22 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
PARÇALI BULUTLU
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Dünya DSÖ'den AB'ye eleştiri: Salgın sürecini uzatabilir

DSÖ'den AB'ye eleştiri: Salgın sürecini uzatabilir

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), AB tarafından aşı ihracatını kontrol etmek amacıyla başlatılan ihracat prosedürünü eleştirdi. DSÖ, bu ve bunun gibi önlemlerin salgını uzatma riski taşıdığını söyledi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
DSÖ'den AB'ye eleştiri: Salgın sürecini uzatabilir

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), aşı ihracatını kontrol etmek için Avrupa Birliği (AB) tarafından başlatılan ihracat prosedürünü eleştirerek bu tür önlemlerin salgını uzatma riski taşıdığını ifade etti.

AB, İngiliz-İsveç ortaklı ilaç şirketi AstraZeneca ile aşı tedariki konusunda yaşanan tartışmaların ardından birlik topraklarında üretilen aşıların ihracına kontroller getirileceğini duyurdu.

AB'nin aşıların ihracatını kontrol etmek için kontrol mekanizması başlatma kararı, Covid-19 aşısı üreten AstraZeneca'nın Avrupa ülkelerine teslimatlarında gecikme yaşanacağını duyurması ile başlayan kriz sırasında geldi.

Avrupa Komisyonu, aşıları devletler tarafından verilen 'ihracat iznine' tabi tutan yönetmeliği kabul ederken, Ticaretten Sorumlu Komisyon Üyesi Valdis Dombrovskis kurulan mekanizmanın amacının aşı üretimi hakkında kesin bilgi sahibi olmak ve şirketlerin bunları nereye göndermek istediklerini bilmek olduğunu açıkladı.

‘ÇOK ENDİŞE VERİCİ’

Dünya Sağlık Örgütü, AB'nin ihracat izni hamlesini 'çok endişe verici bir eğilim' şeklinde nitelendirerek kınadı. İlaçlara erişimden sorumlu birimin genel müdür yardımcısı Mariangela Simao, "Küresel bir kamu malı olarak kabul edilebilecek şeylerin ihracatı üzerinde kısıtlamalar görmek her zaman bir endişe konusudur" dedi.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus ise 'aşı milliyetçiliğinin' salgın sürecini uzatabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Ghebreyesus, aşı istiflemenin küresel eşitsizliği daha da genişletebilecek bir 'ahlaki başarısızlık' olmasının yanı sıra, 'salgını sürdüreceğini ve küresel ekonomik iyileşmeyi yavaşlatacağını' dile getirdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Meteorolojiden '1987 kışı’ cevabı: O kış bu kış değil

Meteorolojiden '1987 kışı’ cevabı: O kış bu kış değil