hedefleyen siyasi süreçlere güven inşa edici destek sunmak olduğunu söyledi.
Ateşkeslerin etkin şekilde izlenmesinin barış gücünün temel ilkeleri olan rıza, tarafsızlık ve güç kullanımından kaçınmaya sıkı sıkıya bağlı kalınmasını gerektirdiğinin altını çizen Lacroix, "Bu ilkeler, barış gücü unsurlarının her zaman güvenilir ve tarafsız gözlemciler olarak görülmesini ve sahadaki olayları doğru şekilde kaydedip raporlayabilmelerini temin ediyor." ifadesini kullandı.
Lacroix, BM barış gücü operasyonlarının faaliyet yürüttüğü ortamların giderek daha dinamik hal almaya başladığını belirterek "Farklı alanlar arasındaki sınırları bulanıklaştıran hibrit tehditler artıyor. Bu bağlamda ateşkes izleme faaliyetleri, artık sadece sahada bulunmakla sınırlı kalmıyor. Aynı zamanda olup biteni hızla kavrama ve buna uygun şekilde harekete geçmeyi de zorunlu kılıyor." değerlendirmesinde bulundu.
Bu nedenle barış gücü operasyonlarının geleneksel fiziksel alanların ötesine uzanan tehditleri de kapsamak zorunda kalacağına işaret eden Lacroix, "Etki operasyonları, siber saldırılar ve diğer hibrit tehditler, mevcut geleneksel modellerimizi zorlamakta ve yenilikçi, taze yaklaşımlar geliştirilmesini gerekli kılmaktadır." diye konuştu.
Lacroix, bu süreçte üye devletlerin, ev sahibi hükümet ve tarafların ve daha da önemlisi Konseyin, barış gücü operasyonlarına vereceği desteğin kilit öneme sahip olduğunu dile getirdi.
Barış uğruna hayatını kaybeden ve yaralanan cesur barış gücü personelini de anan Lacroix, bu kişilerin aileleri ve yakınlarıyla tam dayanışma içinde olduklarını ifade etti.
"Lübnan'da kalıcı ateşkes öncelik olmalı"
BM Lübnan Geçici Barış Gücü Misyonu (UNIFIL) Başkanı ve Komutanı General Aroldo Lazaro da üye ülkelere UNIFIL operasyonlarıyla ilgili bilgi verdi.
Tarafların, BM Güvenlik Konseyinin (BMGK) 1701 sayılı kararı kapsamındaki yükümlülüklerini farklı şekillerde yorumlamaya devam ettiğine dikkati çeken Lazaro, çatışmaların sona erdirilmesine ilişkin mevcut stratejik bağlamın ve güç dengesinin önemli ölçüde değiştiğinin altını çizdi.
Lazaro, bu doğrultuda kalıcı ateşkese yönelik yavaş ama ilerleyen sürecin başladığını ancak hayata geçmesinin uzun zaman alabileceğini belirtti.
Dezenformasyon ve yanlış bilgilendirmenin UNIFIL'in karşı karşıya olduğu artan tehditler arasında yer aldığına dikkati çeken Lazaro, "Bu tür zorluklar, güvenilirliğimizi korumamızı, tarafsızlığımızı ortaya koymamızı, güven inşa etmemizi ve operasyonlarımızın etkinliğini artırmamızı zorunlu kılıyor." değerlendirmesinde bulundu.
Lazaro, UNIFIL'in Lübnan Silahlı Kuvvetlerine verdiği desteğin parçası olarak sahadaki varlığının, Lübnanlı mültecilerin geri dönüş süreci açısından güven verici bir unsur da olduğunu belirterek "Kalıcı bir ateşkese yönelik siyasi sürecin öncelik haline gelmesi gerekmektedir." görüşünü paylaştı.
UNIFIL'in görev yetkisi çerçevesinde kendini uyarlamaya ve teknolojinin sunduğu imkanlardan da yararlanarak kapasitesini geliştirmeye devam edeceğinin altını çizen Lazaro, "UNIFIL, yanlış bilgilendirmeyi önlemek adına net mesajlar vermeye çalışarak BMGK’nin 1701 sayılı kararının tam anlamıyla uygulanması ve çatışmaların sona erdirilmesi yönündeki çabalara destek sunmayı sürdürecektir." dedi.