21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Dünya Çok konuşulacak sözler: Türkiye bölgenin de ötesine geçen bir liderlik sergiliyor

Çok konuşulacak sözler: Türkiye bölgenin de ötesine geçen bir liderlik sergiliyor

Avrupa'da enerji ve gaz tedarik sıkıntısının giderek arttığına dikkat çeken İtalya Uluslararası Politika Araştırmaları Merkezi Türkiye Uzmanı Dr. Valeria Giannotta, Türkiye'nin tahıl koridorunun yeniden açılmasında önemli bir liderlik sergilediğini söyleyerek "Türkiye'nin burada önemli bir rol oynadığını söylememiz gerekiyor. Bu liderlik bölgenin de ötesine geçen bir liderlik" ifadelerini kullandı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Çok konuşulacak sözler: Türkiye bölgenin de ötesine geçen bir liderlik sergiliyor

İtalya Uluslararası Politika Araştırmaları Merkezi Türkiye Uzmanı Dr. Valeria Giannotta katıldığı Siyaset ve Yeni Açılımlar Forumu'nda Avrupa'nın enerji ve gaz tedariğinde sıkıntı yaşadığını belirtti.

Rusya ile diyalog kanallarının kapatılmasının büyük krizlere yol açtığını belirten Giannotta, "Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin arasındaki son diyaloğun özellikle enerji odaklanması ve Türkiye'nin Rus gazını Avrupa'ya taşımadaki rolü küresel liderliğini de kanıtlayan birisi oldu" dedi.

"Takdir edilen bir duruş"
Tahıl koridorunun yeniden açılmasıyla alakalı Türkiye'nin önemli liderlik sergilediğini belirten Dr. Valeria Giannotta, "Rusya ile diyalog kanalları tamamıyla kapatıldı ve sonuçta karşımıza çok büyük bir kriz çıktı. Ne ile alakalı? Öncelikle enerjiyle alakalı sonrasında da ekonomiyle alakalı. Türkiye'nin burada önemli bir rol oynadığını söylememiz gerekiyor. Bu liderlik bölgenin de ötesine geçen bir liderlik. Yani bunun küresel bir boyutu var. Burada Türkiye'nin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son başarısına değinmek istiyorum. Tahıl koridorunun yeniden açılması, biliyorsunuz bu kapatılmıştı Rusya tarafından aynı zamanda tabii ki Türkiye'ye geçtiğimiz yaz kurulan bu koridorun da en önemli ayaklarından bir tanesiydi ve merkezde zaten İstanbul'da ve burada çok net bir şekilde aslında Türkiye'nin, Ankara'nın dengeleyici diplomasisinin büyük bir rolü oldu ama sadece bu kadar da değildi. Bu aynı zamanda uluslararası toplum tarafından takdir edilen bir şey" ifadelerini kullandı.

"Türkiye enerji üssüne dönüştü"
Avrupa'da enerji ve gaz tedarik sıkıntısının gittikçe arttığını belirten Giannotta, "Avrupa ülkeleri, ülkem İtalya tek tek başka ülkelerin kapısını çalıyor. Gaz veya enerji temin etmeye çalışıyor. Türkiye ise coğrafi konumu ve vizyonu sayesinde bir enerji üssüne dönüştü. Rusya'dan, Kafkaslardan diğer Ortadoğu bölgelerinden gelen gaz Avrupa'ya Türkiye üzerinden ulaşıyor. Tabii burada Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin arasındaki son diyaloğun özellikle enerji odaklanması ve Türkiye'nin Rus gazını Avrupa'ya taşımadaki rolü küresel liderliğini de kanıtlayan birisi oldu" dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
O ülke gaza bastı: Hedef, yılda 20 milyon ton petrolün...

O ülke gaza bastı: Hedef, yılda 20 milyon ton petrolün...