Türkgün Dünya İtalya Başbakanı Meloni, Rusya-Ukrayna barışına destek verdiklerini belirtti

İtalya Başbakanı Meloni, Rusya-Ukrayna barışına destek verdiklerini belirtti

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Brüksel'deki AB Zirvesi öncesinde Rusya-Ukrayna Savaşı'na ilişkin barış müzakerelerini desteklediğini duyurdu. Meloni, AB'nin yeniden silahlanma planını eleştirirken, düzensiz göçle ilgili önemli gelişmelere de dikkat çekti.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Brüksel'deki AB Zirvesi öncesinde Rusya-Ukrayna Savaşı'na ilişkin barış müzakerelerini desteklediğini duyurdu. Meloni, AB'nin yeniden silahlanma planını eleştirirken, düzensiz göçle ilgili önemli gelişmelere de dikkat çekti.

KAYNAK: AA

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, ABD Başkanı Donald Trump'ın Rusya-Ukrayna Savaşı'na yönelik barış çabalarını desteklediklerini bildirdi.

Brüksel'de 20-21 Mart'ta gerçekleştirilecek AB Liderler Zirvesi öncesinde Meloni, parlamentonun üst kanadı Senato Genel Kurulu'nda zirve gündemindeki konular ve İtalyan hükümetinin bu konulara yaklaşımına ilişkin konuşma yaptı.

Rusya-Ukrayna Savaşı'nda sahada bir çıkmaz olduğunu ve bunun bugün barış müzakerelerine yol açabileceğini belirten Meloni, "Ukrayna halkına birleşik ve kararlı desteğimizi gururla savunmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu nedenle, bu yeni aşamayı olumlu karşılıyor ve Başkan Donald Trump tarafından başlatılan çabayı destekliyoruz." dedi.

İtalya'nın, Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde üzerinde mutabakata varılan ateşkes önerisini, Ukrayna için adil ve kalıcı barışa götürmesi gereken önemli bir ilk adım olarak değerlendirdiğini dile getiren Meloni, "Bu süreç, Ukrayna, Avrupa ve Amerikalı müttefiklerimiz için güçlü ve etkili güvenlik garantileri sağlamalıdır çünkü onların ihlal edilebilecek bir anlaşmaya imza atma lüksü yoktur." diye konuştu.

Başbakan Meloni, bunun ileriye dönük bir adım olduğunu ve şimdi Rusya'nın da somut ve hızlı bir şekilde aynı yönde ilerlemesini beklediklerini ifade etti.

Meloni, Avrupalı askerlerin Ukrayna'ya gönderilmesi konusunda da "Bazı önerilere saygı duymakla birlikte bizi ikna etmediğini belirtmek isterim. İtalyan askerlerinin Ukrayna'ya gönderilmesi hiçbir zaman gündemde olmadı. Aynı şekilde, İngiltere ve Fransa tarafından ilk etapta önerilen Avrupa birliklerinin gönderilmesini de çok karmaşık, riskli ve etkisiz bir seçenek olarak görüyoruz." dedi.

Meloni, şöyle devam etti:

"Avrupa ve Batılı ortaklarımıza sunduğum öneri, NATO Antlaşması'nın 5. maddesinde öngörülen mekanizmaya benzer şekilde, Ukrayna ile bu garantilere taraf olmak isteyen ülkeler arasında güvenlik garantilerinin etkinleştirilmesini öngörüyor ancak bu, Kiev'in Atlantik İttifakı'na katılması anlamına gelmiyor. Bu konuda oluşan kafa karışıklığını gidermek adına, NATO Antlaşması'nın 5. maddesinin, bir üye devletin saldırıya uğraması halinde otomatik olarak savaşa girme zorunluluğu getirmediğini hatırlatmak isterim. Bu madde, saldırıya uğrayan ülkeye gerekli görülen şekilde destek sağlanmasını öngörmektedir. Askeri güç kullanımı bu seçeneklerden sadece biridir ancak tek seçenek değildir."

Meloni'den, AB'nin yeniden silahlanma programının adına eleştiri

AB Komisyonunun 4 Mart'ta açıkladığı "yeniden silahlanma" planının adını eleştiren İtalya Başbakanı, "'Avrupa'nın yeniden silahlanması' (ReArm Europe), bu ismin değiştirilmesini istedim çünkü vatandaşlar için yanıltıcı bir isim olduğunu düşünüyorum. Bizden savunma yeteneklerimizi güçlendirmemiz isteniyor ancak bu sadece silah satın almak anlamına gelmiyor. Bunun yerine, silahları üretmekten ve sadece cephanelikleri artırmaktan değil, aynı zamanda operasyon kabiliyeti, temel hizmetler, enerji altyapıları ve tedarik zincirleri gibi unsurlardan da bahsediyoruz. Bunların hiçbiri sadece silahlarla sağlanamaz." değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Meloni, ayrıca yeniden silahlanma planını finanse etmek için AB'nin uyum fonlarından tek bir avro bile çıkmaması gerektiğini ifade etti.

Avrupa ve ABD'yi bölerek kalıcı bir güvenliğin garanti altına alınmasının mümkün olmadığını söyleyen Meloni, "Avrupa'nın kendi rolünü oynayacak şekilde kendini donatması doğru bir yaklaşım ancak bunu NATO çerçevesinin dışında tek başına yapabileceğini düşünmek safça olur." diye konuştu.

ABD ve AB arasındaki gümrük vergileri ve ticaret savaşları konusu

Meloni, ABD ile gümrük vergileri ve ticaret ilişkileri konusunun resmen bu zirvenin gündeminde olmadığını ancak özellikle İtalya gibi yıllardır dış ticaret fazlası veren bir ihracatçı ülke için dikkate alınması gereken bir konu olduğunu belirterek, "AB Komisyonu, ABD'nin yürürlüğe koyduğu önlemlere karşılık olarak dengeleyici misilleme tedbirleri açıkladı. Bu tedbirlerden bazıları 1 Nisan'da yürürlüğe girecek, bazıları ise hala incelenmekte olup daha sonraki bir tarihte uygulanması planlanmaktadır. Dolayısıyla tablo karmaşıktır ve ABD'nin diğer ülkelere karşı da benzer önlemleri yürürlüğe koyduğunu hesaba kattığımızda sürekli olarak gelişmektedir." ifadesini kullandı.

İtalya olarak ABD ve AB arasında iyi niyetle uyumu bulmaya odaklanmaları gerektiğini vurgulayan Meloni, şunları kaydetti:

"Somut ve pragmatik bir şekilde çalışmaya devam etmemiz gerektiğine inanıyorum, olası bir uzlaşma zemini bulmak ve ABD'ye de Avrupa'ya da fayda sağlamayacak bir ticaret savaşından kaçınmamız gerektiğine inanıyorum. Herkesin kaybettiği bir kısır döngüye dönüşen misilleme cazibesine kapılmanın akıllıca olmadığına inanıyorum."

Meloni, Orta Doğu'daki gelişmelerden endişeli

Başbakan Meloni, İsrail'in bu sabaha karşı Gazze'ye yönelik hava saldırılarına isim vermeden değinerek, "Gazze'de çatışmaların yeniden başlamasını büyük bir endişeyle izliyoruz. Bu durum hepimizin üzerinde çalıştığımız hedefleri, yani tüm rehinelerin serbest bırakılmasını, düşmanlıkların kalıcı olarak sona erdirilmesini ve Gazze Şeridi'ne tam insani yardım ulaştırılmasını tehlikeye atıyor." dedi.

Meloni, İtalya olarak, Mısır'ın başkenti Kahire'de 4 Mart'ta Arap ülkelerinin açıkladığı Gazze planını desteklediklerini bildirdi.

Düzensiz göç konusu

AB Liderler Zirvesi'nde düzensiz göç konusunun da ele alınacağını dile getiren Meloni, "Avrupa Komisyonunun geri dönüş düzenlemesi önerisini memnuniyetle karşıladık. Bunu farklı üye devletlerin uygulamalarını uyumlu hale ve geri dönüşleri daha etkili hale getirmek açısından çok önemli bir gelişme olarak görüyoruz. AB'nin bu konuda etkili olması şarttır. Eğer Avrupa'ya yasa dışı yollarla giriyorsanız, burada yasa dışı bir şekilde kalamazsınız, geri gönderilmelisiniz." ifadesini kullandı.

İtalya'nın üçüncü ülkelerde geri gönderme merkezleri konusunda öncü durumda olduğunu söyleyen Meloni, Arnavutluk ile Kasım 2023'te imzaladıkları anlaşma çerçevesinde bu ülkede kurdukları ve Ekim 2024'te faaliyete almalarına karşın yargı kararları nedeniyle kullanamadıkları göçmen merkezlerini ilerletmeye hazır olduklarını da dile getirdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *