Türkgün Dünya DSÖ'den korkutan açıklama!

DSÖ'den korkutan açıklama!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Kovid-19'un küresel olarak hala önemli risk oluşturduğunu bildirdi.

MUHABİR: Beybin Usanmaz

DSÖ'nün pandemi hazırlığı uzmanlarından D. Maria Van Kerkhove, X üzerinden yaptığı paylaşımda, Kovid-19'un toplumda ortaya çıkardığı riskin küresel olarak yüksek olduğunu belirtti.

Van Kerkhove, vaka bazlı raporlamanın güvenilir belirteç olmadığını, dünyanın her yerinde Kovid-19 patojeninin yayılmaya devam ettiğini aktardı.

Hastalığın sirkülasyon seviyesinin bildirilenden 19 kat daha yüksek olduğunu ifade eden Van Kerkhove, aylık 10 bin kişinin Kovid-19'dan öldüğünü gösteren verilerin sadece 50 ülkeden alındığının altını çizdi.

Van Kerkhove ayrıca, aralıkta bir önceki aya göre Kovid-19 nedeniyle hastaneye yatışlarda yüzde 42, yoğun bakıma kaldırılan hasta sayısında yüzde 62'lik artış olduğu bilgisini paylaştı.

Kaynak: AA

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Sağlık Patates ishale iyi gelir mi?

Patates ishale iyi gelir mi?

Diyare (ishal) durumunda doğru beslenme oldukça büyük bir öneme sahiptir. Uzmanlar, ishal tedavisinde bol miktarda sıvı alımını ve ishal ile mücadele eden bazı gıdaların tüketilmesini tavsiye etmektedir. Patates de ishale karşı faydalı yiyecekler arasında yer almaktadır. Peki, patates gerçekten diyareyi iyileştirir mi?

MUHABİR: Çiğdem Özkan

Diyare, günde üç veya daha fazla sulu dışkılama yapmaktır. Çoğunlukla bakteriler, virüsler veya parazitler ishalin nedeni olmaktadır. İshal tedavisinde bazı gıdalar da yardımcı olabiliyor. Peki, patates diyareyi durdurur mu?

Dünya çapında sık görülen bir sağlık sorunu olan diyare, kontamine yiyecekler ve içeceklerin tüketilmesi, hijyen eksikliği, enfeksiyonlar, gıda alerjileri ve ilaçların yan etkileri gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıkabiliyor. Diyareye karın ağrısı, gaz, şişkinlik, karın krampları ve yüksek ateş gibi belirtiler de eşlik edebiliyor.

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri'ne (CDC) göre diyare, dünya genelinde her 9 çocuktan birinin ölümüne yol açmakta ve 5 yaş altındaki çocuklar arasında ikinci en yaygın ölüm nedenidir. Zamanında tedavi edilmezse, diyare ölümcül sonuçlar doğurabilir.

Diyare tedavisinde serum tedavisi ve ilaçların yanı sıra, patates de iyileşmeye yardımcı olabilir.

Patates İshale İyi Gelir Mi?

Patates, özellikle haşlanmış formuyla diyarenin hızla iyileşmesine yardımcı olmakta ve dışkılama süresi ile sıklığını azaltmaktadır. Bilimsel araştırmalar, patatesin diyareyi kesmeye yardımcı olduğunu ve iyileştirici etkisini doğrulamaktadır.

Patates tüketimi ve diyare üzerine yapılan bazı incelemeler şu şekildedir:

Güncel Gastroenteroloji Dergisi’nin Eylül 2016 sayısında yayımlanan "Diyare ve Beslenme" başlıklı çalışmada, diyarenin tedavisindeki ilk amacın kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin geri kazanılması olduğu, dışkı normale dönene kadar patates, muz, tuzlu kraker, pirinç gibi gıdaların diyete dahil edilmesi gerektiği belirtilmiştir.

Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi’nde Kasım 2016’da yayımlanan "0-3 Yaş Çocuğu Olan Annelerin İshalde Bilgi ve Uygulamaları" başlıklı çalışmada, ishali olan çocuklara haşlanmış patates yedirilmesinin diyarenin süresi ve dışkılama sıklığını azalttığı tespit edilmiştir.

Acta Paediatrica dergisinin 1992 Eylül sayısında yayımlanan "Akut diyare sırasında beslenmenin kalıcı diyare için bir risk faktörü olması" başlıklı bir diğer çalışmada ise, üç yaş altı çocuklarda diyare tedavisinde yapılan araştırmalarda, patates tüketiminin diyare üzerinde olumlu etkiler yarattığı gözlemlenmiştir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *