20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Dünya Doğu Türkistan belgelerini imha ediyorlar

Doğu Türkistan belgelerini imha ediyorlar

Doğu Türkistan'daki yaşanan vahşete ait bilgilerin dünya kamuoyuna sızdırılmasının ardından harekete geçen Çin yönetimi, bu durumun tekrarlanmaması için Sincan bölgesel hükümeti yetkilileriyle üst düzey toplantılar gerçekleştirerek 'belgeleri imha etme' konusunda iş birliği içine girdi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Doğu Türkistan belgelerini imha ediyorlar


Müslüman Uygur Türklerine uyguladığı sistematik soykırımın dünyaya duyurulmasından korkan komünist Çin hükümeti, işkence belgelerinin sızdırılmasıyla beraber yeni önlemler almaya başladı.

Associated Press'in Sincan'da hükümet çalışanlarına yakın kişilere dayandırdığı habere göre, Çinli yetkililerin, Sincan bölgesel hükümeti yöneticilerine toplama kamplarındaki kişilere dair yazılı belgeleri yakma, bilgisayarları imha etme, ofislerdeki internet bağlantılarını sökme, bilgileri sağlam yere nakletme, hackerlerın ulaşamayacağı güvenli alanlar oluşturulması gibi talimatlar verdiği öğrenildi.

Belgelerin doğruluğunu reddedemediler
Bölgede yaşayan Uygurlara göre gizli belgelerin yayınlanması, Pekin'deki merkezi hükümeti Sincan hükümeti üzerinde daha fazla baskı yapmaya zorladı.

Uygur Türklerine uygulanan sistematik soykırım ve baskı yönetiminin duyulmasını istemeyen Çin hükümeti, sızdırmaların yaşandığı Ekim ayından beri kontrollerini daha da sıkılaştırdı. Gizli belgelerin basına sızmasının ardından geniş çaplı soruşturmalar başlatıldığı, şu ana kadar kaç kişinin gözaltına alındığının bilinmediği ancak bu rakamın çok sayıda kişiyi kapsadığı belirtiliyor.

Sincan yetkilileri ve Çin Dışişleri Bakanlığı, bugüne kadar sızdırılan belgelerin doğruluğunu reddetmediler ancak bu belgelerin 'kötü niyetli olarak çarpıtılmış' olduğunu ifade ederek konuyu kapatmaya çalıştılar.

Çin'in Müslüman Uygurlara soykırımı
Komünist Çin hükümeti, yaklaşık 11 milyon Uygur Türkünün yaşadığı Sincan'da inşa ettiği toplama kamplarıyla, 'terörist' iftirasında bulunduğu masum insanlara işkence uygulayarak onların dil, din ve kültürlerini yok etmeye çalışıyor. Çinlilerin 'mesleki eğitim kampı' adını verdiği toplama kamplarında 1 milyonun üzerinde Uygur Türkünün bulunduğu biliniyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Önemli gelişme! Türkiye başlayabilir

Önemli gelişme! Türkiye başlayabilir