30 Eylül 2024
weather
28°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Dünya İsviçre ve İtalya arasında yeni sınır hattı! Harita baştan çiziliyor

İsviçre ve İtalya arasında yeni sınır hattı! Harita baştan çiziliyor

İsviçre ve İtalya, Alpler'de eriyen buzullar nedeniyle sınırlarını yeniden belirledi. İki ülke, Matterhorn zirvesinin eteklerinde yeni sınır çizgileri üzerinde anlaştı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
İsviçre ve İtalya arasında yeni sınır hattı! Harita baştan çiziliyor
KAYNAK: Haber Merkezi

İsviçre ve İtalya, eriyen buzulların tarihsel sınırları değiştirmesi üzerine, Alpler'de yer alan Matterhorn zirvesinin eteklerinde sınırlarını yeniden belirleme kararı aldı. İki ülke, bu bölgedeki ekonomik çıkarlarını göz önünde bulundurarak sınır hatlarını yeniden düzenledi.

Alpler'deki Buzulların Eriyişi

The Guardian'ın haberine göre, Alpler, Avrupa’nın en yüksek zirvelerinden biri olan Matterhorn’u çevreleyen İsviçre’nin Zermatt bölgesi ve İtalya’nın Aosta vadisini kapsayan bir sınır hattına sahip. Ancak küresel ısınmanın hızlandırdığı buzulların erimesiyle bu doğal sınır çizgileri değişime uğradı. Bu durum, iki ülkeyi sınırlarını yeniden değerlendirme ve çizme zorunluluğuna itti.

İsviçre hükümeti tarafından yapılan açıklamada, “Sınırın önemli bölümleri, buzulların ve kar tabakalarının oluşturduğu su toplama havzaları ve sırt hatlarıyla tanımlanıyor. Ancak buzulların erimesiyle bu yapılar değişiyor” denildi.

alpler

Zermatt Kayak Merkezi de Etkilendi

Zermatt kayak merkezi ve çevresi, bu değişikliklerden en çok etkilenen yerlerden biri oldu. İki ülke, Testa Grigia, Plateau Rosa, Rifugio Carrel ve Gobba di Rollin gibi işaret taşları etrafındaki sınır değişikliklerini ekonomik çıkarlarına göre belirledi.

İTALYA'NIN İMZASI BEKLENİYOR

Ortak bir İsviçre-İtalyan komisyonu, sınır değişikliklerini Mayıs 2023'te onayladı. İsviçre, sınır değişikliklerini resmi olarak kabul ederken, İtalya’nın anlaşmayı imzalaması bekleniyor.

Buzullar Hızla Eriyor

İsviçre’de 2023 yılında buzulların %4’ü eridi ve bu, kaydedilen en büyük ikinci yıllık düşüş oldu. 2022’deki %6’lık düşüş ise rekor kırdı. Bazı buzullarda ise artık hiç buz kalmadığı için ölçümler durduruldu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kan donduran olay! 7 aylık bebek annesiz kaldı

Kan donduran olay! 7 aylık bebek annesiz kaldı