Türkiye'nin İsrail'le tüm ihracat ve ithalatı askıya almasıyla başlayan yeni dönem, Tel Aviv yönetimini köşeye sıkıştırdı. Ankara tarafından 2 Mayıs tarihinde duyurulan ticaret yasağı kararı, 7 Ekim'de başlayan savaşta İsrail'i hedef alan ilk ambargo niteliği taşıyordu.
Amerikan New York Times gazetesi Türkiye'nin hamlesini İsrail'i vuran en son uluslararası yaptırım olarak niteledi, Tel Aviv üzerindeki izolasyonun büyüdüğünü yazdı.
Alman medyasına konuşan İsrail Ulusal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü (INSS) kıdemli uzmanı Gallia Lindenstrauss, Türkiye'nin attığı radikal adımı 'çok ciddi ve şoke edici' bulduğunu söyledi, asıl bundan sonra yaşanabilecekler konusunda endişeli olduğunu getirdi.
Türkiye ve İsrail arasında 2023 yılında yaklaşık 7 milyar dolarlık ticaret gerçekleşti.
Ankara'nın Tel Aviv'le tüm ticari bağları koparmasına, haftalar sonra İsrail'den yanıt geldi. İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Türkiye ile İsrail arasındaki serbest ticaret anlaşmasını feshedeceklerini ve Türkiye'den ithal edilen mallara yüzde 100 ek gümrük vergisi uygulayacaklarını duyurdu.
TÜRKİYE'YE ALTERNATİF ARIYORLAR
Türkiye'nin uluslararası anlaşmaları ihlal ettiğini ileri süren faşist bakan Smotrich, misilleme planını kabinenin onayına sunacaklarını söyledi. Plan, Türkiye'den İsrail'e ihraç edilen mallara serbest ticaret anlaşması uyarınca uygulanan tüm indirimli gümrük vergilerinin kaldırılmasını öngörüyor. Ayrıca Türkiye'den ithal edilen tüm ürünlere, mevcut gümrük vergisi oranına ilaveten, değerinin yüzde 100'ü oranında ek vergi uygulanacak.
Ankara'nın kararıyla İsrail'e ekonomik bir boykot ilan ettiğini belirten İsrail Maliye Bakanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef alan açıklamalar yaptı.
Ticarette Türkiye'ye bağımlılığı azaltmak için ithalat kaynaklarını çeşitlendirmeyi deneyeceklerini kaydeden Smotrich, alternatif arayışlarına vurgu yaptı.
Jerusalem Post gazetesi, alternatif adresler olarak Çin, Doğu Avrupa, Yunanistan, Almanya, Güney Kıbrıs ve Tayvan'ın sıralandığı bir habere yer verdi.