Türkgün Dünya Çikolata tehlikede! 2030 kritik tarih!

Çikolata tehlikede! 2030 kritik tarih!

Batı Afrika ülkesi Fildişi Sahili’nde kakao üreticileri, iklim değişikliği, düşük fiyatlar ve adil olmayan ticaret koşulları nedeniyle verimlilikte ciddi düşüş yaşandığını belirterek, önlem alınmaması halinde 2030 yılına kadar tüm kakao ağaçlarının yok olabileceği uyarısında bulundu.

KAYNAK: Indepented

Dünyanın en büyük kakao üreticisi konumundaki Fildişi Sahili’nde özellikle Bafing-Tonkpi bölgesinde faaliyet gösteren çiftçiler, küresel piyasalara, başta İngiltere olmak üzere Avrupa ülkelerine kakao tedarik ediyor.

Ancak yıllardır süregelen düşük fiyat politikaları ve yeterli yatırım yapılamaması, üreticileri büyük bir krizin eşiğine getirmiş durumda.

Yeyasso adlı çiftçi kooperatifi, son yıllarda 5 bin üreticisinden elde edilen kakao miktarının yüzde 30 oranında azaldığını, bunun da birçok çiftçiyi kauçuk ve palmiyeye yönelttiğini açıkladı.

İklim krizi verimliliği düşürüyor

Yeyasso çiftçi liderlerinden Biabate Posseni, yağmur ve güneşin düzensiz hale gelmesi nedeniyle ürünlerin zarar gördüğünü belirtti.

Posseni, “Yağmur beklediğimizde gelmiyor, güneş olması gereken zamanlarda ise yoğun yağışlarla karşılaşıyoruz. Bu şekilde devam ederse 2030 yılına kadar kakao ağaçlarımız kalmayabilir” dedi.

Bogouine bölgesinde çiftçilik yapan Vemo Bakayoko ise, çiftliğinde 10 yıl önce yılda 700 kilogram kakao üretirken, bu miktarın geçen yıl 300 kilograma kadar düştüğünü aktardı.

Bakayoko, “Hastalıklardan dolayı üretim neredeyse yarıya indi. Her yıl neyle karşılaşacağımızı bilemiyoruz,” diye konuştu.

Virüsler ve hastalıklar yayılıyor
Bölgedeki bir diğer sorun ise kakao ağaçlarını etkileyen “şişkin sürgün hastalığı” olarak bilinen viral bir enfeksiyon.

2016 yılında bu hastalık nedeniyle dört hektarlık çiftliğini kaybeden çiftçi Fabrice Flan, “Tüm çiftliğim yok oldu. Bu benim tek gelir kaynağımdı,” diyerek durumu özetledi.

Çözüm önerileri ve hükümet politikaları

Fildişi Sahili Tarım Bakanlığı bölge direktörü Thomas Adei, hükümetin temel politikası olarak tarım ormancılığını desteklediklerini belirtti.

Üreticilere çiftliklerine meyve ve gölge ağaçları dikmeleri çağrısında bulunduklarını kaydeden Adei, 1960’lı yıllarda üretimin artmasına rağmen ormanların aşırı tüketildiğini, bunun da uzun vadede verimliliği ciddi biçimde azalttığını vurguladı.

Avrupa’da yürürlüğe giren ormansızlaşmaya karşı düzenlemelere hazırlık kapsamında, ülkede üretici kimlik kartları oluşturuluyor ve her çiftliğin üretim verileri kayıt altına alınıyor.

Adil ticaret modeli umut vadediyor

Fairtrade sertifikalı Yeyasso Kooperatifi, “Ortak Etki” (Shared Impact) adlı yeni bir pilot projeyle daha sürdürülebilir bir model üzerinde çalışıyor. Bu girişim kapsamında İngiltere merkezli M&S süpermarket zinciriyle uzun vadeli tedarik sözleşmeleri yapılması hedefleniyor.

Kooperatif Başkanı Doumbia Abou Zeid, bu sayede Fairtrade koşullarında satılan kakao oranını yüzde 20’den yüzde 40’a çıkarmayı, çiftçilere yapılan prim ödemelerini artırmayı ve çevresel projeleri desteklemeyi amaçladıklarını söyledi.

Fairtrade Vakfı Ortaklıklar Direktörü Kerrina Thorogood ise, “Bu model, sürdürülebilirlik çabalarını büyütmek için şirketleri birlikte hareket etmeye teşvik ediyor. Parçalı projeler yerine ortak hareketle daha büyük etki sağlanabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Uzmanlara göre kakao sektörünün sürdürülebilirliği için uluslararası paydaşların, özellikle de alıcı ülkelerin sorumluluk alması ve üreticilerle adil iş birlikleri kurması hayati önem taşıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Gündem MHP'li Özdemir’den Kayseri’ye yatırım müjdeleri

MHP'li Özdemir’den Kayseri’ye yatırım müjdeleri

MHP'li İsmail Özdemir’den Kayseri’ye yatırım müjdeleriMHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, Kayseri’nin Pınarbaşı, Sarız ve Bünyan ilçelerine yeni yapılacak kamu ve özel sektör yatırımlarının müjdelerini sosyal medya hesabı üzerinden duyurdu.

MUHABİR: Beybin Usanmaz

Özdemir yaptığı açıklamada Sarız ilçe merkezinin içme suyu alt yapısının 20 milyon TL’yi aşan yatırımla Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı KASKİ tarafından yenileneceğini, ilave olarak Sarız’a bağlı olan tüm mahallelerde hayvancılığın desteklenmesi için hayvan sulaklarının dağıtımının yakında başlayacağını duyurdu.

Pınarbaşı ilçesinde yapılacak özel sektör yatırımı ile Çerkes Karaboğaz mahallesinde manganez maden tesisinin kurulacağını, böylelikle doğrudan 50 ile 100 kişi arasında yeni istihdam oluşturulacağını, dolaylı olarak ise başta ilçede taşımacılıkla uğraşan esnaflar olmak üzere ilave iş ve istihdamların da hayata geçirileceğini belirtti. 

Özdemir, son olarak Bünyan ilçesinde yapılması planlanan yeni hükümet konağı için arsa sorununun, Sağlık Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı arasında çözüldüğünü ifade etti. 2027 yılına kadar yapımının tamamlanması planlanan Bünyan Hükümet Konağı projesi için 144 milyon TL ödenek ayrıldığını belirten Özdemir, toplam 3600 metrekareyi bulacak proje inşaatının yakında başlayacağını söyledi.

Kayseri ilçelerine yapılacak yeni yatırımları değerlendiren Özdemir, “İlçelerimizin daha da kalkınması ve gelişmesi için Milliyetçi Hareket Partisi olarak çalışmalarımızı her zaman olduğu gibi gayret ve aşkla sürdüreceğiz” dedi.

Yapmış oldukları çalışmalar sonucunda sadece 2025 yılında Kayseri’ye, alt ve üst yapı, sağlık, eğitim, turizm ve ulaşım gibi alanlarda yaklaşık olarak 500 milyon TL yatırımın gelmesine vesile olduklarını belirten Özdemir, “Cumhur İttifakı’nın Kayseri’ye gösterdiği hassas hizmet anlayışı ve yatırımları inşallah bundan sonra da artarak devam edecektir. Hükümetimizin şehrimize gösterdiği duyarlılık ve yakın ilgileri için başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere bakanlarımıza teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *