24 Şubat’ta Rusya-Ukrayna Savaşı başladı. "Açık kapı" politikası izleyen NATO, en son 2020’de Kuzey Makedonya’yı bünyesine katarak üye sayısını 30’a çıkardı.
NATO, son olarak İsveç ve Finlandiya’yı ittifaka dahil etmek istediğini açıkladı.
İsveç ve Finlandiya, resmi olarak başvuru yapacaklarını duyurdu. Ancak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, başta PKK ve FETÖ olmak üzere, terör örgütlerine destek verdikleri gerekçesiyle, bu iki ülkenin üyeliğine “Olumlu bakmadığını” açıkladı.
ABD ve İsveç’ten cevap geldi.
ABD: Durumu netleştirmeye çalışıyoruz
Pentagon Basın Sözcüsü John Kirby, “Türkiye’nin duruşunu anlamak için uğraşıyoruz. Durumu netleştirmeye çalışıyoruz. Türkiye önemli bir NATO müttefiki ve Ukrayna konusundaki duruşu çok değerli. Bu durum değişmeyecek” dedi.
İsveç'ten tehdit: Bizimle iyi geçinin
İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, küstah bir açıklamayla Türkiye’yi tehdit etti:
“NATO’daki bütün ülkelerin desteğini istiyoruz. NATO’nun önemli ülkeleri bizim arkamızda. Bizimle ve o ülkelerle iyi geçinmek, Türkiye’nin çıkarına olur.”
Ann Linde, 2020 ve 2021’de, terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı YPG’yi ziyaret etti.
İsveç parlamentosunda, PKK ile bağlantılı 6 milletvekili bulunuyor.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Irak, Suriye ve Türkiye’de yaptığı operasyonlarda, terör örgütü PKK’nın elindeki İsveç yapımı At-4 roketatarları ele geçirildi. Bu silahların, askerleri şehit eden saldırılarda kullanıldığı tespit edildi.
İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı YPG’ye yılda 376 milyon dolar yardım yapacaklarını açıkladı.
İsveç’te terör örgütü PKK’yı destekleyen ve öven mitingler yapılmasına izin veriliyor. İsveç, PKK’yı terör örgütü olarak tanımlasa da, PKK üyelerini Türkiye’ye teslim etmiyor.
FETÖ üyeleri, İsveç’te serbestçe dolaşıyor. Türkiye’nin taleplerine rağmen FETÖ üyeleri iade edilmiyor.
İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde YPG'ye karşı başlattığı askeri operasyonlardan sonra, Avrupa Birliği ülkelerine "Türkiye'ye silah ambargosu koyun" dedi. İsveç, Türkiye'ye silah ambargosunu ilk uygulayan Avrupa Birliği ülkelerinden biri oldu.