14 Eylül 2024
weather
27°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
AÇIK
27°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Dünya Guterres, Pasifik'e dikkati çekti: Dünya harekete geçmeli

Guterres, Pasifik'e dikkati çekti: Dünya harekete geçmeli

Tonga'da Pasifik liderleriyle görüştüğü toplantının ardından açıklamalarda bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres, deniz seviyesinin yükseldiğini ve bunun insan yapımı olduğunu ifade ederek, “Dünya harekete geçmeli ve çok geç olmadan SOS'e (acil durum sinyali) cevap vermelidir” dedi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Guterres, Pasifik'e dikkati çekti: Dünya harekete geçmeli
KAYNAK: Demirören Haber Ajansı

BM Genel Sekreteri Guterres, dünya liderlerini küresel emisyonları önemli ölçüde azaltmaya, fosil yakıtları hızla kullanımdan kaldırmaya ve insanları mevcut ve gelecekteki risklerden korumak için iklim adaptasyonu yatırımlarını büyük ölçüde artırmaya çağırdı. Guterres ayrıca Pasifik'teki iklim değişikliğiyle ilgili yeni bir araştırmayı açıklayarak, bölgenin deniz seviyesinde ve deniz sıcaklığındaki artışının küresel ortalamanın çok üzerinde olduğuna dikkat çekti.

“PASİFİK'İ KURTARIRSAK KENDİMİZİ DE KURTARIRIZ”

Guterres, "Bu çılgınca bir durum: yükselen denizler tamamen insanlığın yarattığı bir kriz. Yakında neredeyse hayal bile edilemeyecek bir ölçeğe ulaşacak ve bizi güvenliğe geri götürecek bir cankurtaran botu olmayacak. Ama Pasifik'i kurtarırsak, kendimizi de kurtarırız. Dünya harekete geçmeli ve çok geç olmadan SOS'a cevap vermelidir. Bugünkü raporlar, Güneybatı Pasifik'teki deniz seviyelerinin küresel ortalamadan daha fazla yükseldiğini, bazı yerlerde son 30 yıldaki küresel artışın iki katından fazla arttığını doğruluyor. Pasifik adaları benzersiz bir şekilde korunaklı, nüfusun yaklaşık yüzde 90'ı kıyıdan 5 kilometre uzaklıkta yaşıyor ve altyapının yarısı denize 500 metre uzaklıkta bulunuyor" dedi.

KÜRESEL SICAKLIK ARTIŞINA DİKKATİ ÇEKTİ

Guterres ayrıca 2023 yılında Pasifik'te çoğunluğu fırtına veya sellerle ilgili olmak üzere 34 'tehlikeli olay' bildirildiğini ve bunların 200'den fazla ölüme yol açtığını ve bölgedeki 25 milyondan fazla insanı etkilediğini ifade etti. Genel Sekreter Guterres küresel sıcaklık artışına da dikkat çekerek, ısınmanın 1,5 santigrat derece ile sınırlandırılmasının, dünyaya 'Grönland ve Batı Antarktika buzullarının geri döndürülemez çöküşünü ve beraberinde getireceği felaketleri önleme' konusunda mücadele şansı vereceğini vurguladı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
30 Ağustos'ta ek ders ücreti verilir mi? 30 Ağustos ek ders ücreti ne kadar?

30 Ağustos'ta ek ders ücreti verilir mi? 30 Ağustos ek ders ücreti ne kadar?